Η Ρωσία απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία «στην υπάρχουσα μορφή»

Ο Πούτιν προεδρεύει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Μόσχα, Ρωσία, Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025. (Sergei Ilyin, Sputnik, Κρεμλίνο Pool Photo μέσω AP)

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις τελευταίες ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ ως απαράδεκτες για το Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας την περιορισμένη πρόοδο που έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στην υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας δεν καλύπτονταν από τις προτάσεις των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου, σε σχόλια που σηματοδοτούσαν μια σπάνια παραδοχή από τη ρωσική πλευρά ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνουν οι Αμερικανοί, αλλά δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε όλα με τη σημερινή τους μορφή», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο ρωσικό περιοδικό International Affairs. Η δήλωση έγινε αφού ο Τραμπ είχε αποκαλύψει την Κυριακή την απογοήτευσή του με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ήταν «τσαντισμένος» και απειλώντας να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Το μόνο που έχουμε σήμερα είναι μια προσπάθεια να βρούμε κάποιου είδους πλαίσιο που θα επέτρεπε πρώτα μια κατάπαυση του πυρός – τουλάχιστον όπως οραματίστηκαν οι Αμερικανοί», είπε ο Ριάμπκοφ.

«Από όσο μπορούμε να δούμε, δεν καλύπτεται σήμερα το κύριο αίτημα μας, δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης».

Διαβάστε επίσης: Υψηλόβαθμος απεσταλμένος του Πούτιν για επενδύσεις στην Ουάσιγκτον – Ποιος είναι ο Κίριλ Ντμίτριεφ

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτά που υποστήριξε ότι ήταν τα «ριζικά αίτια» της σύγκρουσης για να δικαιολογήσει τη σκληροπυρηνική του θέση σχετικά με oποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός, ο Ρώσος ηγέτης επέμεινε σε όρους που στην πραγματικότητα θα διέλυαν την Ουκρανία ως ένα ανεξάρτητο, λειτουργικό κράτος – τραβώντας την σταθερά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Απαίτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών στα νοτιοανατολικά, να αποσύρει τις δυνάμεις του από αυτές τις περιοχές, να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να συμφωνήσει στην αποστρατιωτικοποίηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος πιέζει επίσης ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει τη νομιμότητα να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία και υποδηλώνοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται εξωτερική διακυβέρνηση.

Ο Τραμπ φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ανυπόμονος με την έλλειψη προόδου σε έναν πόλεμο που υποσχέθηκε να τελειώσει σε 24 ώρες, εκφράζοντας την απογοήτευση με τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες καθώς αγωνίζεται να πετύχει μια εκεχειρία.

Το σχόλιο του Τραμπ ότι ήταν «τσαντισμένος» με τον Πούτιν με την προσέγγιση του Ρώσου ηγέτη για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ήταν μια αισθητή αλλαγή του τόνου από έναν ηγέτη που είχε εκφράσει στο παρελθόν θαυμασμό για τον Πούτιν. Ωστόσο, ο Τραμπ αργότερα μετέβαλε τη ρητορική του και τη Δευτέρα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί μια οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

 Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Atomflot, μια βάση εξυπηρέτησης πυρηνικού στόλου, στο Μούρμανσκ της Ρωσίας, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025. (Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη δήλωσε ότι ο Τραμπ ήταν απογοητευμένος με τους ηγέτες και στις δύο πλευρές του πολέμου.

Παρά τον καταιγισμό συναντήσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και παράλληλων συνομιλιών με τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία που οδήγησαν –στα χαρτιά– σε μια ενεργειακή εκεχειρία 30 ημερών, και οι δύο πλευρές συνέχισαν να χτυπούν η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα προσπάθησε να επιβάλει αρκετούς όρους στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αίτημα που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Βρυξέλλες.

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πλευρές δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο και ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συρθούν έως το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η ομάδα του Τραμπ είπε ότι παραμένει προσηλωμένη στη διακοπή του πολέμου, με τον Αμερικανό ηγέτη να λέει στο NBC ότι αυτός και ο Πούτιν σχεδίαζαν να μιλήσουν ξανά αυτή την εβδομάδα.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ το Σαββατοκύριακο, είπε ότι πρότεινε να τεθεί προθεσμία ως τις 20 Απριλίου για να συμμορφωθεί ο Πούτιν με μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, όσοι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο πιστεύουν ότι η Μόσχα είναι απίθανο να δεχτεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός χωρίς να εξασφαλίσει ορισμένες από τις απαιτήσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διακοπή όλων των προμηθειών όπλων και πληροφοριών στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγωνιστούμε για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ , ένας εξέχων Ρώσος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής που ηγείται ομάδας που συμβουλεύει το Κρεμλίνο. «Η συνέχιση του πολέμου, τον οποίο κερδίζουμε αργά αλλά σταθερά, είναι προς το συμφέρον μας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο κύριος χορηγός [οι ΗΠΑ] φαίνεται να υποχωρεί… Γιατί να βιαζόμαστε σε μια κατάσταση όπως αυτή;»

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Μιανμάρ: Η χούντα επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση – Εμποδίζει τη βοήθεια και βομβαρδίζει αμάχους

Προς επανένταξη της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; – Αντιδρά η Ουκρανία

Γάζα: Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση στον ξένο Τύπο – Πάνω από 170 νεκροί δημοσιογράφοι

Επιχειρήσεις κατάληψης και εκκένωσης της Γάζας από το Ισραήλ με το πρόσχημα της «ασφάλειας»

Μιανμάρ: Διάσωση 26χρονου μετά από πέντε ημέρες κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 2.886 νεκροί (Photos)

Τζόρτζιε Σιμιόν: Εθνικιστής στο πόδι του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου

Ο Τραμπ ανακοινώνει τις αποφάσεις για τους δασμούς – Παγκόσμια αγωνία για την «Ημέρα Απελευθέρωσης»

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ