Η αμαρτωλή σύμβαση με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το παιχνίδι τριών Ελλήνων και η στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστές ελληνικές και γερμανικές εταιρείες εγείρει απόφαση γερμανικού δικαστηρίου την οποία δημοσιεύει το Documento. Η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης εκδόθηκε το 2015, καταδικάζοντας σε δύο χρόνια φυλάκιση το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Enercon Πέτερ Ρούσενμπαουμ. Πρόκειται για τον γερμανικό κολοσσό που υπέγραψε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) την αμαρτωλή, όπως αποδεικνύεται, σύμβαση ΔΕΗΑΝ/ ΔΑΕ/200801, με υπεργολάβο την Prenecon. Τη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς, που θυμίζει σε πολλά τη Siemens, είχαν αποκαλύψει το Hot Doc και το koutipandoras. gr από τις 26 Απριλίου 2012.
Στην απόφαση κατονομάζονται τέσσερις Ελληνες οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο εν λόγω σκάνδαλο, ενώ περιγράφονται ροές χρήματος μέσω offshore εταιρειών και δωροδοκίες. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι πράττει η ελληνική Δικαιοσύνη με την υπόθεση καθώς από το 2012 βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο.
Η γερμανική ετυμηγορία
Τον Ιούλιο του 2015 η γερμανική Δικαιοσύνη έλαβε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την εταιρεία Enercon. Ο Π. Ρούσενμπαουμ καταδικάστηκε σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 135.000 ευρώ για χρηματισμό και πρόκληση οικονομικής ζημιάς σε βάρος της Enercon. Στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά περιστατικά, συναντήσεις καθώς και δωροδοκίες με τη συμμετοχή Ελλήνων πριν και μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης μεταξύ των Enercon και ΔΕΗΑΝ με υπεργολάβο την Prenecon. Μάλιστα ο ίδιος ο Ρούσενμπαουμ επιβεβαίωσε όλα τα περιστατικά που αναφέρονται στη γερμανική απόφαση. «Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε πλήρως, στο πλαίσιο της απολογίας του, το σύνολο των πραγματικών περιστατικών που του προσάπτονται. Για την ορθότητα της ομολογίας του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα στην απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης αναφέρονται τρία πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Κατονομάζονται ο τότε υπεύθυνος της Enercon στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Prenecon και ο διευθυντής έργων και σύμβουλος διοίκησης της ΔΕΗΑΝ. Οι τρεις Ελληνες φέρονται να πραγματοποίησαν συνάντηση το 2008. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento, τα πρόσωπα αυτά θέλησαν να «εκμεταλλευτούν την κατάσταση» δεδομένου ότι η ΔΕΗΑΝ είχε κάνει ήδη διαγωνισμό και είχε κηρυχθεί άγονος. Μάλιστα ένας από τους τρεις Ελληνες κατονομάζεται ότι προθυμοποιήθηκε ώστε στον νέο διαγωνισμό να κατατεθεί προσφορά της Enercon, η οποία δεν είχε λάβει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος.
Όπως προέκυψε, η Enercon ήταν η μοναδική εταιρεία που έλαβε μέρος, ενώ γίνεται αναφορά στον ρόλο και στη συνεισφορά που είχε ένα από τα προσωπα ελληνικής καταγωγής στην επίμαχη σύμβαση ώστε «να δεχτεί η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των δεδομένων της αγοράς, ένα υπερβολικά υψηλό τίμημα». Οι τρεις Ελληνες συμφώνησαν το επιπλέον τίμημα που θα προέκυπτε να μην πάει στην Enercon αλλά να το εκμεταλ- λευτούν για ίδιον όφελος. Αυτό τον στόχο θέλησαν να πετύχουν μέσω υπεργολαβίας που θα έδινε η Enercon στην Prenecon, όπου όλα τα τιμήματα «θα ήταν άκρως υπερβολικά», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης.
Η δωροδοκία του Γερμανού
Στις 21 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε η προσφορά για τα έργα πολιτικού μηχανικού. Ο αρμόδιος από την πλευρά των Ελλήνων ετοίμασε πακέτο προσφορών για τους 39 μηχανικούς του έργου. Η προσφορά ανερχόταν σε 15,524 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και θα αποτελούσε τη βάση για την κατακύρωση της εργολαβίας των έργων πολιτικού μηχανικού στην Prenecon.
Σύμφωνα με την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης το πρόσωπο αυτό φοβόταν ότι τόσο το τμήμα προμηθειών όσο και οι υπεύθυνοι έργων της Enercon θα όρθωναν εμπόδια στη σύμβαση και ειδικότερα στη σύναψη της υπεργολαβίας με την Prenecon σε αυτές τις τιμές. Για τον λόγο αυτό οι τρεις Ελληνες συμφώνησαν και αποφάσισαν να πλησιάσουν και να «δωροδοκήσουν τον κατηγορούμενο Πέτερ Ρούσενμπαουμ, ο οποίος ήταν ο προϊστάμενος της διαχείρισης έργων και υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρική ιεραρχία της Enercon».
Στην απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης γίνεται επίσης λόγος για επικοινωνία στα τέλη του 2008 μεταξύ ενός εκ των τριών Ελλήνων και του Ρούσενμπαουμ. Οι δύο άντρες φέρονται μάλιστα να γευμάτισαν μαζί και κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Ρούσενμπαουμ έγινε αποδέκτης ποσού ύψους 20.000 ευρώ. Κατόπιν αυτού ο Γερμανός φέρεται να συναντήθηκε σε κτίριο της ΔΕΗΑΝ με δύο από τους τρεις Ελληνες που κατονομάζονται στη δικαστική απόφαση. Μάλιστα εξαιτίας του προχωρημένου της ώρας αρκετοί από το προσωπικό της εταιρείας είχαν φύγει από το κτίριο. Οι τρεις τους φέρονται να συζήτησαν για τα προβλήματα που είχαν προκύψει στα εργοτάξια. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ρούσενμπαουμ φέρεται να αντιλήφθηκε ότι οι συνομιλητές του γνώριζαν πως είχε λάβει χρήματα από την Prenecon και για τον λόγο αυτό του ασκούσαν πίεση.
Αν και στη γερμανική απόφαση περιγράφονται αναλυτικά οι ροές χρημάτων και οι μίζες, άγνωστο παραμένει σε ποιο σημείο βρίσκεται μέχρι στιγμής η διαδικασία από την ελληνική Δικαιοσύνη
Οι μίζες και η επιβεβαίωση
Η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ακολούθησε η υπογραφή ακόμη εννέα συμβάσεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, εντός του 2010 υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ενός από τους τρεις Ελληνες και του Ρούσενμπαουμ, όπου τέθηκε το θέμα των ταξιδιών με μεγάλα χρηματικά ποσά σε ρευστό. Στη συνέχεια ο Ρούσενμπαουμ προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Jabwind Ltd. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε αποκαλύψει το Hot Doc, μέσω της οποίας γίνονταν οι πληρωμές (μίζες). Κάτι που επιβεβαιώνει και η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου καθώς, όπως αναφέρεται, η εταιρεία συστάθηκε έπειτα από συνεννόηση με έναν από τους τρεις Ελληνες στις 6.10.2010 προκειμένου «να διεκπεραιωθούν μελλοντικές δωροδοκίες (μίζες)».
Το όνομα της εταιρείας δόθηκε, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το Hot Doc, από τον ίδιο τον Ρούσενμπαουμ, ο οποίος συνδύασε το όνομα της συζύγου του (Jabri) με το συνθετικό «wind» που χρησιμοποιεί στα πρότζεκτ της η Enercon. Προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι δωροδοκίες, στις 26.10.2010 ο Ρούσενμπαουμ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στη Hellenic Bank στο όνομα της Jabwind Ltd.
Υπό το όνομα της Jabwind Ltd ο Ρούσενμπαουμ εξέδωσε στην Pre Renewable Energy Constructions Limited στις 21.10.2010 και στις 26.10.2010 δύο τιμολόγια ύψους 230.000 ευρώ για υποτιθέμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες με αντικείμενο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η Pre Renewable Energy Constructions Limited μετέφερε το ποσό αυτό στις 4.11.2010 στον προαναφερθέντα κυπριακό λογαριασμό της Jabwind Ltd. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κύπρο στις 28 Αυγούστου 2009, στην οποία ως διευθυντές εμφανίζονται δύο από τους τρεις Ελληνες. Ο Ρούσενμπαουμ φέρεται να έλαβε γύρω στις 362.015 ευρώ για την προτίμησή του στην Prenecon.
H ελληνική Δικαιοσύνη
Αν και περιγράφονται αναλυτικά οι ροές χρημάτων και οι μίζες, είναι άγνωστο τι έχει πράξει μέχρι στιγμής η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την εν λόγω υπόθεση περίπου στα μέσα του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η έρευνα ήταν εξονυχιστική και ενδελεχής. Μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές είχαν αποστείλει επίσημο αίτημα αναφορικά με την Jabwind Ltd στις κυπριακές αρχές. Η υπόθεση απασχόλησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται πλέον είναι πού βρίσκεται σήμερα η συγκεκριμένη υπόθεση. Εάν δηλαδή έχουν ασκηθεί ή όχι διώξεις και βρίσκεται στην ανάκριση ή εάν έχει μπει στο αρχείο, κάτι που με βάση την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης φαντάζει προς το παρόν απίθανο.