Φιλιππίνες: Η σφαγή 32 δημοσιογράφων παραμένει ακόμη ατιμώρητη

Φιλιππίνες: Η σφαγή 32 δημοσιογράφων παραμένει ακόμη ατιμώρητη

Εδώ και μία δεκαετία αναζητείται δικαίωση για την άγρια δολοφονία τους στις Φιλιππίνες

Οι συγγενείς των θυμάτων είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι καθώς η μακροχρόνια σχέση διαπλοκής που έχει η οικογένεια των Αμπατουάν με την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα προκαλεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης

Δέκα χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία 32 δημοσιογράφων στις Φιλιππίνες, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία, οι συγγενείς τους εξακολουθούν να περιμένουν τη δικαίωσή τους και την τιμωρία των ενόχων. Οπως όλα δείχνουν, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος των ενόχων, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη έστω και τώρα, καθώς ο βασικός ένοχος ανήκει σε μια από τις πιο ισχυρές και διαπλεκόμενες οικογένειες της περιοχής.

Στον δρόμο για… τον θάνατο

Στις 23 Νοεμβρίου 2009 32 δημοσιογράφοι και 26 πολίτες απήχθησαν από ομάδα ενόπλων και δολοφονήθηκαν βίαια στην επαρχία Μαγκουιντανάο των Φιλιππίνων. Μερικοί αποκεφαλίστηκαν, οι γυναίκες δημοσιογράφοι βιάστηκαν, ενώ τα σώματά τους πετάχτηκαν σε τάφους. Οι δημοσιογράφοι ταξίδευαν προκειμένου να καλύψουν τις τοπικές εκλογές στις οποίες υποψήφιοι ήταν ο Εσμαέλ Μανγκουνταντάτου και ο Αντάλ Αμπατουάν Τζούνιορ. Προτού προλάβουν να φτάσουν στον προορισμό τους δέχτηκαν τη θανάσιμη επίθεση. Οι υποψίες έπεσαν αμέσως στον Αμπατουάν Τζούνιορ, έναν εκ των διεκδικητών του αξιώματος του κυβερνήτη και μέλος πανίσχυρης οικογένειας η οποία είχε τον έλεγχο της επαρχίας για δεκαετίες.

Το συγκλονιστικό αυτό περιστατικό βίας προκάλεσε την παγκόσμια καταδίκη και οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 115 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την ισχυρή πολιτική οικογένεια που φέρεται ότι διέταξε την επίθεση.

Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα, ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων και προσπαθειών εκτροπής της δίκης, ένας από τους βασικούς υπόπτους έχει πεθάνει και κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει καταδικαστεί, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα να αισθάνονται ότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τους 115 συλληφθέντες μόνο οι 103 οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Ορισμένοι εξ αυτών κατάφεραν να δραπετεύσουν λόγω των πλημμελών μέτρων φύλαξης αλλά και των σχέσεων διαφθοράς. Ο πατέρας του Αμπατουάν Τζούνιορ, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε για την οργάνωση των δολοφονιών, πέθανε στο νοσοκομείο. Στις περιπτώσεις που η δωροδοκία των μαρτύρων δεν απέδωσε, χρησιμοποιήθηκε η βία. Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών αλλά και αρκετά μέλη των οικογενειών των θυμάτων που κατέθεταν στις δίκες έχασαν τη ζωή τους.

Απαισιόδοξοι οι συγγενείς

Παρά τις καθυστερήσεις η δίκη ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο Αμπατουάν Τζούνιορ, ο αδερφός του Ζάλντι Αμπατουάν και ο Σουκάρνο Ντικάι, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Αν και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην ενοχή των κατηγορουμένων, οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι καθώς η μακρόχρονη σχέση διαπλοκής που έχει η οικογένεια των Αμπατουάν με την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα προκαλεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης.

Από τους 115 συλληφθέντες μόνο οι 103 οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Ορισμένοι κατάφεραν να δραπετεύσουν λόγω των πλημμελών μέτρων φύλαξης αλλά και των σχέσεων διαφθοράς.

Documento Newsletter