Το «κλικ της καταξιωμένης φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη έχει την δική τoυ σημασία την περίοδο όπου ο νέος, σαφώς πιο κατασταλτικός τρόπος που δρα η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της είναι στο επίκεντρο της δημόσιας κουβέντας.
Μιλώντας στο dikaiologitika.gr η Τατιάνα Μπόλαρη περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία.
« Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ» δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει.
Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης. Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μάς πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων, και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον …τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.
Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.
Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο.
Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».
Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν».
Σύμφωνα με την φωτορεπόρτερ, στο τέλος της πορείας και με την είσοδο των διαδηλωτών στα Εξάρχεια η αστυνομία ξεκίνησε μικρές στοχευμένες επιχειρήσεις αλλά «σε μια περιοχή, σε μια κατάσταση στην οποία δεν γίνονταν κανένα επεισόδιο. Μια μολότοφ έπεσε όλη κι άλλη», όπως αφηγείται η Τατιάνα, για να συμπληρώσει: «στην πλατεία ο κόσμος ήταν λίγος κι οι περισσότεροι άσχετοι, μερικά πιτσιρίκια και κάτοικοι, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας αλλά σε μια πολύ χαλαρή και μη ηλεκτρισμένη κατάσταση. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ήμασταν περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους».
Η Τατιάνα σημειώνει ακόμα πως φαινόταν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να γίνει κάτι την ώρα που η δύναμη της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια ήταν τρομερή. «Σε κάποιες φάσεις υπήρχαν ομάδες των 10 πιτσιρικιών που κατέβαιναν με πέτρες στα χέρια κι ορμούσαν πάνω τους οι διμοιρίες. Ούτε μπουκάλια υπήρχαν, ούτε οδοφράγματα, ούτε μολότοφ, τίποτα από ο, τι βλέπουμε συνήθως» καταλήγει η ίδια κάνοντας ένα σχόλιο για το πως στην ουσία περιστατικά σαν αυτό με τον νεαρό διαδηλωτή γίνονται για να …προειδοποιήσουν, κατά την ίδια, ποιος είναι ο νέος τρόπος που θα δρα από εδώ κι εμπρός η Ελληνική Αστυνομία.
Πάντως, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου δεν είχε γίνει γνωστή ούτε η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει ξεσηκώσει σάλο καταγγελιών αλλά ούτε και για το εάν η ηγεσία της σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα.
Τ.Μπόλαρη η οποία τράβηξε την φωτογραφία. «Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ! pic.twitter.com/G8c3N0dJaZ
— panos haritos (@panosharitos) December 7, 2019