Οι έρευνες των βελγικών αρχών για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate έχουν «απλωθεί» σε τέτοιο σημείο όπου ερευνάται κάθε πιθανή διασύνδεση προσώπων (εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου) και γεγονότων, ώστε να πέσει ακόμη περισσότερο φως στην υπόθεση. Η Εύα Καϊλή αποτελεί ένα από τα κύρια πρόσωπα των ερευνών των βελγικών αρχών, που έχουν θέσει στο «μικροσκόπιο» τη συμμετοχή της στην υποεπιτροπή PEGA για τις παρακολουθήσεις.
Η έκπτωτη αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής αποτελούσε τη «σκιώδης εισηγήτρια» των Ευρωσοσιαλιστών στην PEGA, στην οποία συμμετείχε και ο Αντρέα Κοτσολίνο, όπου φρόντιζε για την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με το Μαρόκο. Οι «περίεργες» αυτές συμπτώσεις έχουν οδηγήσει τις βελγικές αρχές στο να στοχεύσουν πάνω στη δράση της Καϊλή στην υποεπιτροπή, σύμφωνα με την «ΕφΣυν».
Διαβάστε επίσης: Euractiv: Οι Ευρωσοσιαλιστές ήξεραν ότι η Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια – Η συνάντηση που δεν έγινε ποτέ
Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα σημειώνουν ότι η Καϊλή είχε τεθεί εξ αρχής υπεύθυνη να προωθεί τις θέσεις των Ευρωσοσιαλιστών στην επιτροπή, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με το γιατί η ίδια ήθελε να συμμετέχει, ιδίως από τη στιγμή που όταν «έσκασε» η υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, η στάση των Σοσιαλιστών -δια της Καϊλή- στην Επιτροπή ήταν «δεν τρέχει και τίποτα», ενώ στις υποθέσεις εξέτασης της εφαρμογής του κράτους Δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία έδειχναν ιδιαίτερη ζέση.
Η καταγγελία του Ανδρουλάκη περί παρακολούθησης άλλαξε, σύμφωνα με την «Εφ.Συν» τη στάση των Σοσιαλιστών στην PEGA, όπως και της Καΐλή, η οποία σύμφωνα με πηγές, έγινε περισσότερο «politically correct».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις της Σόφι ιν’τ Βελτ στην εφημερίδα, αναφορικά με τη στάση που τήρησε η Καϊλή στη μεταξύ τους συνάντηση λίγες ημέρες πριν ανοίξει το Qatargate, στο πλαίσιο των συνταρακτικών αποκαλύψεων του Documento για τα πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Είχα δει στο Documento ότι η Καϊλή ήταν στη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν. Της έστειλα μήνυμα για τη ρωτήσω για το θέμα. Είχα στο νου μου τις προηγούμενες αποκαλύψεις του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ένας εκδότης ήταν στο στόχαστρο μέσω τρίτων. Γνωρίζοντας από δημοσιεύματα τη σχέση τους, σκέφτηκα ότι ίσως παρακολουθούσαν την Καϊλή με στόχο τον συγκεκριμένο εκδότη», δήλωσε στην «Εφ. Συν» η ιντ Βελτ, σημειώνοντας ότι η έκπτωτη αντιπρόεδρος είχε δεχθεί να συζητήσουν για το θέμα, πίνοντας καφέ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο όταν τη ρώτησε γιατί θεωρεί ότι μπορεί να παρακολουθείται, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της απάντησε ότι πιθανότατα αφορούσε τη δράση της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις θέσεις της για την Τουρκία. «Όταν το άκουσα αυτό, χαμογέλασα. Δεν το πίστεψα. Μου έδωσε ενστικτωδώς την εντύπωση ενός προσώπου που δεν μπορώ να εμπιστεύομαι», σημείωσε.
Σε ερώτηση προς την φιλελεύθερη ευρωβουλευτή και εισηγήτρια της PEGA, για το εάν οι Βέλγοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί της για τη διασύνδεση της επιτροπής, της Καϊλή και του Κοτσολίνο, απάντησε ότι δεν έχει συμβεί αυτό. «Η Καϊλή είχε κάνει αυτές τις “περίεργες” δηλώσεις όταν έσκασε η είδηση για τον Ανδρουλάκη. Υποστήριζε τον Έλληνα πρωθυπουργό και έλεγε ότι δεν υπήρχε τίποτα να δούμε στην Ελλάδα και ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να το ερευνήσει. Αυτό μου έδωσε την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμάσω την έκθεσή μου μόνη μου, αντίθετα με τον συνήθη τρόπο λειτουργίας μου».
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ιν’τ Βελτ, η Εύα Καϊλή είχε σπεύσει να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του προσχεδίου της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις.