Η σωστή πλευρά της… μητσοτακικής ιστορίας

Μέχρι τώρα υπήρχε εµπάργκο από τις ΗΠΑ στην πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία και υποτίθεται ότι προχωρούσαν τα σχέδια για τον αγωγό EastMed που θα συνέδεε απευθείας τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου µε την ηπειρωτική Ελλάδα µέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Και τα δύο ήταν βασικά στοιχεία για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ως τέτοια πλασάρονταν από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά ήρθε η αίτηση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς το Κογκρέσο για να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ προς την Τουρκία και να ανάψει πράσινο φως στην πώληση των F-16, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη καµωνόταν ότι δεν είχε αλλάξει τίποτε στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και έστελνε καλάσνικοφ στην Ουκρανία σε µια αγχώδη προσπάθεια να εµπλακεί στον πόλεµο, άλλο εάν επικοινωνιακά µιλούσε για «σωστές πλευρές της Ιστορίας».

Η συνέχεια της ήρθε… κατακέφαλα µε την επίσκεψη στην Ελλάδα της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που όσα είπε στον Μητσοτάκη πίσω από τις κλειστές πόρτες φρόντισε να τα πληροφορηθούµε οι πάντες µέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Καθηµερινή». Από τα πλέον αρµόδια χείλη λοιπόν µάθαµε ότι, ανεξαρτήτως του τι λέει και τι κρύβει η κυβέρνηση, ο EastMed µας… τελείωσε, καθώς «το κοµµάτι από το οποίο αποµακρυνόµαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί» γιατί «χρειαζόµαστε αέριο τώρα και πρέπει, λοιπόν, να χρησιµοποιήσουµε LNG και πρέπει να χρησιµοποιήσουµε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που µπορούµε να κάνουµε πιο γρήγορα».

Αλλά δεν ήταν µόνο σε αυτό σαφής η κ. Νούλαντ – και δι’ αυτής η αµερικανική κυβέρνηση. Ηταν και για τη γενικότερη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, καθώς ξεκαθάρισε ότι «το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε µια αποτελεσµατική σχέση µε τον πρόεδρο Πούτιν και µια αποτελεσµατική σχέση µε τον πρόεδρο Ζελένσκι ήταν σηµαντικό για να µπορέσει η Τουρκία να δηµιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για διπλωµατία. Και αν αυτός ο πόλεµος πρόκειται να τελειώσει, χρειαζόµαστε µια διπλωµατική λύση στο τέλος της ηµέρας». Οπότε έκανε σαφές ότι το ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τους Αµερικανούς… παίζεται, όπως γνωρίζουν πολύ καλά χρόνια τώρα οι Τούρκοι.

Και για όποιον δεν κατάλαβε –ή παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει– η κ. Νούλαντ έδωσε και τη χαριστική βολή: «Τα όπλα σας» είπε «ήταν αποτελεσµατικά για την Ουκρανία στο πεδίο της µάχης και βοήθησαν να γίνει η διαφορά αλλά και της Τουρκίας το ίδιο». Οπότε πάρτε ένα ευχαριστώ και έξω από την πόρτα!

Ο Μητσοτάκης βέβαια ακολούθησε την προσφιλή του τακτική: άρχισε να κοιτάζει δεξιά και αριστερά παριστάνοντας ότι δεν άκουσε τίποτε. Γι’ αυτό µας πληροφόρησε ότι υπήρξε «ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων» µε την κ. Νούλαντ και «επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διµερών µας σχέσεων µε τις ΗΠΑ».

∆υστυχώς για εµάς, βέβαια, µπορεί να λέει και αλήθεια! Γιατί όσο κι αν οι αλλαγές είναι ολότελα αρνητικές για τη χώρα, η… προσωπική του σχέση µε τις ΗΠΑ είναι λογικό να παραµένει εξαιρετική!