Η Sunlight πολιορκεί την αγορά των ΗΠΑ με την ίδρυση θυγατρικής

Η Sunlight πολιορκεί την αγορά των ΗΠΑ με την ίδρυση θυγατρικής και τη λειτουργίας της μεγαλύτερης μονάδας συναρμολόγησης της εταιρείας.

Σε μια χρονική συγκυρία που κάθε κίνηση εξωστρέφειας προσθέτει πόντους ανταγωνιστικότητας στην εθνική οικονομία, υπάρχουν εγχειρήματα, τα οποία τοποθετούν την Ελλάδα πιο δυναμικά στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Ένα από αυτά αποτελεί η απόφαση της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, για «διπλή» είσοδο σε μια από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου, την αμερικανική.

Χτίζοντας περαιτέρω το προφίλ ενός ισχυρού πολυεθνικού παίκτη στον τομέα των βιομηχανικών μπαταριών, η Sunlight προχωρά στη δημιουργία θυγατρικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και, ταυτόχρονα, αποκτά παραγωγική βάση στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.

Η δημιουργία της θυγατρικής στη στρατηγική αγορά των ΗΠΑ και η εγκατάσταση της μεγαλύτερης μονάδας συναρμολόγησης της εταιρείας για βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου και λιθίου σε διεθνές επίπεδο, σηματοδοτεί ένα μεγάλο ορόσημο για τον όμιλο, αποτελώντας το επόμενο μεγάλο βήμα στην περαιτέρω επέκταση στις διεθνείς αγορές. Η διπλή κίνηση της Sunlight στην αμερικανική αγορά έρχεται ως συνέχεια της δυναμικής εξαγωγικής πορείας στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία έξι χρόνια παρέχει σε σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Αμερική όλη την γκάμα των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs).

Η ίδρυση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με την επωνυμία Sunlight Batteries USA Inc. και η δημιουργία της νέας μονάδας, που θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2020, ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική εξωστρέφειας της Sunlight, η οποία ήδη έχει εξελιχθεί σε έναν εδραιωμένο ισχυρό πόλο στην ευρωπαϊκή αγορά βιομηχανικών μπαταριών. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η εταιρεία έχει ήδη εισέλθει επιτυχώς εδώ και χρόνια σε αγορές όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, αποσπώντας ιδιαίτερα υψηλά μερίδια και διευρυμένο πελατολόγιο, ενώ έχει ήδη μία μεγάλη μονάδα συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας. Με αυτές τις κινήσεις, η Sunlight ήδη έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά μπαταριών για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής χρήσης (EIVs), με μερίδιο που αγγίζει το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων.

Η νέα επενδυτική κίνηση της Sunlight στην αμερικανική αγορά, που ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, θα της επιτρέψει να προσφέρει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της στους καλύτερους δυνατούς χρόνους παράδοσης. Σε πρώτη φάση, η επένδυση επί αμερικανικού εδάφους θα ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. δολ.) και θα χρηματοδοτήσει την αγορά εξοπλισμού και υποδομών για την εγκατάσταση της μονάδας συναρμολόγησης σε συνολική έκταση 9.700 τ.μ. Η δυναμική της μονάδας την καθιστά μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα στη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης. Θα ενισχύσει, δε, περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα των μπαταριών έλξης κατά 200.000 στοιχεία ανά έτος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερους χρόνους παράδοσης των προϊόντων στους διεθνείς συνεργάτες της Sunlight σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, η 5η μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία στις ΗΠΑ, υποδέχθηκε θερμά την ελληνική επένδυση, η οποία θα δημιουργήσει 46 νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να τη στηρίξει με επιχορήγηση 400.000 δολ.