Η σφαίρα έξυσε τις πληγές των ΗΠΑ – Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα

Η σφαίρα έξυσε τις πληγές  των ΗΠΑ – Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ύψωσε ματωμένος τη γροθιά του δείχνοντας ότι έμεινε αλώβητος μετά τους πυροβολισμούς, αλλά η σφαίρα που πέρασε ξυστά από το κεφάλι του άνοιξε περισσότερο την ήδη χαίνουσα πληγή της βαθιά πολωμένης αμερικανικής κοινωνίας. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου και νυν υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πιο πιθανό να διχάσει ακόμη περισσότερο την Αμερική παρά να την ενώσει. Ο θυμός ξεχειλίζει, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σε μια χώρα που οι σελίδες της ιστορίας της είναι γεμάτες με περιπτώσεις πολιτικών δολοφονιών και απόπειρες δολοφονίας.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα κενά ασφαλείας στη «ματωμένη» συγκέντρωση της Πενσιλβάνια. O δράστης εξουδετερώθηκε άμεσα, αφού όμως πρώτα πυροβόλησε τον Τραμπ και ενώ είχε καταφέρει να ανέβει ανενόχλητος σε οροφή κτιρίου απέναντι από το σημείο της ομιλίας του Ρεπουμπλικάνου, έχοντας καθαρή θέα στον «στόχο» του. Ενώ το FBI δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για οποιοδήποτε μέρος της έρευνας, πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η ταράτσα από την οποία ο Τόμας Μάθιου Κρουκς πυροβόλησε τον Τραμπ είχε προσδιοριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες ως «τρωτό σημείο», στις συσκέψεις ασφαλείας τις ημέρες πριν από το συμβάν.

Αφησαν το κτίριο εκτός περιμέτρου ασφαλείας

Οταν όμως καταρτίστηκαν τα σχέδια για τη συγκέντρωση, άφησαν το εν λόγω κτίριο –χρησιμοποιείται ως αποθήκη από τον κατασκευαστή εξοπλισμού AGR International– εκτός της περιμέτρου ασφαλείας. Οι τοπικοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στο Μπάτλερ ανέλαβαν τελικά την ευθύνη του, ωστόσο κανένας αστυνομικός δεν τοποθετήθηκε στην οροφή. Σύμφωνα με πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, τέτοιου είδους καταμερισμός λειτουργεί μονάχα όταν υπάρχει σαφές σχέδιο για το τι πρέπει να συμβεί, όταν δηλαδή εντοπίζεται κίνδυνος. Μάλιστα, σε πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν προηγούμενες συγκεντρώσεις του Τραμπ οι αρχηγοί της αστυνομίας υποστήριξαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την απόλυτη εξουσία για το πού ορίζονται οι περίμετροι ασφαλείας.

«Κάποιος όφειλε να ήταν στην ταράτσα»

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές πρώην ανώτερος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών τόνισε στα αμερικανικά ΜΜΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «κάποιος όφειλε να ήταν στην ταράτσα ή το κτίριο να είχε ασφαλιστεί, ώστε να μην μπορεί κανείς να ανέβει στην οροφή». Οπως υπογράμμισε δε, «ο δράστης δεν θα έπρεπε ποτέ να μπορέσει να φτάσει στη θέση αυτή και να έχει άμεση οπτική επαφή με τον Τραμπ». Μέχρι στιγμής το FBI υποστηρίζει ότι ο δράστης ενέργησε μόνος του, αλλά τα κίνητρά του δεν έχουν προσδιοριστεί. Το γεγονός ότι ο Κρουκς σκοτώθηκε αμέσως από τις δυνάμεις ασφαλείας καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση του ποιος ή τι βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι προειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία ενός άντρα με τουφέκι που στόχευε τον Τραμπ στην οροφή ενός κτιρίου, ωστόσο αυτή αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν στην πιο βασική αποστολή τους: να κρατήσουν ασφαλείς τις πολιτικές προσωπικότητες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην προέδρου. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας χαρακτήρισε το συμβάν «αποτυχία» και ο σερίφης της κομητείας επιβεβαίωσε ότι ο Κρουκς εντοπίστηκε από τοπικό αστυνομικό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να τον σταματήσει.

Χάος και θεωρίες συνωμοσίας

Μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ, οι ΗΠΑ, μια χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, βυθίζεται σε ένα φαύλο κύκλο χάους, αστάθειας και πόλωσης. Η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, όπου οι πολιτικοί δολοφονούνται και οι εκλογές διεξάγονται με βίαιο τρόπο. Μόλις πέρασε το σοκ των πυροβολισμών, η ατμόσφαιρα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι: οργή, πικρία, καχυποψία και βαριές κατηγορίες. Δεν έλειψαν δε και οι θεωρίες συνωμοσίας, με κάποιους να μιλούν για ένα σκοπευτή «που έδρασε με εντολές του προέδρου Μπάιντεν» ή του «βαθέος κράτους», ενώ άλλοι «είδαν» ένα σκηνοθετημένο περιστατικό που είχε σκοπό «να κάνει τον πρώην πρόεδρο ήρωα».

Η επίθεση έγινε σε ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα και επομένως δεν είναι αποκομμένη από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Στο πεδίο της αντιπαράθεσης για τα αίτια που όπλισαν το χέρι του 20άχρονου, οι Δημοκρατικοί εστίασαν στην πολιτική βία, για την οποία κατηγορούσαν εδώ και καιρό τον Τραμπ ότι την ενθάρρυνε. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι «έδειξαν» τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμμάχους του ως υπεύθυνους για την επίθεση, η οποία όπως υποστήριξαν προήλθε από την «εμπρηστική ρητορική» του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχώς χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο ως «τον άνθρωπο που αν εκλεγεί για δεύτερη θητεία, θα καταστρέψει τη δημοκρατία».

Οι εκλογές του 2020 σημαδεύτηκαν από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μια απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης του Μπάιντεν. Η 6η Ιανουαρίου 2021 τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την εικόνα της αμερικανικής υπερδύναμης, παραμένοντας ανοιχτή πληγή την οποία δεν κατάφερε να επουλώσει η προεδρία Μπάιντεν παρά τις προσδοκίες. Τώρα, λίγους μήνες προτού οι πολίτες επιστρέψουν στις κάλπες, αντί για την επούλωση των πληγών πολλοί μιλούν για το ξέσπασμα ενός άτυπου εμφύλιου πολέμου. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ όπως την 11η Σεπτεμβρίου, ως αφορμή για ενότητα και όχι για διχασμό. Υπάρχει όμως και μια άλλη θεωρία, πιο τρομακτική, οι υποστηρικτές της οποίας εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν γεγονότα παρόμοια με εκείνα της 6ης Ιανουαρίου.

 

6+1 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας προέδρων των ΗΠΑ

Οι ήχοι των πυροβολισμών και η εικόνα του Τραμπ να πέφτει στο έδαφος, με την ασφάλεια να σπεύδει να τον απομακρύνει, ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στην αμερικανική κοινωνία.

Αν και ο μεγιστάνας δεν υπηρετεί επί του παρόντος ως πρόεδρος, ο τραυματισμός του υπογραμμίζει τη διαρκώς παρούσα απειλή που κρέμεται πάνω τα κεφάλια των ενοίκων του Λευκού Οίκου αλλά και εκείνων που διεκδικούν το Οβάλ Γραφείο. Στις ΗΠΑ της νόμιμης οπλοκατοχής άλλωστε οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονίας προέδρων ή υποψήφιων προέδρων αποτελούν… σύμπτωμα και όχι εξαίρεση της πολιτικής ζωής. Απόδειξη οι 6+1 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας προέδρων, οι οποίες έχουν συνταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

1865 Αβραάμ Λίνκολν

Η πιο γνωστή πολιτική δολοφονία στις ΗΠΑ είναι του Αβραάμ Λίνκολν, του 16ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δολοφονήθηκε από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ, ενώ παρακολουθούσε μια παράσταση στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον, στις 14 Απριλίου 1865.

1881 Τζέιμς Α. Γκάρφιλντ

Ο 20ός πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Τζ. Γκιτό στις 2 Ιουλίου 1881 δεχόμενος πυροβολισμούς σε σιδηροδρομικό σταθμό. Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ένας από τους μάρτυρες της δολοφονίας του ήταν ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, γιος του Αβραάμ Λίνκολν.

 

1901 Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Ηταν ο 25ος πρόεδρος των ΗΠΑ και δολοφονήθηκε από τον Λεόν Τσόλγκος στις 6 Σεπτεμβρίου 1901, ο οποίος τον πυροβόλησε ενώ βρισκόταν στην Παναμερικανική Εκθεση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο ΜακΚίνλεϊ υπέκυψε στα τραύματά του οκτώ μέρες αργότερα.

1912 Θίοντορ Ρούζβελτ

Ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβίωσε από απόπειρα δολοφονίας στις 14 Οκτωβρίου 1912, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο δράστης Τζον Σρενκ τον πυροβόλησε στο στήθος.

 

1963 Τζον Φ. Κένεντι

Η δολοφονία του στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας είναι μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Ο Κένεντι πυροβολήθηκε ενώ τον επευφημούσε το πλήθος καθώς περνούσε στους δρόμους του Ντάλας με την αυτοκινητοπομπή του. Δράστης θεωρήθηκε ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, αλλά το περιστατικό καλύπτεται έως σήμερα από ένα τεράστιο πέπλο συνωμοσιολογίας.

1967 Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και έχοντας κερδίσει ήδη δύο προκριματικές εκλογές, δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1967 στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ στο Λος Αντζελες από τον Σιρχάν Σιρχάν. Ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν ήταν πρόεδρος αλλά η δολοφονία του προκάλεσε αίσθηση πυροδοτώντας επίσης πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

 

1981 Ρόναλντ Ρίγκαν

Ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ επιβίωσε από απόπειρα δολοφονίας στις 30 Μαρτίου 1981. Ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ τον πυροβόλησε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσινγκτον με σκοπό να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ.

 

 

Documento Newsletter