Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσµατα δείχνουν σηµαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας. Η Ν∆ χάνει διαρκώς ψηφοφόρους µε µείωση 747.000 σε σύγκριση µε τις ευρωεκλογές του 2019 και 990.000 µε τις εθνικές του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επίσης σηµείωσε απώλειες, µε 750.000 λιγότερους ψηφοφόρους από το 2019 και 336.000 λιγότερους από το 2023, παρά την προσθήκη των 97.500 ψηφοφόρων της Νέας Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής αύξησε τις ψήφους του κατά 72.000 από το 2019, αλλά έχασε 110.000 σε σύγκριση µε το 2023, µε το κόµµα του Ανδρέα Λοβέρδου να λαµβάνει 57.500 ψήφους.
Η αποχή από τις εκλογές αυξάνεται συνεχώς, µε 275.000 λιγότερους ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές του 2019 και 1.200.000 λιγότερους από τις εθνικές του 2023. Αυτή η αποχή εκφράζει αποδοκιµασία των ηγεσιών των κοµµάτων και υποδηλώνει κρίση αξιοπιστίας και αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήµατος. Η κρίση αυτή παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η συµµετοχή των πολιτών στις δηµοκρατικές διαδικασίες είναι κρίσιµη. Πρέπει να ενθαρρύνουµε τη συµµετοχή των νέων και των απογοητευµένων ψηφοφόρων παρέχοντας πλατφόρµες για τη φωνή τους. Η ενδυνάµωση των τοπικών κοινοτήτων και η προώθηση της άµεσης δηµοκρατίας µπορούν να αναζωογονήσουν την πολιτική ζωή.
Η σοσιαλδηµοκρατία, συνδυάζοντας την οικονοµική δικαιοσύνη µε τις ατοµικές ελευθερίες, µπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήµατα της ελληνικής κοινωνίας. Για να γίνει όµως αυτό είναι αναγκαίο να διαµορφώσουµε ένα σαφές και εµπνευσµένο όραµα για την επόµενη δεκαετία, που θα περιλαµβάνει την ανάπτυξη µιας ισχυρής και βιώσιµης οικονοµίας, την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση των δηµοκρατικών θεσµών.
Η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα είναι σαφές ότι απαιτεί την ανανέωση της σοσιαλδηµοκρατικής παράταξης. Τα στοιχεία δείχνουν έντονη ζήτηση για µια ανανεωµένη κεντροαριστερή πρόταση. Η δηµοκρατική παράταξη, που περιλαµβάνει τον δηµοκρατικό σοσιαλισµό, τη σοσιαλδηµοκρατία, την Αριστερά, τον πολιτικό φιλελευθερισµό, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό µεταρρυθµιστικό κέντρο, βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή. Η αποχή και η µείωση της επιρροής των πολιτικών φορέων απαιτούν µια νέα, ενωµένη και ισχυρή προοδευτική πρόταση.
Σε αυτή την πρόταση η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών µας, µε προτεραιότητα τη µείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη των αδύναµων και την προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης . Πρέπει να επενδύσουµε στην παιδεία, την υγεία και την προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων.
Η περιβαλλοντική βιωσιµότητα πρέπει να ενσωµατωθεί σε όλες τις πολιτικές µας. Πρέπει να επενδύσουµε στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και να προωθήσουµε την κυκλική οικονοµία.
Ο κατακερµατισµός όµως του προοδευτικού χώρου, εφόσον συµφωνήσουµε ότι ορίζεται από την παραπάνω ατζέντα, είναι αυτήν τη στιγµή µείζον πρόβληµα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να δηµιουργηθούν νέες συµµαχίες και να γίνει ώσµωση νέων δυνάµεων ώστε να υπάρχουν προοπτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν ξεκινήσουµε από το ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής, που ως παράταξη έχει σοσιαλδηµοκρατική συνείδηση, είναι αναγκαίο να ενισχύσει τη δηµοκρατική λειτουργία του και να «ανοίξει» προσελκύοντας νέα ικανά στελέχη µε φρέσκες ιδέες και δυναµισµό. Η διαφάνεια και η λογοδοσία θα πρέπει να είναι θεµελιώδεις αρχές της ηγεσίας. Με αυτό τον τρόπο θα µπορέσει να αποτελέσει υποδοχέα και άλλων όµορων προοδευτικών δυνάµεων και να συµβάλει στη δηµιουργία της σοσιαλδηµοκρατίας της εποχής µας.
Η σοσιαλδηµοκρατία µπορεί να επαναφέρει την ελπίδα και την εµπιστοσύνη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αρκεί να ανανεωθεί ουσιαστικά, να προσαρµοστεί και να αγκαλιάσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Χρειάζεται να σχηµατίσει σαφές όραµα, να επιδιώξει την ενεργή συµµετοχή των πολιτών, να διεκδικήσει ισχυρές κοινωνικές πολιτικές και να προωθήσει τη βιώσιµη ανάπτυξη. Μπορούµε να οικοδοµήσουµε µια ισχυρή και ενωµένη σοσιαλδηµοκρατική παράταξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα καλύτερο µέλλον.