Η τέλεια καταιγίδα χτυπά τον Μητσοτάκη

Η παράφραση του γνωστού τουριστικού μότο σε «2015 is a state of mind» που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δεν άντεξε ούτε μέχρι την ημέρα της επετείου του δημοψηφίσματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει πια τον εαυτό του ως κομμάτι του συντριπτικού 86% που το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι νιώθει αβέβαιο για το μέλλον του –ακόμη μια πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση– και σίγουρα μετανιώνει πικρά που δεν υπέκυψε στις πιέσεις για διενέργεια των πρόωρων εκλογών το προηγούμενο διάστημα.

Η παταγώδης αποτυχία της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis που επιβεβαιώθηκε με το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο εξαϋλώνει το αφήγημα της γαλαζοπράσινης «σκευωρίας Novartis», ήταν το πιο συνεπές κλείσιμο μιας δίχως υπερβολή «διαβολοβδομάδας» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προηγήθηκαν το φιάσκο του «Turkaegean» και οι απανωτές διπλωματικές τουρκικές νίκες, το ελληνικό βατερλό της Συνόδου Κορυφής του

ΝΑΤΟ, νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκαλούν ίλιγγο φτάνοντας το εξωφρενικό 12%.

Υπό το βάρος των παραπάνω ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα στην πορεία προς τις πρόωρες εκλογές θυμίζει τον περσινό πύρινο εφιάλτη, με τον Κυρ. Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου να αδυνατούν να σβήσουν ακόμη και μια μικρή εστία φωτιάς, βλέποντας τα σχέδιά τους να… πυρπολούνται.

Πολλαπλά πλήγματα στην εξωτερική πολιτική

Αρχικά η εξευτελιστική εξέλιξη με την τουρκική καμπάνια του «Turkaegean» ξεγύμνωσε διπλά το κυβερνητικό αφήγημα, τόσο περί «επιτελικού κράτους» όσο και περί πλειοδοσίας πατριωτισμού. Το δεύτερο εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα κοστίσει ακόμη περισσότερο στο δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε συνδυασμό με τις τουρκικές «νίκες» τα «γαλάζια» στελέχη βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

Κόστος όμως θα έχει και από την ανοιχτή πληγή του Αδωνη Γεωργιάδη, που για μία ακόμη φορά καταφέρνει να εκθέσει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προσπάθειά του να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να φορτώσει το φιάσκο σε έναν υπηρεσιακό υπάλληλο έχει επίσης προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις του κόμματος, αφού πρόκειται για πρωτοφανή απαξίωση της πολιτικής ευθύνης, σε πλήρη αντίθεση με το δόγμα του Κυρ. Μητσοτάκη περί επιτελικότητας. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τον καλύψει από τη Μαδρίτη για το «υπηρεσιακό» φιάσκο θεωρείται αντίδραση διαχείρισης ζημιάς και σε κάθε περίπτωση όχι συμφωνία με τη… γραμμή του υπουργού Ανάπτυξης.

Σκιές πάνω από το Αιγαίο

Ταυτόχρονα, στις βαλίτσες του πρωθυπουργού από τη Μαδρίτη βρίσκεται η εκκωφαντική αφωνία του κατά της τουρκικής προκλητικότητας, που τον βαραίνει και με την εμφάνιση της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου που διαχύθηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο μπορεί να επιχείρησε να απαξιώσει την άρση του εμπάργκο όπλων των Σουηδών και των Φινλανδών για την Τουρκία μαζί με την αναγκαστική συνθηκολόγηση δύο ευρωπαϊκών κρατών απέναντι σε ένα καθεστώς όπως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως οι δικαιολογίες αυτές δεν αρκούν. Η δε ζοφερή εξέλιξη της αγοράς F-16 της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι επίσης αδύνατο να καλυφθεί από τις παραγγελίες για τα ελληνικά F-35 το 2028, ενώ απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει ούτε η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, που για ακόμη μία φορά ανακοινώθηκε από το στόμα ξένου ηγέτη και δη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η εβδομάδα είχε ακόμη μία κακή εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα σε επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η δημοσιογραφική έρευνα των εταίρων της ερευνητικής ΜΚΟ Lighthouse Reports («Le Monde», «The Guardian», «Der Spiegel», ARD1) για τους «σκλάβους μετανάστες που αναγκάζονται από την ελληνική αστυνομία να κάνουν pushbacks στον Εβρο» εκθέτει και πάλι τη χώρα διεθνώς, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Για αντίβαρο η κυβέρνηση επιχείρησε να προβάλει ως «νίκη» το γεγονός πως ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε δημόσια στις αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ακόμη και αυτή την ανάγνωση όμως την αποδόμησε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.