Η συμπαράσταση 20 κρατουμένων στον Ντ. Γιαγτζόγλου μεταφράστηκε από την εισαγγελία ως τέλεση αδικημάτων

Η συμπαράσταση 20 κρατουμένων στον Ντ. Γιαγτζόγλου μεταφράστηκε από την εισαγγελία ως τέλεση αδικημάτων

H συμπαράσταση στον συγκρατούμενο τους που έκανε τότε απεργία πείνας, Ντίνο Γιαγτζόγλου, μεταφράστηκε από την εισαγγελία ως τέλεση αδικημάτων, όπως είναι η στάση κρατουμένων και η ηθική αυτουργία σε αυτήν.

Και παρά τις περί του αντιθέτου καταθέσεις των υπευθύνων της φυλακής ότι δεν υπήρξαν φθορές, είκοσι άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εκτός φυλακής σήμερα, διώκονται και για το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς για την τέλεση του οποίου η εισαγγελική αρχή εντόπισε επίσης …ηθικό αυτουργό.

Ανάμεσα στους είκοσι που φέρονται ως δράστες των αδικημάτων για τα οποία άσκησε ποινική δίωξη η εισαγγελέας Πειραιά Βικτωρία Μαρσιώνη, είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος πριν προλάβει να συνέρθει από την απεργία πείνας και να διεκδικήσει εκ νέου το δικαίωμα στην τακτική άδεια, κατέστη …υπόδικος επειδή είχε συυνυπογράψει κείμενο συμπαράστασης για τον Ντίνο Γιαγτζόγλου.

Σύμφωνα μάλιστα με το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η κ. Μαρσιώνη στη Διεύθυνση των φυλακών, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και ο Νίκος Ρωμανός που βρίσκεται μια ανάσα από την αποφυλάκιση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento news ο Νίκος Ρωμανός διώκεται ενώ δεν είχε καν υπογράψει το κείμενο συμπαράστασης που θεωρήθηκε ως ποινικά κλάσιμο .

Επισημαίνεται ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, το αδίκημα της «στάσης κρατουμένων» (174 ΠΚ) δεν είναι κακούργημα, αλλά πλημμέλημα.

Τι έχει γίνει

Την περασμένη Πέμπτη, στάλθηκε στον Κορυδαλλό έγγραφο της εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά , Βικτωρίας Μαρσιώνη, το οποίο ενημέρωνε τη διεύθυνση της Φυλακής ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος είκοσι ατόμων για τα αδικήματα της στάσης, της διακεκριμμένης φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν σε κοινό όφελος και της ηθικής αυτουργίας στα δύο αδικήματα.

Η υπόθεση για την οποία ασκήθηκε η δίωξη ανάγεται στις αρχές του 2018 και η ποινική προκαταρκτική εξέταση κινήθηκε μετά από παραγγελία τότε της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου,Ξένης Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, όταν στις 24 Φλεβάρη του 2018, μετήχθη παρά την θέληση του από τον Κορυδαλλό ο Ντίνος Γιαγτζόγλου, ο οποίος βρισκόταν σε απεργία πείνας, ξεκίνησε κινητοποίηση των συγκρατουμένων του, η οποία κράτησε πέντε περίπου ώρες και ολοκληρώθηκε μετά από συνάντησή τους με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης Παύλο Δουλάμη, ο οποίος σε συνεννόηση δεσμεύτηκε προφορικά ότι ο Γιαγτζόγλου θα μεταφερθεί πάλι στον Κορυδαλλό (όπως και έγινε).Παρά ταύτα, η εισαγγελέας Μαρσιώνη, στην οποία ανατέθηκε η έρευνα κάλεσε ακόμα και τον Δ. Κουφοντίνα , που κρατούνταν σε άλλο …κτίριο από αυτό στο οποίο είχε γίνει η κινητοποίηση, για να δώσει εξηγήσεις εάν από κοινού και με πρόθεση» με τους συγκρατούμενούς του -τότε- Γουρνά, Πετρακάκο και Πολύδωρο, με τους οποίους συνυπέγραψε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων, «παρείχε ψυχική συνδρομή και ενίσχυσε την ειλημμένη απόφαση» στους κρατούμενους που ανήκουν «στην ομάδα ΣΠΦ», προκειμένου να οργανώσουν εξέγερση στις φυλακές.

Η ίδια η φυλακή δεν αξιολόγησε το συμβάν ούτε καν ως πειθαρχικό παράπτωμα! Μάλιστα όπως προκύπτει από έγγραφα, στις 27 Φλεβάρη του 2018, η διεύθυνση της φυλακής διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορές δύο αρχιφυλάκων και τριών φυλάκων «σχετικά με διαμαρτυρία των κρατουμένων της Α, Β, Γ και Δ πτέρυγας του Καταστήματός μας». Στις αναφορές γινόταν λόγος για «γενικευμένη διαμαρτυρία» και για αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τους φύλακες «τα οποία επεστράφησαν λίγο αργότερα κατόπιν συνεννόησης».

Στις 5 Μάρτη του 2018, ο εισαγγελέας επόπτης στις φυλακές Κορυδαλλού ζήτησε από τη διεύθυνση της Φυλακής συμπληρωματική αναφορά, «προκειμένου, ει δυνατόν, να διευκρινισθεί ονομαστικά και συγκεκριμένα ποιοι εκ των κρατουμένων των ανωτέρω πτερύγων βγήκαν από αυτές αν και όφειλαν να συμμορφωθούν στις νόμιμες εντολές των υπευθύνων του καταστήματος». Η φυλακή απέστειλε συμπληρωματικές αναφορές, στις οποίες όλοι οι φύλακες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρατούμενων που κινητοποιήθηκαν ήταν μεγάλος και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κανέναν κρατούμενο. Απ΄την πλευρά του και ο κ.Δουλάμης στην κατάθεσή του, ανέφερε – σύμφωνα με πληροφορίες- ότι δε γνωρίζει αν έγιναν ζημιές και πως αρμόδια για τυχόν παραπτώματα είναι η διοίκηση της Φυλακής και ότι δεν ζήτησε τα ονόματα των κρατούμενων, ούτε γνωρίζει κάποιον από όσους του ονομάτισε η εισαγγελέας που έκανε την προκαταρκτική εξέταση.

Επισημαίνεται ότι η εισαγγελέας Μαρσιώνη, η οποία άσκησε τις ποινικές διώξεις τέθηκε υπό πειθαρχικό έλεγχο, με εντολή Ξένης Δημητρίου, μετά από δημοσιεύματα του Documento για μια σειρά από ανήκουστες αναρτήσεις της στο facebook, σε βάρος ακόμα και της δικαιοσύνης, αλλά και προσωπικά κατά συγκεκριμένων συνάδελφων της, καθώς και για σχόλια που φλέρταραν με τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. 

Documento Newsletter