Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει στον Τραμπ ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται» αλλά ο διάλογος συνεχίζεται

(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

Μια μακράς διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία είχε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά  η επικοινωνία κράτησε 45 λεπτά και ήρθε μετά την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει το πλούσιο σε ορυκτά νησί, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτή την πόρτα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Όπως αναφέρεται η Φρεντέρικσεν είπε στον Ντόναλντ Τραμπ  ότι μόνο η Γροιλανδία θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου της μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες την Τετάρτη, η Φρέντρικσεν επανέλαβε στον Τραμπ τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται».

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τραμπ έχει… εμμονή με τη Γροιλανδία; – Τα παιχνίδια εξουσίας με φόντο τους πάγους

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ζητήσει να μιλήσει στον Τραμπ, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση. Τότε, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να πιστεύουμε» ότι ο Τραμπ σχεδιάζει πράγματι να εισβάλει στη Γροιλανδία.

Η Φρέντρικσεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο TV2  της Δανίας ότι η συνομιλία τους «επιβεβαίωσε» ότι «υπάρχει μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία». Το τηλεφώνημα δεν φαίνεται να έφερε άλλο αποτέλεσμα  με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στη συνέχιση του διαλόγου.

Ο Τραμπ δεν μίλησε δημοσίως για το τηλεφώνημα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να αναδημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του 2019, σύμφωνα με την οποία το 68% των κατοίκων της Γροιλανδίας υποστήριζε την ανεξαρτησία από τη Δανία.

Διαβάστε επίσης: Όταν η Δανία προσπαθούσε να ελέγξει τις γεννήσεις στην «αποικία», τη Γροιλανδία – Οι καταγγελίες σοκ

Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνομιλίας τους, ο Φρέντερικσεν «τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Αρκτική» και στον Τραμπ  τις ισχυρές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ευρύτερα.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις σχέσεις με την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει το ρήγμα: Η ατάκα του Τζο Μπάιντεν που εξόργισε την Κάμαλα Χάρις

Ποιοι χαίρονται με την επιστροφή Τραμπ; – Αποκαλυπτικές απαντήσεις από φίλους και… εχθρούς των ΗΠΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Σε ισχύ από την Κυριακή, μετά από 15 μήνες πολέμου – Πρώτη φάση η απελευθέρωση 33 ομήρων