Καλοκαίρι του 2004. Ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, ύστερα από δύο χρόνια αποχωρισμού.
Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας που θα επιχειρήσει να του μάθει με το ζόρι την ελληνική ιστορία και την υπεροχή του ελληνικού πολιτισμού.
Στη δεύτερή της ταινία η Ελίνα Ψύκου με ένα λειτουργικό συνδυασμό δράματος, σάτιρας και φαντασίας κέρδισε τις εντυπώσεις- μαζί με το πρώτο βραβείο- στο φεστιβάλ της Tribeca.
Το φιλμ ξεκινά με μια σκηνή βάφτισης γυρισμένη σε ερασιτεχνικό βίντεο. Δέκα χρόνια μετά, ο θλιμμένος Μίσα, που πήρε το όνομα του από τη μασκότ των ολυμπιακών αγώνων της Μόσχας καταφτάνει στην Ελλάδα που ζει το Ολυμπιακό της όνειρο. Η συνάντηση με τη μητέρα είναι μια σπάνιας εσωτερικής έντασης σκηνή. Λιτή, σιωπηλή αλλά και απέραντα συγκινητική. Καθώς ο Μίσα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, με βοηθό τα αγαπημένα του παραμύθια, οδηγείται σταδιακά προς την επώδυνη ενηλικίωση και το βίαιο κόσμο των μεγάλων.
Η Ελίνα Ψύκου δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ιστορία με ισχυρό πολιτικό προφίλ (πως οδηγείται στην πλήρη απαξίωση η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού), μια αλληγορία για τη δύναμη των παραμυθιών – που όμως έχουν επιρροή όχι μόνο στις παιδικές ψυχές αλλά κυρίως και στην αφέλεια των μεγάλων που εθελοτυφλούν γύρω από την Ιστορία- αλλά και μια συγκινητική επίκληση για την αναζήτηση της αγάπης και της φαντασίας ως μοναδικά καταφύγια όταν γύρω το περιβάλλον σκληραίνει βίαια.
Η σκηνοθέτιδα μετά από την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» κριτικάρει ένα άλλο κομμάτι της νεοελληνικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας παράλληλα μια ισχυρή εικαστική ματιά με τα φροντισμένα στην εντέλεια κάδρα της. Με ειλικρίνεια, αμεσότητα και συμβολική διάσταση στην ιστορία της (ο βασικός ήρωας του φιλμ δεν είναι ο Μίσα αλλά ο «κύριος Νίκος», ο ηλικιωμένος Έλληνας και πρώην παρουσιαστής παιδικής εκπομπής, που έχει παντρευτεί η Σοφία και συμβολίζει όλα τα αρνητικά της φυλής), η σκηνοθέτιδα επιχειρεί να κατανοήσει πως η ελληνική κοινωνία έχει μεταλλαχτεί σε ένα υβρίδιο συντηρητισμού, ξενοφοβίας και πολιτισμικού χάους. Δεν μασάει τα λόγια της, δεν ντρέπεται να δείξει τους «κακούς» Έλληνες να αντιδρούν σε ότι αμφισβητεί την ανωτερότητα τους.
Ο Γιος της Σοφίας – Κοινωνική ελληνοβουλγαρογαλλικής συμπαραγωγής 2017 (111)
Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Πρωταγωνιστούν: Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ, Αρετή Σεϊνταρίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμιος Χάβαλιτς, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές, Χρήστος Στέργιογλου