Η Ρωσία θα ξεκινήσει συνομιλίες με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους για να συζητήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισόδου της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε την συμφωνία για συνομιλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό RT την Τετάρτη, στην οποία είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «στις αρχές του επόμενου έτους». «Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με τη μορφή διμερούς επαφής μεταξύ των διαπραγματευτών μας και των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ήδη κατονομαστεί και είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές», είπε ο Λαβρόφ στον τηλεοπτικό σταθμό, τον οποίο υποστηρίζει το ρωσικό κράτος.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι συνομιλίες θα έχουν ως στόχο την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι κυβερνήσεις του Κιέβου και της ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει να μην μείνουν εκτός οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα που επηρεάζει και τα δικά τους συμφέροντα.

«Δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο Λαβρόφ στην συνέντευξή του. «Δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις και, ελπίζουμε, όλοι οι άλλοι δεν βλέπουν τις συγκρούσεις ως μια επιθυμητή πορεία δράσης». Είπε επίσης ότι παρόμοιες συνομιλίες θα γίνουν με το ΝΑΤΟ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Λεπτομέρειες για αυτές τις συνομιλίες δεν δόθηκαν επίσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν μιλήσει ακόμη δημόσια για τις συνομιλίες.

Η Μόσχα τους τελευταίους μήνες έχει μετακινήσει άρματα μάχης και πυροβολικό προς τα σύνορα με την Ουκρανία σε αυτό που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκλάβει ως προετοιμασία εισβολής και εξέδωσε μια λίστα εγγυήσεων ασφαλείας σε ένα προσχέδιο συνθήκης με το ΝΑΤΟ, το οποίο η ηγεσία της συμμαχίας χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαιρέτισε τις συνομιλίες, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Το ίδιο το γεγονός ότι αυτή η ετοιμότητα [για συνομιλίες] επιβεβαιώθηκε είναι καλό ως έχει». Προειδοποίησε ότι η Ρωσία ήταν επιφυλακτική για την καθυστέρηση των συνομιλιών και δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε «μαραθώνιο».

Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη την Τρίτη, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε συγχυσμένος. Ο Ρώσος πρόεδρος εξεμάνη κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης από τον καιρό της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, λέγοντας στους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές του ότι η αυξανόμενη δυτική επιρροή στην Ουκρανία ανάγκασε τη Ρωσία «να μην έχει άλλο χώρο να υποχωρήσει» και ότι δεν θα σταθεί απλός παρατηρητής των γεγονότων.