Η Ρωσία ετοιμάζεται να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Η Ρωσία ετοιμάζεται να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αμπχαζία
Small missile ship "Sovetsk" floats on the Neva river past a statue of Russian Tsar Peter the Great in Shlisselburg, about 30 kilometres (19 miles) east of St. Petersburg, Russia, Monday, May 29, 2023. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μόνιμη ναυτική βάση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην αποσχισθείσα γεωργιανή περιοχή της Αμπχαζίας, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής. Η Αμπχαζία και η Ρωσία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία και η νέα βάση θα βρίσκεται στην περιοχή Ochamchira «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε στην εφημερίδα Izvestiya ο Ασλάν Μπζάνια, ο ηγέτης της κατεχόμενης περιοχής που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

«Όλα αυτά στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η συνεργασία θα συνεχιστεί, γιατί διασφαλίζει τα θεμελιώδη συμφέροντα τόσο της Αμπχαζίας όσο και της Ρωσίας και η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα», ανέφερε. «Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω», συμπλήρωσε με νόημα.

Τα νέα για τη νέα ναυτική βάση έρχονται μια ημέρα αφότου η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την κύρια βάση του στην κατεχόμενη Κριμαία. Επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους και δορυφορικές εικόνες, η εφημερίδα έγραψε ότι η Ρωσία είχε μεταφέρει τα πλοία της από τη Σεβαστούπολη – η οποία έχει στοχοποιηθεί από ουκρανικούς πυραύλους – σε άλλα λιμάνια που «προσφέρουν καλύτερη προστασία».

Η Αμπχαζία είναι μία από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας —η άλλη είναι η Νότια Οσετία— που η Μόσχα αναγνώρισε μονομερώς ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, μετά από έναν σύντομο πόλεμο κατά τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το 20% του εδάφους της Γεωργίας.

Η επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή είναι εδώ και καιρό ένα επίμαχο ζήτημα, με χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να σταθμεύουν ακόμη εντός της επικράτειας και κατά μήκος των συνόρων με τη Γεωργία, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα ενδιαφέρον  για  ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ η Αμπχαζία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της ως σύμμαχος της Ρωσίας, έχει απορρίψει την ιδέα ότι θα μπορούσε να προσαρτηθεί από τη Ρωσία και επιμένει να διατηρεί την κυριαρχία της.

Documento Newsletter