Η συμβολή του Πανελευσινιακού στο παρελθόν και το παρόν της Ελευσίνας

Η συμβολή του Πανελευσινιακού στο παρελθόν και το παρόν της Ελευσίνας

Ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με το στάχυ στη φανέλα», έγινε σε συνσκηνοθεσία των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου και Άννας Ψαρρά και προβάλλεται στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς, στο τμήμα «In Situ Realities: Eleusis Documentary Festival». «Η ίδρυση του Πανελευσινιακού ήταν μια χειρονομία εξαιρετικής πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας μέσα σε ένα συγκρουσιακό κοινωνικό μωσαϊκό. Ο αθλητισμός μετασχηματίζει τις υποβόσκουσες επιθετικότητες σε κάτι άλλο που παράγει χαρά». Τα λόγια αυτά του Μιχαήλ Μαρμαρινού, γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή του «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», συνοψίζουν τον ρόλο που έχει παίξει ο Πανελευσινιακός Αθλητικός Όμιλος στην Ελευσίνα από τη δημιουργία του το 1931 μέχρι σήμερα. Αποτέλεσε έναν σπουδαίο τόπο συνάντησης και ζύμωσης, συλλογικότητας και εκτόνωσης. Αρχικά το ποδόσφαιρο, κι έπειτα ο στίβος και το μπάσκετ, σημάδεψαν τη διαδρομή μιας εργατούπολης που, μέσα σε ενάμιση αιώνα, έχει παραγάγει ιδιότυπα παλίμψηστα και κράματα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ιστορίας.

Μέσα από συνεντεύξεις με παλαιότερους και νεότερους αθλητές, παράγοντες και φίλους του Ομίλου, η ταινία παρακολουθεί στα 48 λεπτά που διαρκεί τη σχέση των συλλόγων του Πανελευσινιακού με το παρελθόν και το παρόν της Ελευσίνας. Και προτείνει ότι ο Πανελευσινιακός έχει πολλά ακόμα να προσφέρει μελλοντικά στην πόλη.

Την ίδια μέρα, στο ίδιο πακέτο των ταινιών του προγράμματος, θα προβληθούν και τα ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 69 Greekies» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (17.00) και «Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή (21.00).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter