Στην απόσυρση δυνάμεων της από τις κατεχόμενες περιοχές στον ουκρανικό νότο και τη μεταφορά τους προς το Κουρσκ, προχώρησε η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου, όπως αναφέρει στο Politico ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Ντμίτρο Λιχνοβίι.
Η συνεχιζόμενη επίθεση της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μόσχα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την οργή του μετά την ουκρανική εισβολή και την κατάληψη δεκάδων οικισμών και μεγάλων εδαφικών εκτάσεων στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ.
«Η Ρωσία έχει μετεγκαταστήσει ορισμένες από τις μονάδες της από Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο της Ουκρανίας», δήλωσε στο διεθνές μέσο ο Λιχνοβίι.
Το Κρεμλίνο επιτέθηκε σε Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της έναρξης του πολέμου στις αρχές του 2022. Το Politico δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν πίσω από τα σύνορα, αν και ο Λιχνοβίι είπε ότι πρόκειται για έναν «σχετικά μικρό» αριθμό μονάδων.
Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική προέλαση, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν πάντως την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και αλλού, στην περιοχή του Ντονετσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού, σε ένα από τα πιο επίμαχα σημεία στο μέτωπο όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος.
Σε μια τεταμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/8 στη Ρωσία, οι τοπικές αρχές περιέγραψαν στον Πούτιν πώς οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να περάσουν από τα λιγοστά ρωσικά στρατεύματα που βρισκόντουσαν στον νότο, οδηγώντας πάνω από 200.000 ανθρώπους σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών.
Στη Μόσχα, τη Δευτέρα, σύμμαχος του Πούτιν επέρριψε τις ευθύνες για την ουκρανική εισβολή στον ρωσικό στρατό, λέγοντας πως δεν ήταν προετοιμασμένος να αποτρέπει μια ουκρανική επίθεση, συμπληρώνοντας πως τα ρωσικά συνοριακά στρατεύματα έμαθαν τελευταία για τη συνεχιζόμενη ουκρανική επίθεση, αφήνοντάς τους ελάχιστο χρόνο να αντιδράσουν.
Η Ουκρανία χρειάζεται στρατιώτες
Η επόμενη φάση της εισβολής στο Κουρσκ εξαρτάται από τα αποθέματα που διαθέτει κάθε πλευρά και τον τρόπο με τον οποίο τα αναπτύσσει, δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αναπτύξει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικούς πόρους για να διατηρήσει τη δυναμική της. «Η επιχείρηση στο Κουρσκ απαιτεί σημαντικούς πόρους, ειδικά σε προσωπικό πεζικού, που μπορεί να χρειαστούν πιο επειγόντως αλλού», σημείωσε ο Γκάντι.
Με δεδομένα τα προβλήματα της Ουκρανίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε πόρους, οι διοικητές δίσταζαν. Η επιλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρίνεται ριψοκίνδυνη, επειδή η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποκρούσει αυτή τη διείσδυση.
Στην ανατολική Ουκρανία, αξιωματικοί από ταξιαρχίες που ήταν αντιμέτωποι με τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αμφισβήτησαν το σκεπτικό της δέσμευσης στρατευμάτων για την επίθεση στην Ρωσία, παρά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να παρασύρει τις ρωσικές δυνάμεις από αυτό το μέτωπο μάχης.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: αν θα παραμείνει στη θέση της για να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος, ή αν θα αποσυρθεί για να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές επιθέσεις στο εσωτερικό.
Διαβάστε επίσης:
Μετ’ εμποδίων η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ – Μια φιλική κουβέντα με… πλούσιο ρατσιστικό λόγο
Guardian: «Ο σιωπηλός καύσωνας στην Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε 50.000 χιλιάδες ανθρώπους»
Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ερντογάν να μεσολαβήσει προς Ιράν για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή