Η Ρουμανία στα βρόχια της αντιεμβολιαστικής δυσπιστίας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Η Ρουμανία στα βρόχια της αντιεμβολιαστικής δυσπιστίας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Η βαλκανική χώρα παλεύει με δυο πανδημίες ταυτόχρονα: εκείνη του κορονοϊού και εκείνη του σκεπτικισμού απέναντι στην πανδημία. Η χώρα αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως μιας και τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά κεφαλή θανάτους από κορονοϊό στον κόσμο. Δυστυχώς, στην εικόνα αυτή έχει συμβάλλει και η δυσπιστία που ενσπείρεται σχετικά με την πανδημία από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Την Τρίτη μόνο, 600 ρουμάνοι πολίτες κατέληξαν από την ασθένεια, οι περισσότεροι σε μια μόνο μέρα από την αρχή της πανδημίας. Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Ελλάδας, επτά φορές μεγαλύτερος από εκείνο των ΗΠΑ και δεκαεπτά φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Γερμανίας.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασθένησαν βαριά παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει το εμβόλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους ήταν ήδη εξασθενημένο από θεραπείες για καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Δραματική η κατάσταση των νοσοκομείων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 1.870 ασθενείς. Στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα Υγείας και τις Πολιτικές της Κομισιόν αναφέρεται ότι από τις 4.000 περίπου κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, μόνο οι 1.250 διέθεταν αναπνευστήρες τον Νοέμβριο του 2020. Επομένως, η πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι με κορονοϊό σε ΜΕΘ χωρίς αναπνευστική υποστήριξη είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι τραγικές, καθώς νοσηλευτές και ιατροί αναγκάζονται να επιβλέπουν τους ασθενείς με απλή χειρουργική μάσκα και ρόμπα εργασίας. Στο Βουκουρέστι δεν έχουν μείνει κενές θέσεις σε κλίνες ΜΕΘ, αυτό όμως δε φαίνεται να πτοεί ηγετικές μορφές της Ρουμανίας από το να αποτρέψουν τους πολίτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Ανεύθυνη στάση ιερέων και πολιτικών

Η Ρουμανία είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρώπη σε ποσοστά εμβολιασμού, με μόλις 44% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 81% (η Βουλγαρία έχει τη χειρότερη επίδοση, με το 29% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση). Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους New York Times, ο επίσκοπος Αμβρόσιος της μικρής πόλης Τζιούρτζιου στα σύνορα της Ρουμανίας με την Βουλγαρία, είπε στο ποίμνιό τoυ «να μην κοροϊδεύστε από αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση- μη φοβάστε τον κορονοϊό». Επίσης, τους προέτρεψε να μην «βιαστούν να εμβολιαστούν». Ο συγκεκριμένος επίσκοπος είναι τώρα υπό αστυνομική έρευνα για διάδοση επικίνδυνης παραπληροφόρησης, όμως το αντιεμβολιαστικό του κήρυγμα βρίσκει απήχηση σε εξέχοντες πολιτικούς και σημαντικές προσωπικότητες του διαδικτύου. Στην όλη σύγχυση προστίθεται και το γεγονός ότι η Ρουμανία δεν έχει κυβέρνηση εδώ και έναν μήνα, όταν κατέρρευσε ο κεντρώος συνασπισμός.

Το αυταρχικό παρελθόν της Ρουμανίας παίζει επίσης έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις αρχές. Γι αυτό και το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ανατεθεί στον στρατό, που είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, ο δεύτερος πιο έγκυρος θεσμός στα μάτια των πολιτών, η Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει στείλει διφορούμενα μηνύματα σχετικά με την πανδημία. Από την μία πλευρά, ο Πατριάρχης Δανιήλ του Βουκουρεστίου λέει στους πολίτες να αποφασίσουν τι να κάνουν αφού ακούσουν την επιστήμη. Από την άλλη πλευρά, πολλοί τοπικοί κληρικοί απορρίπτουν τα εμβόλια σαν έργα του διαβόλου… Η επιρροή τους είναι σημαντική στις αγροτικές περιοχές, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τα μισά από εκείνα των πόλεων.

Εκτός από ιερείς, την ευκαιρία να «καβαλήσουν το κύμα» του αντιεμβολιαστικού κινήματος δε θα μπορούσαν να χάσουν και πολιτικοί. Ενώ στην αρχή της πανδημίας, η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν περίπου όπως σε όλες τις χώρες, μέσω κυρίως του διαδικτύου και περιθωριακών μορφών της δημόσιας ζωής, το κίνημα απέκτησε πολιτική εκπροσώπηση στο πρόσωπο της βουλευτίνας Ντιάνα Σοσοάτσα. Η Σοσοάτσα ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας στα βόρεια της χώρας, σε σημείο όπου θα άνοιγε εμβολιαστικό κέντρο, διακηρύσσοντας ότι η πανδημία «είναι το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα», ενώ οργάνωσε και διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας στο Βουκουρέστι. Τα βίντεο με τα κατορθώματά της συγκέντρωσαν εκατομμύρια θεάσεις στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα.

Documento Newsletter