Η Ρωσία κλειδώνει κέρδη στο μέτωπο της Ουκρανίας – Η προέλαση συνεχίζεται, ενώ οι σύμμαχοι του Ζελένσκι καθυστερούν

Σταθερά προς την κατεύθυνση του στρατηγικού κόμβου Ποκρόφσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονιέτσκ προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πτώση του Μπούλενταρ, ο ρωσικός στρατός εισήλθε στα περίχωρα του Τορέτσκ, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα εδάφη που καταλήφθηκαν το 2014 από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές. Για τη Μόσχα η κατάληψη της πόλης θα φέρει πιο κοντά τον στόχο της κατάληψης της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Σε ένδειξη των δυσκολιών που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Κίεβο, η Ρωσία, που ελέγχει λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, επιβεβαίωσε την κατάληψη της Βούχλενταρ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, ύστερα από σφοδρή μάχη που εξελίχθηκε πάνω από δύο χρόνια.

Απώθηση στο Κουρσκ

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν από την Ουκρανία τα χωριά Νόβαγια Σορότσινα και Ποκρόφσκι στη δυτική ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική εισβολή στις 6 Αυγούστου.

Καθώς ναυάγησε το «σχέδιο νίκης» το οποίο παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν δώσει απάντηση σχετικά με το αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς στοχεύοντας βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποιες θα είναι οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσκληση από ΕΕ

Η διεξαγωγή της συνόδου με στόχο την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία αναβλήθηκε μια και ο Μπάιντεν θα παρέμενε στις ΗΠΑ λόγω του καταστροφικού τυφώνα Μίλτον. Και ενώ το μέλλον της Ουκρανίας μοιάζει αβέβαιο, δεδομένων και όλων των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ανοιχτή πρόσκληση για τη μόχλευση επενδύσεων συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, που απευθύνεται και στις ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 

Ο διπλωματικός πόλεμος και τέσσερα σχέδια για την ειρήνη

Παράλληλα με τις σφοδρές στρατιωτικές μάχες, μια διπλωματική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τα ειρηνευτικά σχέδια μέσω των οποίων θα γίνει προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το σχέδιο Κίνας – Βραζιλίας

Προτάθηκε πρώτη φορά τον Μάιο. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Βραζιλίας, το σχέδιο προβλέπει:

H Ρωσία και η Ουκρανία να μην επεκτείνουν το πεδίο της μάχης.

Επανάληψη του άμεσου διαλόγου και ώθηση για αποκλιμάκωση μέχρι την κατάπαυση του πυρός.

Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή Ρωσίας και Ουκρανίας.

Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Μη χρήση πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.

Οχι επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

 

Το αφρικανικό σχέδιο

Τον Ιούνιο του 2023 ηγέτες επτά χωρών της Αφρικής (Ν. Αφρική, Αίγυπτος, Σενεγάλη, ΛΔ Κονγκό, Κομόρες, Ζάμπια και Ουγκάντα) συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν. Η πρότασή –δεν διατυπώθηκε επισήμως– περιλάμβανε δέκα σημεία, με κυριότερα τα εξής:

Αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Απρόσκοπτη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών.

Αποκλιμάκωση και έναρξη διαπραγματεύσεων.

Απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Το σχέδιο της Ρωσίας

Τον Ιούνιο, πριν από τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία υπό την αιγίδα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε το σχέδιό του για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το οποίο:

Η Ουκρανία θα αναγνωρίσει ως ρωσικές επαρχίες το Ντονιέτσκ, τη Χερσώνα, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και την Κριμαία.

Το Κίεβο θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

Το σχέδιο της Ουκρανίας

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι είναι διαφορετικό από το «σχέδιο νίκης» και αποτελείται από δέκα πυλώνες:

Αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Προστασία των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

Αποκατάσταση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και εκ νέου επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και λήξη των εχθροπραξιών με παράλληλη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ιδρυση ειδικού δικαστηρίου για διερεύνηση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Αποκατάσταση των εγκαταστάσεων ύδρευσης της Ουκρανίας.

Αποτροπή κλιμάκωσης της σύγκρουσης και εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία στον ευρωατλαντικό χώρο.

Εγγραφη επιβεβαίωση που θα υπογραφεί και από τα δύο μέρη  για το τέλος του πολέμου.

Διαβάστε επίσης

Αναβαθμίζεται σε «τσάρο» ο Γιώργος Πιτσιλής – Υποχώρηση Χατζηδάκη στα φιλοδωρήματα και μισές αλήθειες για το τέλος επιτηδεύματος

ΕΔΔΑ: Τον «μπέρδεψαν» με άλλο, κρατήθηκε για 168 ημέρες και αρνήθηκαν να του δώσουν αποζημίωση – Στο προσκήνιο ξανά το ΑΤ Ομόνοιας

Φρίκη στον Ορχομενό: Ασέλγησε σε βάρος ηλικιωμένης με άνοια – Ο γιός της είδε live την κακοποίηση

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

«57 θέματα για τα Τέμπη σε 57 λέξεις»: Η πρωτοβουλία ιδιαίτερου συμβολισμού από τον αδερφό του αδικοχαμένου Βάιου

Μετά τη Ρηγίλλης Καραμανλής-Σαμαράς γυρίζουν πάλι την πλάτη στον Μητσοτάκη – Συναντήθηκαν με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ασλανίδης: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη και η ΈΡΤ έδειξε λίγα δευτερόλεπτα την εξέδρα (Audio)