Η Πύλος που στοιχειώνει την Ελλάδα και τα αδιάφορα ΜΜΕ

Η Πύλος που στοιχειώνει την Ελλάδα και τα αδιάφορα ΜΜΕ

Σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους το BBC, οι New York Times, η Washington Post, το Al Jazeera κ.α., δημοσιεύουν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις δημοσιογραφικές έρευνες δεν είναι άλλος από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες που φέρουν οι ελληνικές αρχές και δη το Λιμενικό Σώμα.

Η Washington Post, με τη βοήθεια ειδικού τμήματος επιβεβαίωσης πληροφοριών ανέτρεψε πλήρως τέσσερις βασικούς ισχυρισμούς του Λιμενικού, το οποίο παρεμπιπτόντως, από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος άλλαζε συνεχώς το «αφήγημά» του για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο χειρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο. Σήμερα Πέμπτη, ήταν η σειρά του BBC να αναδείξει τα «μαγειρέματα» του Λιμενικού, αποκαλύπτοντας ότι οι επιζώντες πιέστηκαν να επιρρίψουν ευθύνες στους συλληφθέντες για διακίνηση και να μην καταθέσουν την πραγματική τους γνώμη για τις ευθύνες του Λιμενικού.

Όσο όμως τα διεθνή ΜΜΕ δεν επαναπαύονται στις επίσημες ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών και συνεχίζουν να σκαλίζουν «ενοχλητικά» την υπόθεση, ακόμη και εβδομάδες μετά το ναυάγιο, τα ελληνικά κυρίαρχα ΜΜΕ «χορεύουν» σε άλλο ρυθμό.

Το θέμα του μεγαλύτερου ναυαγίου της Μεσογείου, που έμελε να συμβεί σε τομέα ευθύνης της Ελλάδας και οι περίπου 600 νεκροί που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας, κρίνεται πως δεν είναι αρκετά συγκινητικό θέμα για τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες τους.

Πέραν της Καθημερινής και προσφάτως του Mega που δημοσίευσε ένα σημαντικό βίντεο-ντοκουμέντο από τον σοκαριστικό τρόπο με τον οποίο κλειδωνιζόταν το αλιευτικό ώρες πριν ανατραπεί, τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν εξαφανίσει το θέμα από την ατζέντα της επικαιρότητας.

Τη χαμένη τιμή διατηρούν για μια ακόμη φορά ΜΜΕ όπως το Documento, η ΕφΣυν, το thepressproject, το Solomon και οι Reporters United, κ.α. που επιμένουν να μην ξεχνούν, να ερευνούν, να αποκαλύπτουν και να αναμεταδίδουν τις έρευνες από το εξωτερικό. «Εθνικές εξαιρέσεις» κι αυτά; Σίγουρα όχι, παρότι αυτή είναι η κατηγορία που τους αποδίδεται από τον ακροδεξιό διαδικτυακό στρατό που μετά τις εκλογές, το 40% της ΝΔ και τον θρίαμβο της ελληνικής ακροδεξιάς, έχουν αποθρασυνθεί πλήρως.

Προφανώς, για τους υπόλοιπους ένα κλισέ ρεπορτάζ από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά με τους «πρώτους αδειούχους» που «φεύγουν άρον-άρον από το κλεινόν άστυ» και «βουλιάζουν τα κυκλαδονήσια», κρίνεται απείρως πιο… τηλεοπτικό από τη διερεύνηση των ευθυνών των αρχών της χώρας σε ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες φτωχούς και σκούρους ανθρώπους. Το ενδιαφέρον για αυτούς προφανώς «έληξε» όταν πέντε πάμπλουτοι τύποι μπήκαν σε έναν υποβρύχιο θερμοσίφωνα ελπίζοντας να δουν τα απομεινάρια του Τιτανικού.

Το ζήτημα είναι πως όποια κι αν είναι η «δημοσιογραφική» ιεράρχηση των κυρίαρχων ελληνικών ΜΜΕ, των ίδιων που είχαν αποφανθεί ότι «Υποκλοπές Τέλος» πριν ακόμη κορυφωθούν οι αποκαλύψεις, το θέμα είναι υπαρκτό και χειροπιαστό.

Όλες οι δημοσιογραφικές έρευνες δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές φέρουν ευθύνες για το περιστατικό: οι πιο μετριοπαθείς λένε ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τους περισσότερους θανάτους και οι πιο καταγγελτικές ότι μπορεί ακόμη και να προκάλεσαν την ανατροπή του αλιευτικού.

Το σίγουρο είναι πως το θέμα του ναυαγίου της Πύλου είναι μια νέα ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα. Η διεθνής έλλειψη εμπιστοσύνης στις ελληνικές αρχές, που εδράζεται στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα των βίαιων pushbacks μεταναστών και προσφύγων στο Ανατολικό Αιγαίο, οδηγεί μέσω… μονοδρόμου προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Και αν πράγματι φτάσουμε εκεί, σε λίγα χρόνια η λέξη «Φαρμακονήσι» θα μοιάζει με πταίσμα…

Documento Newsletter