Η Σκότλαντ Γιαρντ κατέσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας 114 εκατ. λιρών

Η Σκότλαντ Γιαρντ κατέσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας 114 εκατ. λιρών

Η Μητροπολιτική Αστυνομία (Met) του Λονδίνου προχώρησε σε κατάσχεση-ρεκόρ σε έρευνα για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ποσό σύμφωνα με την αστυνομία είναι διπλάσιο απ’ ότι τα μετρητά που κατασχέθηκαν όλο το προηγούμενο έτος και η μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομίσματος που έγινε στην Βρετανία.

Η Met δεν αποκάλυψε ποια κρυπτονομίσματα εμπλέκονται, ούτε πού και πότε έγινε η κατάσχεση, αλλά είπε ότι η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποίησε την κατάσχεση αφού έλαβε πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων που είχαν προκύψει από εγκληματική δραστηριότητα.

Όλη αυτή η μυστικότητα οφείλεται στο ότι η έρευνα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συνεχίζεται.

Κρυπτονομίσματα, το καταφύγιο των high-tech απατεώνων

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδειχθεί πόλος έλξης για τους εγκληματίες που θέλουν να κρύψουν την προέλευση του βρώμικου χρήματος, καθώς τα δίκτυα κρυπτογράφησης είναι αποκεντρωμένα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

«Τα μετρητά παραμένουν ο βασιλιάς, αλλά καθώς η τεχνολογία και οι διαδικτυακές πλατφόρμες αναπτύσσονται, ορισμένοι εγκληματίες κινούνται σε πιο εξελιγμένες μεθόδους ξεπλύματος των κερδών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής Γκράχαμ Μακνόλτι, στην ανακοίνωση της αστυνομίας για την κατάσχεση.

Η αστυνομία είναι υπέρ της δημιουργίας νόμων που θα της επιτρέπουν να σταματάει την κυκλοφορία των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων, όπως μπορούν να κάνουν με τις μεταφορές μετρητών, ανέφεραν οι Times νωρίτερα τον Ιούνιο.

Οι ξεπερασμένοι νόμοι εμποδίζουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να δεσμεύουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε στους Times ο Μικ Γκάλαχερ, ανώτερος αξιωματικός στην Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος.

«Οι συνομιλίες που κάνουμε είναι για το πώς θα ευθυγραμμίσουμε τα κρυπτονομίσματα με το ίδιο είδος προσέγγισης που έχουμε σχετικά με την εγκληματικότητα που βασίζεται σε μετρητά”, δήλωσε ο Γκάλαχερ. «Το κρυπτονόμισμα είναι αόρατο, είναι άμεσο, πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, δεν είναι απτό».

Σε μια άλλη περίπτωση, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας κατέσχεσαν περισσότερα από 47 εκατομμύρια δολάρια σε Βitcoin, Εthereum και άλλα κρυπτονομίσματα από 12.000 άτομα που κατηγορούνται για φοροαποφυγή μετά από μια έρευνα διάρκειας ενός μηνός, όπως ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη.

Documento Newsletter