Η ρωσική δικαιοσύνη έθεσε περιοριστικούς όροι στις οργανώσεις του Ναβάλνι

Το δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε σήμερα την επιβολή περιοριστικών μέτρων που απαγορεύουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις «Ίδρυμα καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBK) και του «Ίδρυμα προστασίας των Δικαιωμάτων των πολιτών», που σχετίζονται με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξεί Ναβάλνι και οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι, έως ότου εξετασθεί η αγωγή που έχει καταθέσει η εισαγγελία της Μόσχας κατά των ανωτέρω οργανώσεων του Ναβάλνι, με την οποία ζητά να ανακηρυχθούν «εξτρεμιστικές οργανώσεις», τους απαγορεύεται να αναρτούν δημοσιεύσεις στο ιντερνέτ, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και να συμμετέχουν σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Επίσης, τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς και να μεταβιβάζουν χρήματα, εκτός αν πρόκειται για πληρωμές προστίμων, φόρων και αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν λόγω της δραστηριότητας τους. Σε περίπτωση που παραβιάσουν τις απαγορεύσεις αυτές οι συνεργάτες των εν λόγω οργανώσεων μπορούν να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων.

Ο εκπρόσωπος του «Ιδρύματος καταπολέμησης της Διαφθοράς» Ιβάν Πάβλοφ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την απαρίθμηση των απαγορεύσεων και θα ασκήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση, πριν ληφθεί η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των εν λόγω οργανώσεων ως «εξτρεμιστικών».

Χθες, το Δικαστήριο της Μόσχας σε προκαταρκτική του συνεδρίαση, ασχολήθηκε με το ζήτημα της αναγνώρισης των οργανώσεων αυτών ως εξτρεμιστικών. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το γραφείο τύπου του δικαστηρίου, η συνεδρίαση αυτή θα συνεχισθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου, όποτε είτε θα ορισθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα εξετασθεί η αγωγή της εισαγγελίας, είτε η υπόθεση θα επανέλθει στο αρμόδιο δικαστήριο για την άρση των απαγορεύσεων.

Η εισαγγελία θεωρεί ότι οι οργανώσεις αυτές επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης και πως πραγματικός τους στόχος είναι η συνταγματική ανατροπή του συστήματος μέσω του σεναρίου των «έγχρωμων επαναστάσεων». Εκτός των άλλων η εισαγγελία θεωρεί ότι μέσω των οργανώσεων αυτών δραστηριοποιούνται στη Ρωσία ξένες και διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ανεπιθύμητες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ