H συγκλονιστική συνεργασία Σινάτρα – Πρέμινγκερ

Με το αρκετά τολμηρό για την εποχή του (1955) «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Ότο Πρέμινγκερ χάρισε στον Φρανκ Σινάτρα τον καλύτερο κινηματογραφικό ρόλο του.

Το «The Man with the Golden Arm» ήταν μια ταινία του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου αλλά αυτό δεν εμπόδισε στον σταρ της εποχής Φρανκ Σινάτρα (που είχε παίξει σε πολλά φιλμ του Χόλιγουντ από τις αρχές κιόλας των 40ς), να πει το ok στην πρόταση του Ότο Πρέμινγκερ για να υποδυθεί τον αρκετά αμφιλεγόμενο κεντρικό ήρωα. Ο Φράνκι Μασίν είναι ένας ικανότατος μουσικός αλλά η εξάρτηση του από τον τζόγο και τα ναρκωτικά τον οδηγεί στη φυλακή.

Βγαίνοντας από εκεί επιχειρεί να κάνει μια νέα αρχή με όχημα τη μουσική αλλά οι δύο «αδυναμίες» του δεν του αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αποτύπωμα της Αμερικής με κεντρικό αφηγηματικό όπλο έναν απρόσμενα ανατριχιαστικό για τις μέρες εκείνες ρεαλισμό.

Η απόδοση της «νυχτερινής», Αμερικής με τα κακόφημα στέκια και τα ατμοσφαιρικά κλαμπ, υπογραμμίζεται εξαίσια από τη σκηνοθεσία του Πρέμινγκερ. Ο αυστριακής καταγωγής σκηνοθέτης αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από εύστοχος στην καταγραφή των καταστροφικών συνεπειών του αντιήρωα από τους εθισμούς του. Το θέμα παρουσιάζεται με αρκετή ανθρωπιά και το σενάριο που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νέλσον Άλγκριν τονίζει την φιλότιμη προσπάθεια του ήρωα να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν του και να προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Ο Πρέμινγκερ τόλμησε να κάνει την πρώτη ταινία που υπογράμμισε τους κινδύνους της χρήσης ναρκωτικών. Το έκανε χωρίς φόβο ή συμβιβασμούς, απεικονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες, με ρεαλισμό και χωρίς δημαγωγία ή μελοδραματισμό. Ο Σινάτρα είναι εξαιρετικός στο ρόλο του καθώς τσαλακώνει χωρίς έλεος την εικόνα του μέχρι τότε cool σταρ, προκαλώντας αμηχανία στους αμέτρητους θαυμαστές του. Δίπλα του η Κιμ Νόβακ είναι ως συνήθως γοητευτική και λαμπερή παρά το δυσοίωνο στόρι. Ο Σινάτρα προτάθηκε για το όσκαρ Α ρόλου όμως ηττήθηκε από τον Έρνεστ Μποργκνάιν που επίσης υπέγραψε μια ερμηνεία ζωής με το «Marty» του Ντέλμπερτ Μαν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ κέρδισε την τελευταία στιγμή ο Σινάτρα από τον Μάρλον Μπράντο που ήταν η αρχική επιλογή, αλλά εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να δείχνει έντονα ότι οι συνεργασίες μαζί του μόνο εύκολες δεν ήταν. Θυμίζουμε ότι η κόντρα των δύο αντρών είχε ξεκινήσει από το «Λιμάνι της αγωνίας» λίγα χρόνια νωρίτερα όταν ο Σινάτρα διεκδίκησε πεισματικά το ρόλο του λιμενεργάτη Τέρι αλλά ο Ελία Καζάν προτίμησε τον Μπράντο, ο οποίος μάλιστα κέρδισε και το βραβείο όσκαρ με το ρόλο αυτό.

YouTube video player

Για τις ανάγκες του φιλμ «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» ο Σινάτρα πέρασε αρκετό χρόνο σε κλινικές αποκατάστασης τοξικομανών παρατηρώντας τις αντιδράσεις τους όταν είχαν στερητικό σύνδρομο, ενώ έμαθε επίσης να παίζει ντραμς από τον ντράμερ Σέλι Μέιν. Η ταινία με τους περίφημους τίτλους του Σολ Μπας είχε άλλες δύο οσκαρικές υποψηφιότητες για την καλλιτεχνική διεύθυνση των Τζόζεφ Σ. Ράιτ και Ντάρελ Σιλβέρα και τη μουσική του Έλμερ Μπερνστάιν, ο οποίος υπέγραψε ένα αξέχαστο σάουντρακ με έντονο τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ο «Άνθρωπος με το χρυσό χέρι» προβάλλεται στα θερινά σινεμά από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες

Ευαγγελισμός: Αποφασίζει και διατάζει ο αναπληρωτής διοικητής – Καταγγελίες για στοχευμένες πειθαρχικές διώξεις

Σμπαράλια το «δόγμα ασφάλειας» Μητσοτάκη: Διέρρηξαν και τρίτο υπουργείο

Ούτε λέξη από Φλωρίδη για το κύκλωμα με τα πλαστά ποινικά μητρώα… (Video)

Σοκαριστικό βίντεο: Ισραηλινοί πετούν νεκρούς Παλαιστίνιους από ταράτσα στη Δυτική Όχθη

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)