Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα βρίσκονται σε συνομιλίες για την επαναλειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανακτήσει τα ερείσματά του στην Ευρώπη εν μέσω της προοπτικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Οι αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι προηγουμένως μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω αγωγών κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανατινάχθηκαν σε μια προφανή πράξη δολιοφθοράς στα τέλη του 2022.
«Υπάρχει συζήτηση για τους Nord Streams», δήλωσε ο Λαβρόφ στον κρατικά ελεγχόμενο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Channel One. «Πιθανώς θα είναι ενδιαφέρον αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην αρνηθεί το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
Πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που της επέτρεπε να ασκεί τεράστια επιρροή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε. Παρόλο που η ΕΕ έχει μειώσει έκτοτε την εξάρτηση αυτή κατά περίπου τα δύο τρίτα, το ζήτημα παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο για το Κίεβο, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν βασική γραμμή ζωής για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Αναφορές έχουν συνδέσει τις μυστηριώδεις υποθαλάσσιες εκρήξεις του 2022 με Ουκρανούς υπηκόους, αν και η ποινική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την εμπλοκή και κατηγόρησε την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις.
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο θερμοί μετά την εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο. Οι δύο δυνάμεις συμμετέχουν επί του παρόντος σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για να συζητήσει «τεράστιες οικονομικές συμφωνίες» στο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.
Τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μόσχα είχε επιστρατεύσει έναν στενό φίλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream με την υποστήριξη Αμερικανών επενδυτών.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει αντιταχθεί στην αναβίωση του αγωγού. «Το να μιλάμε για τις δυνατότητες του Nord Stream 2 … είναι εντελώς λάθος κατεύθυνση της συζήτησης», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η επόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να υιοθετήσει διαφορετική στάση. Βασικά στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος που συμμετείχαν σε συνομιλίες συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία για φυσικό αέριο μόλις διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει «ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του κανονικού ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Παρανοϊκή απόφαση Τραμπ: Κόβει τα λεφτά για τους εμβολιασμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες
Τουρκία: Ελεύθεροι τρεις δημοσιογράφοι – Μεταξύ αυτών και ο φωτορεπόρτερ του AFP
Γερμανία: Aπό τα αυτοκίνητα στα άρματα μάχης
Στα Βαλκάνια η διαφθορά βασιλεύει και σκοτώνει – Ο κοινός παρονομαστής των τριών εγκλημάτων
«Βόμβα» Τραμπ για δασμούς 25% στα αυτοκίνητα εκτός ΗΠΑ – Παγκόσμια αναταραχή