«Η Ρωσία περίμενε για μήνες την επίθεση στο Κουρσκ» – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Εδώ και μήνες είχαν καταγραφεί προειδοποιήσεις για πιθανή ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ, σύμφωνα με το περιεχόμενο εγγράφων που αποκαλύπτει ο Guardian. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία, όπως αναφέρει το βρετανικό ΜΜΕ, δεν μπόρεσε να ελέγξει απόλυτα τη γνησιότητά τους, αν και «φέρνουν τα χαρακτηριστικά του τρόπου επικοινωνίας του ρωσικού στρατού». Προέρχονται κυρίως από μονάδες του 488ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας είχε προβλέψει την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ και μάλιστα είχε αναπτύξει σχέδια αποτροπής, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία ουκρανικός στρατός διατείνεται ότι κατάσχεσε εντοπίζοντάς τα σε εγκαταλελειμμένες ρωσικές θέσεις.

Τα έγγραφα, που επικαλείται ο Guardian, αποκαλύπτουν επίσης ότι υπήρχαν ανησυχίες για το ηθικό των στρατιωτών στο Κουρσκ. Οι διοικητές των μονάδων είχαν λάβει οδηγίες με στόχο τη διασφάλιση υψηλού ηθικού στις τάξεις των στρατευμάτων.

Στα ντοκουμέντα που εξασφάλισε ο Guardian περιέχονται τυπωμένες εντολές που διανέμονται σε διάφορες μονάδες, ενώ άλλα είναι χειρόγραφα ημερολόγια που καταγράφουν γεγονότα σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι παλαιότερες εγγραφές χρονολογούνται στα τέλη του 2023, ενώ τα πιο πρόσφατα έγγραφα χρονολογούνται έξι εβδομάδες πριν η Ουκρανία ξεκινήσει την επιχείρηση στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μία καταχώρηση σε ημερολόγιο από την 4η Ιανουαρίου έκανε λόγο για «πιθανή παραβίαση των συνόρων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες» και ακολουθείται διαταγή για αυξημένη εκπαίδευση για την απόκρουση οποιασδήποτε επίθεσης. Στις 19 Φεβρουαρίου, οι διοικητές των μονάδων προειδοποιήθηκαν για τα ουκρανικά σχέδια.

Στα μέσα Μαρτίου, οι μονάδες στα σύνορα διατάχθηκαν να ενισχύσουν τη γραμμή άμυνας και να «οργανώσουν πρόσθετες ασκήσεις για τη σωστή οργάνωση της άμυνας» με στόχο την προετοιμασία μιας ουκρανικής διασυνοριακής επίθεσης.

Στα μέσα Ιουνίου, σημειωνόταν συγκεκριμένη προειδοποίηση για τα ουκρανικά σχέδια «με στόχο την κατάληψη της Σούτζα υπό έλεγχο», κάτι που όντως συνέβη τον Αύγουστο. Υπήρχε επίσης μια πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα επιχειρούσε να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ για να διακόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή, κάτι που επίσης συνέβη αργότερα. Στο έγγραφο σημειωνόταν ότι οι ρωσικές μονάδες «έχουν πληρότητα κατά 60-70% και αποτελούνται κυρίως από εφεδρείες με αδύναμη εκπαίδευση».

Διαβάστε επίσης

Σάλος με την καταγγελία για τον ιερέα που κλείδωσε την κόρη του για 3 ημέρες σε κρύπτη καμπαναριού

«Απηύδησε» μέχρι και ο Πορτοσάλτε με τα χαλιά της Κεφαλογιάννη (Video)

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα κοστίζουν ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία (Video)

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο – «Μας κήρυξαν πόλεμο» λέει η Χεζμπολάχ (Photos – Videos)

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Χαλκιδική: Έστειλαν την αστυνομία για να διώξουν 10χρονη μαθήτρια που δεν «χωρούσε» στην τάξη (Video)

Πέθανε ο Νικ Γκραβενίτης: Η σύνδεση με την Ελλάδα, η Τζάνις Τζόπλιν και τα blues

«Απηύδησε» μέχρι και ο Πορτοσάλτε με τα χαλιά της Κεφαλογιάννη (Video)

Ιταλία: Η στιγμή που άγαλμα πέφτει και χτυπάει στο κεφάλι τουρίστρια – Ερευνάται αν το έριξαν παιδιά (Video)

Ετικέτες