Η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική, πέρα από ανείπωτη θλίψη αλλά και μεγάλο θυμό, δυστυχώς προκάλεσε και σειρά αντιδράσεων στο πολιτικό μας σύστημα που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.
Φυσικά και αυτή την περίοδο και, για την ακρίβεια, εδώ και τριάμισι χρόνια κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά και θα αναζητήσουμε ευθύνες στο πολιτικό κόμμα που μας κυβερνά σήμερα. Ωστόσο, δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, που κυβέρνησε επί δεκαετίες, να συμπεριφέρεται και να προσπαθεί να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση με τη λογική ότι το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε μόλις το 2015!
Γιατί μπορεί για μια μερίδα πολιτών και, κυρίως, για μια μερίδα στελεχών της ΝΔ να ήταν αρκετά εύπεπτο το… ευφάνταστο επιχείρημα ότι αν η χώρα δεν πήγαινε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και συνέχιζε να κυβερνά η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου θα είχαμε βγει από τα μνημόνια μια ώρα αρχύτερα, χωρίς μάλιστα να χρειαστούμε και τρίτο, όμως η λογική ότι το κράτος, με όλες τις παθογένειές του, ιδρύθηκε με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει κατά βάθος ούτε τους ίδιους! Στην πραγματικότητα επικρατεί σκεπτικισμός για τη στρατηγική του χρυσόψαρου και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αρκετά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ και ότι εν πάση περιπτώσει το κόμμα τους –με τις πολιτικές του– δεν γεννήθηκε χθες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μπροστά στην τραγωδία και ενόσω διαρκούσε το εθνικό πένθος εμφανίστηκε ως σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός όσον αφορά ορισμένα από τα αίτια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας, κάνοντας λόγο για «διαχρονικές ευθύνες» του ελληνικού κράτους να προστατεύσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών του. Με τη διαφορά ότι αμέσως μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους από τις ευθύνες εξαφανίστηκε ως διά μαγείας το «διαχρονικές»!
Κατεδάφιση της λογικής
Και τι δεν ακούσαμε… Γιατί δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα, για τα οποία υπήρξαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μας λένε, χωρίς ωστόσο να μας εξηγούν γιατί δεν τα κατεδάφισαν ούτε οι ίδιοι! Αναρωτήθηκε μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: «Ποιος, εκτός από τους υπουργούς του, τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο;».
Ιδού η απορία, ιδού και άλλη μία: Πότε και ποιοι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία πάγωναν τα πρόστιμα και τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων; Η επίμαχη τροπολογία είχε κατατεθεί μόλις λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 και υπογραφόταν από τους βουλευτές της περιφέρειας υπολοίπου Αττικής της ΝΔ Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα, καθώς και από τον ανεξάρτητο τότε βουλευτή της ίδιας περιφέρειας Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής της ΝΔ. Με την τροπολογία αυτή οι τρεις βουλευτές ζητούσαν να ανασταλεί «η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του νόμου 998/1979, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών» – οι δασικοί χάρτες παραμένουν μέχρι και σήμερα ανύπαρκτοι κατά… 99,5%. Εξάλλου, ο Β. Οικονόμου είναι εκείνος που πριν από δύο χρόνια είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση με την οποία ζητούσε την εξαίρεση και της περιοχής στο Μάτι από τους δασικούς χάρτες!
Φαίνεται λοιπόν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης που, όπως δήλωσε προσφάτως, ζητούσε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από το 2007, αν μη τι άλλο, βίωνε μεγάλη μοναξιά στο κόμμα του… Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ειδικά για το θέμα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε αρχίσει να ασχολείται με τα θέματα αυτά «από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας». Το 2007 μάλιστα, άλλη μία χρονιά εθνικού πένθους για την Ελλάδα μετά τις φωτιές στην Ηλεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα για το τι έπρεπε να αλλάξει στον μηχανισμό πρόληψης και στον μηχανισμό δασοπροστασίας. Δεν χρειάζεται να μας πει πάντως τι απέγινε με τις προτάσεις του πορίσματος, αφού, όπως φρόντισε να επισημάνει ο ίδιος, η κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές φωτιές του 2007 –η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δηλαδή, αλλά και του Βύρωνα Πολύδωρα και του «στρατηγού ανέμου»– είχε ήδη παραιτηθεί.
Ασθενής μνήμη
«Οδεύαμε προς εκλογές και είναι βέβαιον ότι τα πράγματα και τότε δεν έγιναν καλά» μας υπενθύμισε ο Κ. Μητσοτάκης. Και δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τότε, γιατί η κυβέρνηση ήδη είχε παραιτηθεί και η χώρα πήγαινε σε εκλογές»! Πάλι οι πρόωρες έφταιγαν με λίγα λόγια – μόνο που τότε δεν τις προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη ΝΔ. Καλό θα ήταν πάντως να υπενθύμιζε η επικοινωνιακή του ομάδα στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ ότι τις εκλογές του 2007 τις κέρδισε και πάλι το κόμμα του, που έμεινε στην εξουσία μέχρι και το 2009, αλλά και… πάλι υλοποίηση των προτάσεων του πορίσματος δεν είδαμε.
Επαναλαμβάνουμε ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι απολύτως λογικό –το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε– οι πολίτες να ζητούν ευθύνες από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν γίνεται όμως η χαώδης κατάσταση του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας μας και η άναρχη δόμηση που επικράτησε τον περασμένο αιώνα, με έμφαση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να εντοπίζονται στο… σωτήριο έτος 2015 και εντεύθεν!
«Από το 2007, όταν ανέλαβα πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος», προσέθεσε χαρακτηριστικά σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ο Κυρ. Μητσοτάκης, «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής». Ας αναρωτηθούμε κι εμείς λοιπόν, με τη σειρά μας, όπως έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του Μ. Σπυράκη: «Ποιος, εκτός από τους συναδέλφους του υπουργούς, εμπόδισε την κυβέρνηση, της οποίας ήταν μέλος, να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο, για το οποίο είχε… μαλλιάσει η γλώσσα του το 2007;». Ιδού μία ακόμη απορία…
Επιπλέον, να σημειώσουμε και κάτι πρωτοφανές για τα διεθνή ισχύοντα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ: είμαστε η μόνη χώρα διεθνώς που δεν αξιοποιεί τις δασικές υπηρεσίες, τις οποίες συγκροτούν ειδικοί στα θέματα των δασών. Αντιθέτως, τις παραγκωνίσαμε και αφήσαμε την πυροσβεστική μόνη της από το 1998 – επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη.
Παρεμπιπτόντως, παρότι η ΝΔ ξέχασε τα περί «στρατηγού ανέμου» του 2007 και όποτε γινόταν σήμερα έστω και νύξη για εμπρησμό κατηγορούσε την κυβέρνηση για θεωρίες συνωμοσίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνεπής με το πολιτικό παρελθόν του, αφού παραδέχτηκε ότι «μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών μπαίνουν από εμπρησμό», καθώς και ότι συνήθως οι εμπρηστές έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, κατέληξε ότι η λύση είναι «σωστή πολεοδομική οργάνωση, δασολόγιο, κτηματολόγιο, ώστε να μην μπορούν να υπάρχουν διεκδικήσεις». Με τι να πρωτογελάσουμε ως πολίτες αυτής της χώρας, της χωρίς μνήμη και χωρίς συνέχεια! Με το δασολόγιο ή με το κτηματολόγιο; Και αυτά το 2015 ξεκίνησαν;
Περί ευθυνών
Ας σταθούμε όμως σε μια ακόμη πρόταση του σημερινού προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την οποία –υποθέτουμε βασίμως– θα είχε επίσης μαλλιάσει η γλώσσα του! Ελεγε από το 2008, όπως μας υπενθύμισε, ότι πρέπει να γίνεται «κατά προτεραιότητα κατεδάφιση αυθαιρέτων σε περιοχές που κτίστηκαν πρόσφατα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες». Θυμάται κανείς καμία κατεδάφιση αυθαιρέτου σε εκτάσεις που κρίθηκαν αναδασωτέες επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή; Δύσκολο, γιατί δεν υπήρξε.
Ευθύνες, λοιπόν, ναι! Ευθύνες διαχρονικές όμως, τις οποίες όλοι οφείλουν να αναλάβουν –σημερινοί και χθεσινοί– για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες, αλλά και για να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος που μπορεί να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών του και που θα αρχίσει κάποτε να μοιάζει με κράτος σύγχρονο. Ακόμη και αν χρειαστεί να το «ιδρύσουμε» από την αρχή, το 2018…