Η Σοφία Φαλιέρου μιλάει στο Documento για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania” το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου. Χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες και μουσικοί συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση με θεματικές που κινούνται γύρω από την εγγύτητα, τις εξουσιαστικές σχέσεις, τη δύναμη της διαφορετικότητας.
Η Σοφία Φαλιέρου είναι χορεύτρια, χορογράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας σύγχρονου χορού «Συν-Κίνηση», ενώ από το 2011 έχει δημιουργήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Dance Days Chania». Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε μαζί της για τη γλώσσα του σώματος, τον χορό ως τρόπο επαναπροσδιορισμού του κόσμου, την ταυτότητα και τις δράσεις της φετινής διοργάνωσης.
Χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες, μουσικοί, άνθρωποι που θέλουν να διαδράσουν με μέσο τον σύγχρονο χορό, δίνουν και φέτος το ραντεβού τους στα Χανιά. Tι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και γύρω από ποιους άξονες/ θεματικές κινείται;
Φέτος, από τις 23/07 – 04/08, διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα καθαρά ανθρωποκεντρικό που ευελπιστούμε να συνομιλήσει με τις καρδιές του κοινού.
Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες προερχόμενοι από Κολομβία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουκρανία, Ισπανία, Αυστρία κ.α. (χορογράφοι, χορεύτριες/ές, performers, ακροβάτες, μουσικοί, βιντεογράφοι) θα βρεθούν στους χώρους του φεστιβάλ, θα κινηθούν στην πόλη, θα δημιουργήσουν και θα αλληλεπιδράσουν.
Κατά τη 12η διοργάνωση θα φιλοξενηθούν:
– 9 παραστάσεις σε ανοικτά και κλειστά θέατρα (Ειδικά διαμορφωμένη σκηνή Προμαχώνα San Salvatore, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Πολυχώρος «Όξω Νου»)
– 5 site specific έργα, σε γειτονιές και πλατείες της πόλης, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό
– 3 επιλεγμένα projects από την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» που λειτουργεί σαν πλατφόρμα δημιουργίας και παραγωγής πρωτότυπων έργων, τα οποία στήνονται ειδικά σε σημεία της πόλης από τις δημιουργούς σ’ ένα καλλιτεχνικό residency που ενισχύει και δίνει εργαλεία σε νέες/ους Ελληνίδες/ες καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάδραση με το κοινό κατά περίπτωση επιθυμητή.
– 8 σεμινάρια
– 7 masterclasses
-2ήμερο αφιέρωμα στο video dance με προβολές 34 επιλεγμένων ταινιών (είσοδος ελεύθερη)
– το πρώτο μας διακρατικό residency, ένα ξεχωριστό και τολμηρό πιλοτικό project που αφορά στη δημιουργία κινησιολογικής συνθήκης μέσα από έρευνα ανάμεσα σε performers Ευρωπαϊκών χωρών που συναντιούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συνεργαζόμενων φεστιβάλ (Dance Days Chania και Zawirowania dance festival – Βαρσοβία).
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης περιστρέφεται γύρω από την πρόταση και θέση του, «Σώμα σε εκκίνηση – Σώμα σε ενσυναίσθηση».
Αναζητώντας τη ταυτότητα του 12ου Dance Days Chania, πηγαία προέκυψε η ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να ξαναθυμηθούμε ποιες/οι είμαστε και τι μας ενέπνευσε για να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ που δίνει τροφή στο σώμα, τη ψυχή και τη σκέψη μας.
Οι θεματικοί άξονες κινούνται γύρω από ερωτήματα όπως, πως η εγγύτητα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας και πως η απόσταση τα αποπροσανατολίζει. Πως τα σώματα αλληλεπιδρούν μέσα σε εξουσιαστικές σχέσεις, πως μετατοπίζονται στον χώρο και στον χρόνο σε συνθήκες επαναπροσδιορισμού; Για τον σεβασμό στη δύναμη της διαφορετικότητας και το πώς καλλιτέχνες, άνθρωποι και κοινότητες μπορούν να συμπορεύονται αρμονικά αναζητώντας νέους τόπους ισότητας, δικαιοσύνης και ισορροπίας.
Τα Χανιά, η πόλη και ο χορός ως τόπος έκφρασης και ελευθερίας
Σώμα σε εκκίνηση – Σώμα σε ενσυναίσθηση. Πώς νοηματοδοτείται αυτά τα «αιτήματα» σε σχέση με τη συγκυρία και το βίωμα σήμερα;
Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι ραγδαίες επιπτώσεις της έγιναν αντιληπτές σε όλο τον κόσμο. Αβεβαιότητα, μούδιασμα, απομόνωση, καθήλωση, έννοιες που στιγμάτισαν την τελευταία διετία και άφησαν το αποτύπωμά τους στα σώματά και τις σχέσεις μας. Βαδίζοντας με αισιοδοξία στο παρόν και προσδοκώντας σε ένα μέλλον που θα σχηματιστεί με τη συμβολή όλων, βρισκόμαστε σε κατάσταση εκκίνησης. Είναι η στιγμή να κοιταχτούμε στα μάτια, να αφουγκραστούμε, να ακούσουμε, να φανταστούμε. Είναι η στιγμή να δράσουμε χωρίς να ξεχνάμε πως το σώμα μας είμαστε εμείς και ο κόσμος τα σώματά μας. Επομένως “σώμα σε εκκίνηση, σώμα σε ενσυναίσθηση”.
Σώματα σε διαρκή δράση διανύουν ταξίδια από το σκοτάδι στο φως, αναζητώντας νέους τόπους ισότητας, συμπόρευσης, δικαιοσύνης. Πιστεύετε ότι ο χορός είναι ένας τρόπος επαναπροσδιορισμού του κόσμου και δημιουργίας αντιστάσεων;
Εννοείται! Αυτή η σχέση είναι αλληλένδετη. Ο χορός είναι επαφή, ακρόαση, επικοινωνία, έκφραση, ελευθερία, αντίσταση. Κι όλα αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά για να συνθέσουμε έναν κόσμο πιο φιλικό και ανθρώπινο, πιο κοντά στις ανάγκες που βρήκαν ξανά το χώρο τους μέσα στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.
Ποια είναι η σύνδεση του φεστιβάλ με την πόλη των Χανίων και με ποιον τρόπο επικοινωνεί με την ιστορία και τη ζωή της πόλης;
Η πόλη, τα πρώτα χρόνια ήταν «διστακτική». Ο σύγχρονος χορός είναι μια «δύσκολη γλώσσα» ειδικά σε έναν τόπο ο οποίος είναι βαθιά συνδεδεμένος με την παράδοση του. Σταδιακά οι κάτοικοί της, άνοιξαν τις αυλές των σπιτιών τους προκειμένου να ρωτήσουν τους δημιουργούς που δρούσαν στις γειτονιές τους, «τι είναι αυτό που κάνουν». Με το πέρασμα του χρόνου μας ρωτούν πότε θα ξεκινήσει το φεστιβάλ για να δουν παραστάσεις ή και να συμμετέχουν σε σεμινάρια. Τα Χανιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας εξαιρετικά τουριστικός προορισμός, όπου, μερικές φορές τείνει να γίνεται και αφιλόξενος για τους κατοίκους του. Παρόλα αυτά, μέσω της ανάγκης μας για εξωστρέφεια και της πρότασης μας ο χορός να βρίσκεται σε σημεία της πόλης και όχι μόνο εντός θεάτρων, υπάρχει μια κινητοποίηση και μια φυσική συνύπαρξη των χορευτικών δράσεων με τους ρυθμούς της πόλης. Τα τελευταία χρόνια πέρα από τις site specific παραστάσεις που παρουσιάζονται σε πλατείες και κεντρικά σημεία, έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος», κατά την οποία νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα επιλέγουν σημεία της πόλης, γειτονιές, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές της, που ενίοτε και εμείς έχουμε «ξεχάσει», με στόχο να διαμορφώσουν σε άρρηκτη σύνδεση με τα σημεία αυτά τα πρωτότυπα έργα τους.
Μέσα από τις παραστάσεις στην πόλη, με κάποιον τρόπο, είναι σαν να επανεξετάζουμε τον χώρο και τις στιγμές που έχουμε ζήσει σε αυτόν. Ανακαλύπτουμε σημεία της και καλούμε τους ντόπιους να τα εξερευνήσουν και αυτοί μαζί μας. Η πόλη δεν λειτουργεί απλά σαν σκηνικό σε μία χορευτική δράση αλλά η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η κοινότητά της δρουν ως συνδημιουργοί στα έργα.
INFO:
12o Dance Days Chania
Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
23 Ιουλίου – 4 Αυγούστου, Χανιά
Πληροφορίες:
https://www.instagram.com/dancedayschania_festival/