Η πρώτη φορά που… είδα ζωντανά τους Scorpions

Η πρώτη φορά που… είδα ζωντανά τους Scorpions

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι Scorpions ανεβαίνουν στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου και το Documento θυμάται τι έγινε στην πρώτη τους εμφάνιση, το 1990 στο ΣΕΦ.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 1990. Από νωρίς το απόγευμα οι συρμοί του ηλεκτρικού και το θρυλικό «πράσινο λεωφορείο» της γραμμής 040 Πειραιάς – Σύνταγμα ανεβοκατέβαιναν με τέτοια πληρότητα που έκανε τις ώρες αιχμής να μοιάζουν με… νυχτερινά δρομολόγια. Είναι η μέρα που όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Φάληρο και όσοι αδαείς είχαν την ατυχία να βρεθούν ανάμεσα στις στρατιές των νεαρών ως επί το πλείστον επιβατών ρωτούσαν: «Ρε παιδιά, τι ματς έχει σήμερα;». Και κάπου εκεί συνειδητοποιούσαν ότι δεν ήταν οι κόκκινες μπλούζες με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο που κυριαρχούσαν, όπως γινόταν κάθε φορά που είχε ματς στο Φάληρο, αλλά οι μαύρες με τυπωμένο πάνω τους έναν σκορπιό που υψώνει απειλητικά το κεντρί του.

Η ανακοίνωση της συναυλίας των Scorpions σήμανε πραγματικό συναγερμό. Η Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει να αποτελεί ισότιμο εταίρο στον πανευρωπαϊκό συναυλιακό χάρτη, με όλο και περισσότερα μεγάλα συγκροτήματα να κάνουν στάση για συναυλία στη χώρα μας, ωστόσο τα απωθημένα του κόσμου ήταν πολλά και η πεντάδα από το Ανόβερο ήταν ένα από αυτά.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποδείχτηκε μάλλον μικρό για να χωρέσει τον ενθουσιασμό και την προσμονή του κόσμου που περίμενε πολλά χρόνια για να δει για πρώτη φορά ζωντανά το συγκρότημα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη γεωπολιτικά περίοδο, καθώς ο πλανήτης ζούσε ακόμη στους ρυθμούς της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, ενώ ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Η συναυλία διοργανώθηκε από την ΚΝΕ και το Νέο Ρεύμα, που για καιρό είχε στενές σχέσεις με το ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί η διάσπαση του 1989, όταν 56 από τα 70 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καθαιρέθηκαν επειδή διαφώνησαν με την επιλογή του κόμματος να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Πάντως, ακόμη και σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η πρωτοβουλία να έρθουν οι Scorpions εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα είχε συμβολικό χαρακτήρα ή ήταν καθαρά επιχειρηματική κίνηση.

Λίγες μέρες προτού πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μας οι Scorpions κυκλοφόρησαν το «Crazy world», ένα άλμπουμ με πολλές αναφορές στην πολιτική κατάσταση της εποχής εκείνης. Μόνο που οι 18.000 ψυχές που γέμισαν κάθε γωνιά του ΣΕΦ εξαντλώντας από νωρίς τα εισιτήρια δεν είχαν πάει εκεί για να ακούσουν ούτε το «Wind of change» (που λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν ο ύμνος του τέλους του Ψυχρού Πολέμου) ούτε το «Send me an angel» ούτε κανένα άλλο από τα κομμάτια του ενδέκατου άλμπουμ των Γερμανών, το οποίο ελάχιστοι άλλωστε είχαν προλάβει να αφομοιώσουν. Το στάδιο σηκωνόταν στο πόδι κάθε φορά που μια κλασική επιτυχία έσπαγε την «παγωμάρα» που δημιουργούσε η εκτέλεση των καινούργιων κομματιών, τα οποία μονοπώλησαν το πρώτο μισό της συναυλίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ο κόσμος δεν τα ευχαριστήθηκε. Στο δεύτερο μισό της συναυλίας δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο κόσμος έπαιρνε το μικρόφωνο «ξεκουράζοντας» τον Κλάους Μάινε. Κομμάτια όπως «The zoo», «Big city nights», «Holiday», «Still loving you» και «Rock you like a hurricane» συνοδεύτηκαν από ένα μοναδικό sing along, με το συγκρότημα να απολαμβάνει κάθε στιγμή, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν η στιγμή που ο Μάινε τραγούδησε στα ελληνικά το ρεφρέν του τραγουδιού της Μαρινέλλας «Θα ήθελα να ήσουν» (Αγάπη μου).

Στα τρένα και τα λεωφορεία της επιστροφής τα πρόσωπα ήταν κουρασμένα και χαμογελαστά, η φωνή πολλών δύσκολα έβγαινε και μοναδικό παράπονο –που εκφράστηκε βέβαια και σε μεταγενέστερες συναυλίες των Σκορπιών– ήταν η επιλογή τους να μην παίξουν καθόλου κομμάτια από τα πρώτα τους άλμπουμ.

Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που είδαμε τους Scorpions με την κλασική τους σύνθεση, αυτή με την οποία ταυτίστηκαν στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις πιο επιτυχημένες hard rock μπάντες όλων των εποχών. Οι Rudolf Schenker (κιθάρα), Klaus Meine (φωνητικά), Matthias Jabs (κιθάρα), Herman Rarebell (ντραμς) και Francis Buchholtz (μπάσο) ήταν μαζί από το 1978 έως το 1992, ενώ από την παραπάνω πεντάδα στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου θα ανέβουν μόνο οι τρεις πρώτοι, έχοντας δίπλα τους τους Pawell Maciwoda (μπάσο) και Mikkey Dee (ντραμς).

Από τότε μέχρι σήμερα οι Scorpions έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα αμέτρητες φορές, έπαιξαν σε πόλεις και χωριά, ηχογράφησαν live δίσκο, έκαναν «έδρα» τους το γήπεδο Καραϊσκάκη για τέσσερα σερί καλοκαίρια, ενώ έχουν δώσει αρκετές επετειακές αλλά και… αποχαιρετιστήριες συναυλίες.

26

συναυλίες συνολικά έχουν δώσει οι Scorpions στην Ελλάδα

14

φορές έχουν εμφανιστεί στην Αθήνα, με τη συναυλία της Δευτέρας 16 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο να είναι η 15η

INFO

Scorpions «Once in a lifetime» Καλλιμάρμαρο Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 Ωρα έναρξης: 21.00 Οι πόρτες ανοίγουν: 19.00

Ετικέτες

Documento Newsletter