Η Ρωσία «μετακομίζει» από τη Συρία στη Λιβύη – Μεταφέρει Σύριους αξιωματούχους και εξοπλισμό στην περιοχή του Χάφταρ

Ο Χαλίφα Χάφταρ σε έκθεση πολεμικού υλικού στο Αμπου Ντάμπι. Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Jon Gambrell)

Αερογέφυρα για μεταφορά… σύριων αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ και κρίσιμου εξοπλισμού μεταξύ δυτικής Συρίας και… ανατολικής Λιβύης, έχει στήσει η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τοπικά μέσα στην Λιβύη, ήδη από τις πρώτες ώρες της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ, καταγράφουν αυξημένη κίνηση τόσο από αέρος (αρχικά) όσο και δια θαλάσσης, όσο περνούν οι μέρες, και πλέον το θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το France 24.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, στις 9 Δεκεμβρίου, μια μόλις ημέρα μετά την πτώση του καθOεστώτος Άσαντ, ένα αεροπλάνο που κουβαλούσε αξιωματούχους της κυβέρνησης Άσαντ προσγειώθηκε στην Βεγγάζη, δηλαδή στην περιοχή της διχασμένης Λιβύης, που ελέγχει ο σύμμαχος της Μόσχας, Χαλίφα Χάφταρ. Στην συνέχεια, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού, ακολούθησαν μεταφορές εξοπλισμού από τις βάσεις της Ρωσίας στην Συρία προς την Λιβύη και από την αρχή αυτής της εβδομάδας, πλοία από την ρωσική βάση της Ταρτούς ξεκίνησαν να κάνουν δρομολόγια προς την Βεγγάζη.

Τις κινήσεις αυτές φέρονται να επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους –υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο CNN, υποστηρίζοντας ότι: «Η Μόσχα έχει αυξήσει την πίεση στον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, για να διασφαλίσει ότι θα της εξασφαλίσει ένα λιμάνι στην Βεγγάζη».

Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί σημαντική αλλαγή για τις ισορροπίες στην Λιβύη, αλλά και πέρα από αυτήν, αφού μια «ναυτική βάση» της Ρωσίας στην Λιβύη, δίνει στην Μόσχα μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή του Μαγκρέμπ, αλλά και του Σαχέλ, στην Αφρική γενικότερα και ταυτόχρονα την τοποθετεί στο «κέντρο» της Μεσογείου. Παράλληλα η ενίσχυση της σχέσης Χάφταρ- Μόσχας εάν επιβεβαιωθεί, αυξάνει και τον έλεγχο της Ρωσίας στο πολιτικό παιχνίδι της Λιβύης, αφού δίνει μεγαλύτερο ρόλο στον Χάφταρ.

Επιπλέον φέρνει την Ρωσία «δίπλα» στην Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας της στην Λιβύη, έχει καταφέρει –με τις πλάτες της Δύσης- να ελέγξει κάπως την κατάσταση στην διαλυμένη μετά την κατάρρευση Καντάφι χώρα. Όπως τονίζουν αναλυτές, Ρωσία και Τουρκία στην Λιβύη βρίσκονται σε ένα καθεστώς… ευγενούς άμιλλας, όπου η Μόσχα ενισχύει την παρουσία της συνεχώς και η Τουρκία, μεταφέρει εκτός Λιβύης και προς την Συρία μισθοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Corriere della Sera: «Πούτιν – Ζελένσκι: Η νέα μονομαχία»

Το τερμάτισε ο Έλον Μασκ: Σωτήρας της Γερμανίας το ακροδεξιό Afd

Ουκρανία: Ο στρατός υποχωρεί από περιοχές για να μην περικυκλωθεί από τους Ρώσους

Ετικέτες