Στους ουραγούς των χωρών της Ευρώπης βρέθηκε για άλλη μια φορά η Ελλάδα, στην πρώτη πλήρη κατάταξη που κατήρτισε ο οργανισμός Center for Media Pluralism and Media Freedom.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα Media Pluralism Monitor 2022, τον οποίο διεξάγει τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός, φέτος κρίθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί και μια συνολική κατάταξη των χωρών, με βάση τα χαρακτηριστικά τους σε ό,τι αφορά τον πλουραλισμό της αγοράς των ΜΜΕ σε κάθε χώρα, την θεσμική προστασία που απολαμβάνουν, την πολιτική ανεξαρτησία και την κοινωνική συμπερίληψη μειονοτήτων. Στην τελική κατάταξη ρίσκου η χώρα μας τερμάτισε στην 25η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες της Ευρώπης με βαθμό ρίσκου στο 64%.
Η απόδοση της Ελλάδας, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, ήταν δραματική. Σε ό,τι αφορά την επιμέρους αναφορά σχετικά με τον πλουραλισμό των ΜΜΕ στην Ελλάδα, η χώρα έχει βαθμό 72% στην κλίμακα ρίσκου.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει καταγράψει αρνητικότατα αποτελέσματα σε αυτό το επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος για τη συγκεντροποίηση και τον ανταγωνισμό στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγγίζει το 88%, ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ φτάνει το 74%, ενώ η επιρροή των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και των εμπορικών υποχρεώσεων στο περιεχόμενο των συντακτών φτάνει το 83%.
Η επίδοση της χώρας είναι δραματική σε ό,τι αφορά άλλους δείκτες της έρευνας. Σε ό,τι αφορά τη θεσμική προστασία των ΜΜΕ η Ελλάδα έχει ρίσκο 52%. Σε αυτόν τον δείκτη ωστόσο, εμπεριέχεται και ο δείκτης περί προστασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπου ο βαθμός κινδύνου αγγίζει το 74%.
Στον δείκτη πολιτκής ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από το «κόκκινο», με βαθμό κινδύνου 66%. Οι αρνητικές αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά την αυτονομία των συντακτών αγγίζει το εξωπραγματικό 97%
Στο κόκκινο είναι και σχεδόν όλοι οι δείκτες περί κοινωνικής συμπερίληψης, με εξαίρεση αυτόν της Παιδείας σε ό,τι αφορά την Ενημέρωση, όπου η Ελλάδα έχει βαθμό ρίσκου στο 46%. Ωστόσο, οι αρνητικές αναφορές σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των μειονοτήτων στα ΜΜΕ φτάνουν το 76%, τη δυνατότητα πρόσβασης τοπικών κοινωνιών και μέσων στα κεντρικά ΜΜΕ φτάνουν το 69%, ενώ οι αρνητικές αναφορές σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών στα ΜΜΕ αγγίζουν το 72%. Σε αντίστοιχα επίπεδα φτάνουν και οι αρνητικές αναφορές σε ό,τι αφορά την προστασία κατά παράνομου και κακοποιητικού λόγου, σημειώνοντας βαθμό 69%.
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία έχουν συλλεχθεί ξεχωριστά για συνολικά 32 ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ, δημιουργήθηκε και η γενική κατάταξη των κρατών, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις, με χαρακτηριστικό το «υψηλό ρίσκο».
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση της κατάταξης λαμβάνοντας 64%, ισοβαθμώντας με τη Σερβία και τη Σλοβενία, ενώ βρίσκεται μια ανάσα μακριά και από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, έχοντας «πολύ χαμηλό» ρίσκο στο 20% και όντας η μοναδική χώρα της έρευνας στο «πράσινο πεδίο», ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 82% ρίσκο.
Πηγή: koutipandoras.gr