Μετά από το συγκλονιστικό του «Act of War» o Τζόσουα Οπενχάιμερ επιστρέφει σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ινδονησίας (το 1965 ο στρατός έριξε με πραξικόπημα την κυβέρνηση και μέσα σε ένα χρόνο εκτέλεσε ένα εκατομμύριο κομμουνιστές) και «ανακρίνει» εκ νέου τους αυτουργούς της γενοκτονίας…
Τίποτε περιττό, τίποτε φτιαχτό. Όλη η φρίκη της ιστορίας αναδεικνύεται με τα πιο απλά και ουσιώδη υλικά. Μια κάμερα, ένα μικρόφωνο, δύο συνομιλητές. Ο ένας είναι ο 44χρονος Αντί που έχασε τον μεγάλο αδελφό του στη γενοκτονία του ’65. Τότε ο Αντί ήταν αγέννητος (θα είχα τρελαθεί αν δεν γεννιόσουν εσύ να μου αντικαταστήσεις τον γιο που έχασα, του λέει η ηλικιωμένη μητέρα του), ενώ ο «αγνοούμενος» για χρόνια αδελφός του ήταν μικρό παιδί τη χρονιά εκείνη που το πήραν με τη βία από την αγκαλιά της μητέρας του. Απέναντι στον Αντί που είναι αποφασισμένος να σπάσει το νόμο της σιωπής, βρίσκονται είτε οι επιζήσαντες δολοφόνοι είτε συγγενείς τους. Το ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ – άτυπο δεύτερο μέρος του αριστουργηματικού «The Act of Killing» – βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και ήταν υποψήφιο για το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, όπου έχασε από τη βιογραφία της Έιμι Γουαϊνχάουζ.
Είναι σοκαριστική η φυσικότητα με την οποία οι εκτελεστές ομολογούν την αιμοσταγή καθημερινότητα τους ενώ κάποιες λεπτομέρειες (κάποιοι έπιναν το αίμα των θυμάτων τους – «έχει γεύση γλυκιά και αλμυρή μαζί» μας πληροφορεί on camera ένας εξ αυτών- γιατί σύμφωνα με τις προλήψεις τους με αυτό τον τρόπο δεν θα τρελαίνονταν) ξεπερνούν τους νόμους της λογικής. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό φρίκης ο Οπενχάιμερ και ο οφθαλμίατρος Αντί (έξυπνο το αλληγορικό σχήμα της αποκατάστασης της όρασης κάποιων ηλικιωμένων εκτελεστών με την αποκατάσταση της αλήθειας) διατηρούν μια φιλοσοφημένη στάση που πασχίζει να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες αυτού του σπαραγμού.
Δύσκολα όμως θα βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν. Αμετανόητοι και κυρίως αλαζόνες οι υπαίτιοι των σφαγών – κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη σε θέσεις εξουσίας- εξιστορούν με απάθεια τα «κατορθώματα τους», προειδοποιούν με νόημα τους δημιουργούς του φιλμ (“Tι τα σκαλίζετε; Θέλετε να ξαναγίνουν τα παλιά;”) και…συμβουλεύουν: “Ξεχάστε το παρελθόν. Πρέπει να τα πάμε τώρα όλοι καλά όπως πολύ σωστά μας έμαθε η δικτατορία”…
Η όψη της σιωπής (***) (The Look of Silence)
Ντοκιμαντέρ ινδονησιακής παραγωγής 2014 (103)
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ Σενάριο: Τζόσουα Οπενχάιμερ Μοντάζ: Νιλς Παγκ Αντερσεν
Ντοκιμαντέρ ινδονησιακής παραγωγής 2014 (103)