Ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας, στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Λαύριο, το οποίο έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τις παλιότερες γενιές αλλά και όλους όσοι θέλουν την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ήταν η αναφορά στη Μακρόνησο. Έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.
Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.
Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».
Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.