Δηλώνει «χαρούμενη» που το σουηδικό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση απέλασής της, είναι ωστόσο κατάκοιτη και σχεδόν τυφλή.
Ο λόγος για την Μπιμπικάλ Ουζμπέκ, 106 χρόνων, από το Αφγανιστάν που θεωρείται ως η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο.
«Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου», δήλωσε η ίδια που είχε ζητήσει άσυλο .
Για ανθρωπιστική απόφαση έκανε λόγο το δικαστήριο του Γκέτενμποργκ το οποίο αναφέρει πως «θα ήταν εξωφρενικό να της ζητήσουμε να ταξιδέψει στην πατρίδα της».
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέτρεψε την άρνηση της Σουηδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης – τον περασμένο Μάιο – η οποία προφανώς είχε θεωρήσει “λογικό” να στείλει πίσω στο Αφγανιστάν μια κατάκοιτη γυναίκα 106 χρόνων.
Η υπηρεσία είχε αποφανθεί ότι η προχωρημένη ηλικία της δεν ήταν επαρκής λόγος για να της δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν -όπως εκτίμησε η Υπηρεσίας – απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ ήταν ασφαλής.
Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί, διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της, βρέθηκε στη Σουηδία.
Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της πάντως δεν γνωρίζουν αν θα γίνουν αποδεκτές και οι δικές τους αιτήσεις για άσυλο.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι μόνο ένα από τα δώδεκα μέλη της οικογένειάς μας που βρίσκεται στη Σουηδία και η μόνη που έχει λάβει άσυλο. Στους υπόλοιπους έντεκα είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις είτε αναμένουμε», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ουζμπέκ, ένας από τους εγγονούς της.
Πηγή: BBC
Photos: Associated Press