Στις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι εκλεκτοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να δώσουν μάχη για την πλειοψηφία των νομοθετικών σωμάτων σε ένα άκρως διχασμένο πολιτικό τοπίο και τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μέλη του Ρεπουμπλικάνικο Κόμματος έχουν χρησιμοποιήσει τακτικές εκφοβισμού των ψηφοφόρων σε αρκετές πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δίνοντας τον τόνο για τις ενδιάμεσες εκλογές: «Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με επεισόδια πολιτικής βίας καθώς προχωρούν προς τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος δεν δίστασε να καταδικάσει το «μεγάλο ψέμα» του Τραμπ σχετικά με την άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Τώρα αυτή η πεποίθηση –ότι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό αρνούμαστε να το αποδεχτούμε– έχει γίνει σύμβολο της πίστης του πιο ακραίου τμήματος του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος, που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.
«Η σιωπή είναι συνενοχή»
Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε πολύ δραματικές εκφράσεις στην ομιλία του, καθώς υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στα ψέματα και τη βία» καθώς και να μην αφήσουν τους «ταραχοποιούς» που πιστεύουν στον Τραμπ να «πετύχουν εκεί που απέτυχαν» το 2020. «Τούτη δεν είναι η ώρα για να κάνεις στην άκρη, η σιωπή είναι συνέργεια» πρόσθεσε ο 79χρονος πρόεδρος.
Οι πραγματικές έννοιες
Οπως ήταν φυσικό, η ομιλία του θεωρήθηκε διχαστική από συντηρητικά Μέσα όπως το Fox News, το οποίο επέκρινε τον πρόεδρο ότι αγνοεί την πραγματικότητα και ειδικά την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό που καλπάζουν για να ασχοληθεί με μια αόριστη απειλή στη δημοκρατία. Πάντως, πέρα από τις όποιες επικρίσεις, διεθνή Μέσα εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος που είχε η ομιλία του σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες έχουν ήδη ψηφίσει 27 εκατ. Αμερικανοί, είναι αμφίβολος.
Σύμφωνα με έρευνες άποψης, η κύρια ανησυχία των Αμερικανών που έχουν πρόθεση να ψηφίσουν είναι οι καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και η ακρίβεια. Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 8,2%, ο ψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και δεκαετίες, και χωρίς σημάδια ότι η κεντρική τράπεζα Fed μπορεί να τον χαλιναγωγήσει παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Πακτωλός για διαφήμιση
Τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα έχουν ξοδέψει σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε διαφημιστικές καμπάνιες. Το ποσό είναι πρωτοφανές και δείχνει τη σημασία την οποία αποδίδουν και τα δύο κόμματα στις εκλογές. Ενδεικτικά, στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές είχε διατεθεί ποσό τρεις φορές μικρότερο για διαφημιστικές δαπάνες, ενώ η δαπάνη ήταν μικρότερη ακόμη και στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Και τα δύο κόμματα έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλα τα Μέσα, παραδοσιακά και μοντέρνα, με χρήματα που προέρχονται από αδιαφανείς πηγές. Οι κύριοι θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα διαφημιστικά μηνύματα είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, η εγκληματικότητα, η ακρίβεια αλλά και το πρόσωπο του αρχηγού, γύρω από τον οποίο συσπειρώνεται το κόμμα.