Η πρώτη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη το πρόγραμμά του

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα µεγάλο θεσµικό κόµµα, «καταδικασµένο» από το 2015 και µετά να ασκεί κυβερνητισµό από δηµοκρατική, προοδευτική, αριστερή σκοπιά. Με την παραπάνω παραδοχή θα µπορούσε κανείς να απαντήσει αµέσως και απολύτως πειστικά αφενός στο περίφηµο (καταστροφολογικό, τοξικό και τροµολαγνικό) αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο της Ν∆ και σηµαντικής µερίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφετέρου στην κριτική εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί δάφνες µοναδικότητας χωρίς ίχνος ρεαλισµού.

Σε αυτό τον µοναχικό του δρόµο το κρίσιµο στοίχηµα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πόσο ριζοσπαστικός θα είναι ο εν λόγω κυβερνητισµός. Αν θα σπάσει αυγά αυτήν τη φορά, αφού η µεταµνηµονιακή εποπτεία δεν θυµίζει σε τίποτε την πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάµηνο του 2015 προκειµένου να υιοθετήσει το τρίτο µνηµόνιο, το οποίο συµφώνησε η κυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου αλλά ουδέποτε εφάρµοσε ποντάροντας στο εξάµηνο «διάλειµµα» Τσίπρα.

Θεσµικά η ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης και της ενηµέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση παραµένει ένα µεγάλο και δύσκολο στοίχηµα.

Στην περίφηµη καθηµερινότητα των πολιτών η σωτηρία του ΕΣΥ που κατέρρευσε από τη χρεοκοπία και τις φιλελεύθερες ιδεοληψίες Μητσοτάκη είναι ένα ακόµη στοίχηµα. Οπως και το να αποκτήσει επιτέλους η χώρα πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας.

Ας µη γελιόµαστε, το κράτος απουσιάζει από την καθηµερινότητα των πολιτών. Τις περισσότερες φορές, όταν δεν λάµπει διά της απουσίας του, είναι εχθρικό απέναντι στον πολίτη. Τον ταλαιπωρεί ενώ συγχρόνως τον φορολογεί άγρια. Εχουµε την υψηλότερη έµµεση φορολογία σε σχέση µε τους µισθούς µας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει και πρέπει να αλλάξει την παραπάνω κατάσταση.

Ο µεγάλος αντίπαλός του είναι η αποχή από την κάλπη. Το «όλοι το ίδιο είναι», η απαξίωση της πολιτικής, η χαλαρότητα στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, η απογοήτευση, η αίσθηση ότι τίποτε δεν µπορεί να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα. Να το γράψω πιο απλά: δεν είναι ότι δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι κερδίζει η συνολική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ρεαλιστικός, πειστικός, ριζοσπαστικός, να απαντά στα καθηµερινά προβλήµατα των πολιτών. Στόχος του είναι η νίκη την πρώτη Κυριακή. Θυµίζω ότι δεν είναι µια δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρώτη φορά χωρίς καταναγκασµούς! Η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει (και να κριθεί) µε το πρόγραµµά του.

Ετικέτες