«Η προσευχή του αηδονιού»: Η Αίγυπτος των σκληρών αντιθέσεων

«Η προσευχή του αηδονιού»: Η Αίγυπτος των σκληρών αντιθέσεων

Ένα από τα γνωστότερα έργα του κορυφαίου Αιγύπτιου διανοούμενου Τάχα Χουσεΐν μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο πνευματικός πατέρας των σύγχρονων αραβόφωνων λογοτεχνών –ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας παρά το τεράστιο έργο του– Τάχα Χουσεΐν (1889-1973) γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στο χωριό Μαγάγα της Αιγύπτου. Σε ηλικία μόλις δύο χρόνων προσβλήθηκε από μια λοίμωξη των ματιών και έμεινε τυφλός. Παρά την ταπεινή του καταγωγή και το θέμα της υγείας του κατάφερε να σπουδάσει φιλολογία και φιλοσοφία στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ του Καΐρου όπου σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με τις συντηρητικές του αρχές. Το 1914 έγινε ο πρώτος πτυχιούχος που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα με διατριβή με θέμα τον σκεπτικιστή ποιητή και φιλόσοφο Αμπουλ Αλά αλ-Μααρί, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία.

Βαθύς γνώστης της κλασικής αρχαιότητας, από τους σημαντικότερους μεταφραστές του Πλάτωνα, κορυφαίος συγγραφέας και διανοούμενος, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος της αραβοϊσλαμικής μεταρρύθμισης. Θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου αιγυπτιακού μυθιστορήματος, πατέρας του μοντερνισμού και προτάθηκε 14 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Νάσερ έφερε μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αιγύπτου, με πιο ριζοσπαστική την υποχρεωτική εκπαίδευση των κοριτσιών.

Στο μυθιστόρημά του «Η προσευχή του αηδονιού» (1934) που κυκλοφορεί, για πρώτη φορά στα ελληνικά, στη σειρά Aldina των Εκδόσεων Gutenberg περιγράφει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση την ιστορία τριών γυναικών της αιγυπτιακής υπαίθρου οι οποίες έπειτα από την άγρια δολοφονία του πατέρα της οικογένειας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν στην πόλη όπου, άγνωστες μεταξύ αγνώστων, εργάζονται σε σπίτια της αστικής τάξης.

Η «ατίμωση» της μιας αδερφής θα τις αναγκάσει να επιστρέψουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης της ερήμου, όπου η ζωή της γυναίκας και δη της κατώτερης κοινωνικής τάξης έχει μικρότερη αξία από έναν κόκκο άμμου. Ο Τάχα Χουσεΐν περιγράφει γλαφυρά την Αίγυπτο των αντιθέσεων: η έρημος και η πόλη, η εκδυτικισμένη αστική τάξη και η προσκολλημένη στο παρελθόν αγροτική, η μόρφωση και ο αναλφαβητισμός, η ευγένεια και η τραχύτητα, ο άντρας και η γυναίκα. Κόσμοι αυστηρά οριοθετημένοι μεταξύ τους που η κάθε τους συνάντηση καταλήγει σε ολέθρια αποτελέσματα. Το μυθιστόρημα «Η προσευχή του αηδονιού», γραμμένο με αξιοσημείωτη ευαισθησία, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά έργα της αιγυπτιακής γραμματείας. Τη μετάφραση από τα αραβικά και τη διαφωτιστική εισαγωγή υπογράφει η Πέρσα Κουμούτση.

INFO

Η προσευχή του αηδονιού

Τάχα Χουσεΐν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg

ISBN: 978-960-01-2060-8

ΣΕΛ.: 207

ΤΙΜΗ: €13,00 

Ετικέτες

Documento Newsletter