Η Ρωσία γιορτάζει τα 75 χρόνια από τη νίκη του Στάλινγκραντ (Photos)

Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια από τη νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και σύμβολο εθνικής περηφάνιας και πατριωτισμού για τους Ρώσους.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Βόλγκογκραντ, σημερινό όνομα του Στάλινγκραντ, παρέλαση με τη συμμετοχή περίπου 1.500 στρατιωτών, αρμάτων μάχης αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται στην πόλη το βράδυ.

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), που θεωρείται μια από τις πιο αιματηρές της Ιστορίας με σχεδόν δύο εκατομμύρια νεκρούς και από τις δύο πλευρές, άλλαξε την πορεία του Β? Παγκόσμιου Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση η οποία ως τότε είχε υποστεί πολλές ήττες.

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να τη θεωρούν ως τη μάχη που έσωσε την Ευρώπη από τον ναζισμό.

Η 2α Φεβρουαρίου «είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για εμάς», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πατριωτισμός στη Ρωσία έχει ουσιαστικά αναχθεί σε ιδεολογία του κράτους», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ.

Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ρωσικές αρχές έχουν «ανάγκη από σύμβολα», όπως η μάχη του Στάλινγκραντ, «για να προωθήσουν την εικόνα μιας χώρας που είναι ικανή να επιτύχει άθλους και να νικήσει αργά ή γρήγορα όλους τους εχθρούς», πρόσθεσε.

Η 75η επέτειος από τη νίκη στο Στάλινγκραντ συμπίπτει φέτος με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Ο Πούτιν, που έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ήταν παρών στις 18 Ιανουαρίου στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

Στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης αυτής, που διήρκησε σχεδόν 900 ημέρες το 1941-1943, πέθαναν 600.000 με 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις.

«Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε οποιαδήποτε αφορμή για να θυμόμαστε και να θυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο Βόλγκογκραντ ο Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και να καταθέσει λουλούδια στον λόφο Μαμάγιεφ Κουργκάν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των σοβιετικών και των ναζιστικών στρατευμάτων και σήμερα φιλοξενεί ένα άγαλμα 85 μέτρων ύψος.

Το πρωί στρατιώτες, άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων το θρυλικό T-34, που έχει χαρακτηριστεί «το καλύτερο άρμα μάχης του κόσμου» και είναι ένα από τα σύμβολα της νίκης των Σοβιετικών επί του Χίτλερ, παρήλασαν στις λεωφόρους του Βόλγκογκραντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο Μαμάγιεφ του Βόλγκογκραντ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 75 χρόνια από την νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ, επισκέφθηκε το μνημείο των πεσόντων, γνωστό ως Τύμβος Μαμάγιεφ, για να αποτίσει φόρο τιμής στην μνήμη τους. Ο πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο σημείο όπου βρίσκεται η αιώνια φλόγα στην αίθουσα της δόξας και τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε τον τάφο όπου έχει ταφεί ο στρατάρχης Βασίλι Τσούικοφ, ο οποίος στην μάχη του Στάλινγκραντ ήταν διοικητής της 68ης στρατιάς η οποία διακρίθηκε στην άμυνα του Στάλινγκραντ, και συνομίλησε με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο μνημείο.

DW: 75 χρόνια από το τέλος της μάχης του Στάλινγκραντ

Η μάχη του Στάλινγκραντ θεωρήθηκε η μάχη που έκρινε τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια σφαγή που άφησε πίσω της 700.000 νεκρούς. Η πόλη σήμερα ονομάζεται Βολγκογκράντ, ωστόσο οι μνήμες τη σημαδεύουν, γράφει η DW στην ηλεκτρονική της σελιδα.

Το χιόνι πέφτει πυκνό και ο παγωμένος αέρας δυσκολεύει την αναπνοή. Η ησυχία στο νεκροταφείο του πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ διακόπτεται μόνο από το βηματισμό των Ρώσων στρατιωτών που αλλάζουν φρουρά. Το τεράστιο μνημείο με την επωνυμία «Μητέρα Πατρίδα» δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει χωρίς να το δει. Στέκεται εκεί για να θυμίζει ένα από τα πιο δραματικά κεφάλαια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζει τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής 6ης Στρατιάς υπό τον στρατηγό Φρίντριχ Πάουλους και το τέλος της πολιορκίας της σοβιετικής πόλης πριν από 75 χρόνια.

Το μνημείο της “Μητέρας-Πατρίδας”

Η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη επί των ναζιστικών δυνάμεων στο σημερινό Βόλγκογκραντ – κάποτε Στάλινγκραντ προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν ? με πυροτεχνήματα, σόου με λέιζερ και 75 τεθωρακισμένα τα οποία θα παρελάσουν κατά μήκος του κύριου δρόμου της πόλης.

Η Βέρμαχτ προσπαθούσε για εφτά περίπου μήνες να κατακτήσει την πόλη. Τον χειμώνα του 1942/43 300.000 Γερμανοί πολιορκητές περικυκλώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό. Η νίκη των Σοβιετικών θεωρείται το σημείο καμπής του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. 700.000 στρατιώτες και άμαχοι είναι ο δραματικός απολογισμός. Για τον Χίτλερ, το Στάλινγκραντ ήταν σημαντικό διότι ήταν μια βιομηχανική πόλη που διέθετε πετρέλαια και η κατάληψή της θα του έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσει τον πόλεμο.

Το μουσείο του Στάλινγκραντ ένα από τα πιο δημοφιλή στη Ρωσία

Σήμερα η εικόνα στο Βόλγκογκραντ είναι πολύ διαφορετική. Οι άνθρωποι κάνουν ξέγνοιαστοι βόλτες στον κεντρικό δρόμο και ο κόσμος ανυπομονεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα γίνει το καλοκαίρι και σε αυτή τη ρωσική πόλη. Ωστόσο οι μνήμες είναι παρούσες. «Η πόλη θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με τον πόλεμο» λέει ο Αλεξέι Βασίν, διευθυντής του μουσείου Στάλινγκραντ.

Το νεκροταφείο Ροσόσκα

Το μουσείο ανήκει σε αυτά με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Ρωσία. Το 2017 πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο δίπλα στον ποταμό Βόλγα. Όπλα εποχής, στολές και τεράστιοι πίνακες με τους ήρωες φιγουράρουν στους τοίχους. Οι μάχες είναι με ακρίβεια καταγεγραμμένες και σύντομα φιλμάκια παρουσιάζουν τη φρίκη και τον τρόμο του πολέμου, την πόλη που τυλίχτηκε στις φλόγες. Σχεδόν απαρατήρητο μοιάζει το νεκροταφείο, 40 χλμ μακριά από το Βόλγκογκραντ. Σε αυτό δεν είναι θαμμένοι μόνο στρατιώτες της Βέρμαχτ αλλά και του Κόκκινου Στρατού. Πάνω από 61.000 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο νεκροταφείο Ροσόσκα. Εδώ και 25 χρόνια η γερμανική «Οργάνωση μέριμνας για τους τάφους των πεσόντων» αναζητά ακόμα σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές τα οστά στρατιωτών που πολέμησαν στο παγωμένο Στάλινγκραντ.


















Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ