Ο Ολλανδός ανταποκριτής της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant στη Μόσχα εκδιώχθηκε από τη χώρα, κατηγορούμενος για «διοικητικές παραβιάσεις».
Την Δευτέρα 1/11 ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Βέννινκ, προσπάθησε να ανανεώσει τα δημοσιογραφικά του διαπιστευτήρια αλλά ειδοποιήθηκε ότι η άδεια διαμονής του έχει ανακληθεί και έπρεπε να αποχωρήσει από τη χώρα εντός τριών ημερών. Ακόμη η Ρωσία απαγόρευσε στον Βέννινκ να εισέλθει στη χώρα έως τον Ιανουάριο του 2025.
Σε δήλωση του το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Ολλανδία θεωρεί πως είναι ανεπίτρεπτο ένας δημοσιογράφος να αναγκάζεται να εγκαταλείψει μία χώρα.»
Από την μεριά της η Ρωσία κάνει λόγο για δύο περιστατικά το 2019 και το 2020 που συνιστούν διοικητική παραβίαση για την ίδια και είναι αυτά που οδήγησαν και στην εκδίωξη του δημοσιογράφου από την χώρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο πρόστιμα που του επέβαλλαν οι αρχές. Το πρώτο επιβλήθηκε επειδή δεν δήλωσε εγκαίρως την κατοικία του στην Μόσχα ενώ το δεύτερο επιβλήθηκε διότι ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε μία μειονοτική ομάδα στην ανατολική Ρωσία χωρίς την έγκριση του εκεί κυβερνήτη.
Οι σχέσεις Ολλανδίας-Ρωσίας δεν διανύουν την καλύτερη φάση τους, γεγονός που το παραδέχεται και ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σούλγκιν. Οι λόγοι είναι πολλοί: από την έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία το 2014, σε θέματα που σχετίζονται με την (de facto ρωσική πλέον) Κριμαία έως την συνολικότερη στάση της Ολλανδίας έναντι της Ρωσίας.
Σε κάθε περίπτωση η Ρωσική δημοκρατία συρρικνώνεται και οι δημοσιογράφοι της χώρας συχνά πυκνά είτε «εξαφανίζονται» είτε βρίσκονται διωκόμενοι είτε σε μόνιμο καθεστώς απειλής. Χαρακτηριστικά ένας εκ των δύο νικητών του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ήταν ο Ρώσος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης Ντμίτρι Μουράτοφ της αντιπολιτευόμενης Novaya Gazeta.