Η Σλοβενία φορολογεί τις τράπεζες μετά τις πλημμύρες ενώ ο Μητσοτάκης τις αφήνει στα… υπερκέρδη τους

Η Σλοβενία φορολογεί τις τράπεζες μετά τις πλημμύρες ενώ ο Μητσοτάκης τις αφήνει στα… υπερκέρδη τους
Φωτογραφία από τις πλημμύρες στη Σλοβενία τον Αύγουστο, AP

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που επλήγη από φονικές πλημμύρες το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχες καταστάσεις βίωσε και η Σλοβενία, πριν από περίπου ένα μήνα, τον Αύγουστο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της Σλοβενίας, με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας, δρομολογεί πενταετή φόρο στα τραπεζικά κέρδη για να στηρίξει τη χρηματοδότηση της χώρας μετά τη «χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες». Βέβαια, στην Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη οι τράπεζες αφήνονται στα υπερκέρδη τους ενώ το φάντασμα των πλειστηριασμών καραδοκεί πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε νέα νομοθεσία για την επιβολή της εισφοράς που θα ανέρχεται στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών την επόμενη μισή δεκαετία. Επί του συνόλου του τζίρου των τραπεζών δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια. «Οι τράπεζες της Σλοβενίας έρχονται αντιμέτωπες με νέο φόρο για τη διόρθωση ζημιών 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από πλημμύρες», αναφέρει στον τίτλο του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Euractiv, η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναμένει να εισπράξει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Σε όλη την Ευρώπη εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία οδεύει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Robert Golob, ανακοινώνοντας τον φόρο σε βραδινή ενημερωτική εκπομπή τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Klemen Boštjančič, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά σε έντονο διάλογο με τις τράπεζες και μετά από μια σειρά αναλύσεων που έκανε το υπουργείο».

Οι σλοβενικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων των δανείων έναντι των ακόμη χαμηλών επιτοκίων που καταβάλλουν στις καταθέσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες χαμηλές καθαρές απομειώσεις και προβλέψεις, είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι εξέτασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ισπανικό μοντέλο του τραπεζικού έκτακτου φόρου.

Σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΚΤ για την Ισπανία, τα έσοδα από τον φόρο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό.

Σημειώνει δε το Euractiv, οι τράπεζες στη Σλοβενία είδαν τα συνδυασμένα κέρδη τους μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 145% σε ετήσια βάση σε 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το συνολικό ενεργητικό τους ανερχόταν σε 51,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, ο προσωρινός φόρος θα αποφέρει φέτος 102,6 εκατ. ευρώ.

Documento Newsletter