Το Παρίσι ωστόσο πιστεύει ότι η παροχή όπλων στην Αρμενία μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω επιθέσεων από το Αζερμπαϊτζάν.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τετάρτη τη Γαλλία ότι πυροδοτεί την αστάθεια στην πρώην αυτοκρατορική ενδοχώρα της, αφού το Παρίσι συμφώνησε να πουλήσει τα γνωστά όπλα πυροβολικού Caesar στην Αρμενία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.
“Το Παρίσι προκαλεί έναν ακόμη γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης στον Νότιο Καύκασο και το κάνει με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή [η πώληση] είναι ένα ακόμη βήμα“, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνύ δήλωσε ότι η Αρμενία ενδιαφέρεται να αγοράσει 36 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar – ένα όπλο που κατασκευάζεται από την KNDS France και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ουκρανία.
Το Παρίσι έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική συνεργασία με το Ερεβάν με συμβόλαια και εκπαίδευση. Οι πωλήσεις όπλων περιλαμβάνουν τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης GM200 της Thales, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για συμβόλαια για πυραύλους Mistral της MBDA.
Νωρίτερα την Τρίτη, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι υπονομεύει τη σταθερότητα της ταραγμένης περιοχής, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το ίδιο το Μπακού εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Αρμενίων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
“Ο εξοπλισμός της Αρμενίας από τη Γαλλία με θανατηφόρες και επιθετικές εγκαταστάσεις πυροβολικού και άλλους τύπους όπλων, παρά την προειδοποίηση της αζέρικης πλευράς, είναι μια ακόμη απόδειξη των προκλητικών δραστηριοτήτων της Γαλλίας στον Νότιο Καύκασο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, η Αρμενία – και η Γαλλία – κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν ότι προσπαθεί να διευθετήσει μια διαμάχη δεκαετιών με τη βία και ότι επιδιώκει να διαταράξει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
“Η πρακτική του Αζερμπαϊτζάν να προβλέπει περιφερειακές κλιμακώσεις με κάθε ευκαιρία είναι ανησυχητική”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι αυτό “αποδεικνύει” ότι το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να αποφύγει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αρμενία με σκοπό να εξαπολύσει νέα επιθετικότητα μετά τη διάσκεψη COP29 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπακού τον Νοέμβριο.
Η Ρωσία έχει ιστορικά εξοπλίσει τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και την Αρμενία, παρέχοντας τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε μια σειρά πολέμων μεταξύ των δύο χωρών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πικρή σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 είδε εκατοντάδες χιλιάδες Αζερμπαϊτζάν να εκτοπίζονται από τα σύνορά τους και τις αρμενικές δυνάμεις να παίρνουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Έκτοτε, το Αζερμπαϊτζάν έχει χρησιμοποιήσει τα σημαντικά έσοδά του από ορυκτά καύσιμα και τη στενή συμμαχία του με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, για να εξασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του είναι καλύτερα εκπαιδευμένα και καλύτερα εξοπλισμένα από εκείνα της Αρμενίας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά την παρουσία ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που απέτυχε να επέμβει. Οι μάχες προκάλεσαν την έξοδο των 100.000 Αρμενίων κατοίκων της περιοχής. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επιδρομές πέρα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, ενώ η στρατιωτική συμμαχία CSTO υπό ρωσική ηγεσία αγνόησε τις εκκλήσεις της αρμενικής κυβέρνησης για υποστήριξη. Σε αντίθεση με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέλος του αμοιβαίου αμυντικού μπλοκ.
“Το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικά καλύτερα εξοπλισμένο από την Αρμενία λόγω των πολυετών προμηθειών από την Τουρκία και το Ισραήλ”, δήλωσε ο Tigran Grigoryan, επικεφαλής του Περιφερειακού Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια του Ερεβάν. “Η προσέγγιση της Γαλλίας είναι ότι η παροχή όπλων στην Αρμενία καθιστά μια άλλη επίθεση πιο δαπανηρή για το Αζερμπαϊτζάν και επομένως καθιστά τον πόλεμο λιγότερο πιθανό – όχι περισσότερο”.
Η Αρμενία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την CSTO και εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών της με τη Δύση. Ένας αριθμός εγγράφων που διέρρευσε και είδε το POLITICO αποκαλύπτει ότι η Λευκορωσία, μέλος της συμμαχίας, εξόπλισε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν πριν και μετά από έναν πόλεμο μεταξύ των δύο γειτόνων το 2020, παρά την υποχρέωσή της να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Αρμενίας στο πλαίσιο του συμφώνου.
Πηγή: Politico – Russia accuses France of fomenting war in the Caucasus with arms sale
Διαβάστε επίσης
Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου
O Καναδάς βάζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις