Η «πρόσκαιρη ακρίβεια» του Μητσοτάκη και η μπόρα που έρχεται

Παρότι το θέμα της ακρίβειας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, με καθημερινή παρουσία στα οικογενειακά τραπέζια, την αγορά, τους χώρους εργασίας και κάθε γωνιά της χώρας, η συζήτηση στη Βουλή δεν θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ενδιαφέρουσα. Σε αντίθεση βέβαια με την εμφάνιση του ίδιου του πρωθυπουργού, όπου ειδικά όταν κατά την τριτολογία του αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει εκτός κειμένου έδωσε την ανεπανάληπτη δήλωση πως «εσείς (σ.σ. προς τον Αλέξη Τσίπρα) μας βάλατε στα μνημόνια», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκε σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα, χωρίς γείωση με τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα των πολιτών και με μεγάλα λόγια που δεν έχουν αντίκρισμα. Μία εμφάνιση που αρκούν κάτι λιγότερο από εβδομήντα λέξεις της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για να την αποδημήσουν.

«Όταν μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε μου θυμίζετε τη γνωστή ιστορία με τον πυρομανή ο οποίος φωνάζει την πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας τέσσερα χρόνια παρέα με τον κύριο Βαρουφάκη και όλα αυτά τα οποία κάνατε το πρώτο 6μηνο του 2015, με την υπερήφανη διαπραγμάτευση που τόσο καλά θυμόμαστε».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού το απόγευμα της Δευτέρας θα τον συνοδεύει για αρκετό καιρό και αναμφίβολα θα μπει στο πάνθεον των δηλώσεών του που κινούνται μεταξύ άγνοιας της πραγματικότητας και προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία. Βέβαια, στην περίπτωση της χθεσινής του δήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε πως αυτή ήρθε ως απότοκο μίας τοποθέτησης που επιχείρησε να χρεώσει την σημερινή έξαρση ακρίβειας στην δεκαετή κρίση, και να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την μη οχύρωση των νοικοκυριών και της οικονομίας.

Με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό πολιτών, ενός πληθυσμού περί του ενός εκατομμυρίου που αφορούν οι πενιχρές προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεις του για χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και υγειονομικούς, η εμφάνιση του πρωθυπουργού δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών. Μία εμφάνιση που σίγουρα δεν μας έκανε σοφότερους, αναλώθηκε σε γενικολογίες, ωραιοποίηση και υποβάθμιση της κρισιμότητας της κατάστασης. Ίσως να επέτεινε και τον όποιο φόβο για την επόμενη ημέρα.

Και πως να γίνει διαφορετικά, αφού απέναντι στα συνεχή στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα ακόμα και από φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης -αλλά και στην εικόνα που βλέπουν στο πορτοφόλι τους τα νοικοκυριά- που καταγράφουν την έξαρση της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και ενέργεια, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραθέσει δείκτες και εκτιμήσεις για μία «παροδική κατάσταση», που σχεδόν μαγικά θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε, παρά την αγωνιώδη προσπάθειά του, το επικίνδυνο μέλλον που εγκυμονείται (και από την πολιτική του) πιστοποίησε και ο ίδιος, όταν περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον παραδέχτηκε πως «υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης μετά τα lockdown. Και αυτό ανέβασε τις τιμές και τον πληθωρισμό. Και οδήγησε κατά ένα μέρος και στην αύξηση της τιμής της ενέργειας. Οι περισσότεροι – και με αυτούς συμφωνούμε εμείς – εκτιμούν πως είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη που λέει πως ο πληθωρισμός ενδεχομένως να οφείλεται στη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και έχει δομικά χαρακτηριστικά. Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτοκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Η δική μας εκτίμησης είναι πως θα δούμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022».

Δεδομένων των παραπάνω, για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει αυτή την τόσο μεγάλου λαϊκού ενδιαφέροντος συζήτηση στη Βουλή για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για ζητήματα από την επιλογή της Βασιλικής Θάνου έως και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos μπορούν να ειπωθούν πολλά. Σίγουρα, η εξήγηση για την επιλογή του αυτή δεν μπορεί να αφορά το πορτοφόλι των πολιτών. Εκτός εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα γεμίζουν τα οικογενειακά ψυγεία και τραπέζια.

Όμως η όποια προσπάθειά του να πείσει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του και δεν χρήζει ουσιαστικών παρεμβάσεων, όπως του ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατακρημνίζεται από την Γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Μία Γνώμη που κατά τραγική ειρωνεία δινόταν στη δημοσιότητα την ώρα που η συζήτηση ξεκινούσε με σοβαρή καθυστέρηση στην Ολομέλεια.

Ένας Προϋπολογισμός στον οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, με αναφορές στην υψηλή ανάπτυξη και τις υπόλοιπες αισιόδοξες προβλέψεις που καταγράφονται, που βρίσκεται στη βαριά σκιά της ίδιας της πραγματικότητας:

«Η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών), τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων».

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου απειλεί με τη σειρά της την οικονομία και τις προβλέψεις για το μέλλον, και κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα νοικοκυριά, ανοίγοντας ακόμα και το ενδεχόμενο μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής. Μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής,  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εξηνταεννέα λέξεις. Πολύ λιγότερες από όσες κατανάλωσε ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα από βήματος Βουλής, προσβλέποντας με τη σειρά του στις μαγικές ιδιότητες των φίλιων μέσων ενημέρωσης. Πολύ λιγότερες και από όσες θα χρειαστεί να καταθέσουν οι υπουργοί του για να αντιμετωπίσουν την ζοφερή κατάσταση που προδιαγράφεται.