Η συμμορία του χρήματος

Την παραμονή του αγώνα της εθνικής ομάδας στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην Αγγλία για το Nations League, έγινε θέμα –δικαιολογημένα– το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αρνήθηκε την αναβολή του ματς λόγω του θανάτου του Ελληνα διεθνoύς Τζορτζ Μπάλντοκ.

Πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα για την κυνική απόφαση της UEFA με την αστεία δικαιολογία πως δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες. Καμία έκπληξη αν γνωρίζεις τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία της ομοσπονδίας. Πάντα υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες, ακόμη και με τόσο φορτωμένο καλεντάρι. Ετσι όμως λειτουργούν οι χαρτογιακάδες της Νιόν. Βλέπουν μόνο χρήμα και μπροστά του δεν υπολογίζουν κάτι άλλο.

Προωθούν καμπάνιες περί ισότητας, περί μάχης ενάντια στον ρατσισμό κ.λπ. για να διαφημίσουν τις δήθεν ευαισθησίες της UEFA. Δεν γνωρίζει από ευαισθησίες η συμμορία του χρήματος. Αλλωστε το στυγνό φιλελεύθερο παρελθόν της το αποδεικνύει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Με κορυφαίο παράδειγμα την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τότε που την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους, με ολόκληρο τον πλανήτη αποσβολωμένο να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έγινε στη Νέα Υόρκη με τους 6.000 νεκρούς, η ατσαλάκωτη UEFA δεν ανέβαλε τα παιχνίδια των ομίλων του Champions League το διήμερο που ακολούθησε το χτύπημα, γιατί και τότε δεν υπήρχαν ημερομηνίες!

Αντίθετα, υπήρχαν ρήτρες χορηγών, όπως και τηλεοπτικών και διαφημιστικών συμφωνιών. Και υποχρέωσε ομάδες και φιλάθλους να τρέξουν αποπροσανατολισμένοι στα γήπεδα για να μη χάσουν το θέαμα, τη στιγμή που ο πλανήτης φλεγόταν και φυσικά δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδιος. Μπάλα επάνω σε 6.000 νεκρούς. Της αρκούσε –όπως πάντα– μια «ξεπέτα» με ενός λεπτού σιγή και τα μαύρα περιβραχιόνια για να βγάζει τις υποχρεώσεις και να συνεχίζει να μετράει ευρώ. Συνεπώς το να αρνηθεί την αναβολή αγώνα επειδή πέθανε ένας ποδοσφαιριστής (τι κι αν ένωνε τις δύο χώρες) της ήταν πολύ εύκολο. Κι ας έχει Ελληνα αντιπρόεδρο…

 

Ετικέτες