H Pricewaterhouse Coopers ανέλαβε και το υπουργείο… Εξωτερικών;

Η Pricewaterhouse Coopers θα αναδιοργανώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επειδή έτσι αποφάσισαν οι Βρυξέλλες χωρίς όπως όλα δείχνουν να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση!

Τώρα τι σόι αναδιοργάνωση θα κάνει στο ΥΠΕΞ η «3η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ» και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η αναδιοργάνωση στην εξωτερική μας πολιτική, καθώς τα μέσα έχουν άμεση σχέση με τον σκοπό και οι δράσεις που αποφασίζονται με την επιτυχία ή όχι των στόχων που τίθενται, δεν μας λέει κανείς.
Ή μάλλον ο κατ΄εξοχήν αρμόδιος στο υπουργείο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αντί να δώσει εξηγήσει παραπέμπει όσους ρωτάνε στις… Βρυξέλλες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο καλός συνάδελφος Θανάσης Αργυράκης στην ενημέρωση από τον κ. Παπαϊωάννου των διαπιστευμένων στο υπουργείο συντακτών έκανε μια «απλή» ερώτηση: «Το σχέδιο μεταρρύθμισης ή κομμάτι του σχεδίου της μεταρρύθμισης [του υπουργείου Εξωτερικών} έχει αναλάβει να το εκπονήσει ιδιωτική εταιρία Συμβούλων η Pricewaterhouse Coopers;»

Και ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε με ένα «όχι» που στην ουσία ήταν «ναι»! Γιατί η πλήρης απάντησή του ήταν «Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης Τεχνική Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί μόνη της να επιλέξει ποιός θα αναλάβει αυτή τη βοήθεια.

Λοιπόν, από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε ερώτημα έχετε για το ποιός θα κάνει, τι θα κάνει, αυτά μπορείτε να τα απευθύνετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαι αρμόδιος εγώ να απαντήσω».

Με άλλα λόγια το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λόγο για το ποιος και τι θα συμβουλεύσει, για το πώς θα… αναδιοργανωθεί ώστε να είναι αποτελεσματικότερο, αλλά η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες. Οι γραφειοκράτες δηλαδή της ΕΕ ως… «ουδέτεροι», «αμερόληπτοι» και ειδικοί» θα αποφασίσουν πού θα έχει πρεσβείες και πού όχι η Ελλάδα, ποια Γραφεία θα υπάρχουν σε κάθε πρεσβεία, πόσοι διπλωμάτες θα υπηρετούν, τι εκπαίδευση θα έχουν. Ισως ακόμα η περιβόητη PriceWateHouseCoopers θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν πρέπει να υπάρχει και σε ποια μορφή, με ποιες δυνατότητες και με ποια στελέχωση, το Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, το think tank του υπουργείου Εξωτερικών!

To ζήτημα βέβαια είναι οι… ξεχωριστές ικανότητες της PriceWateHouseCoopers καθώς θεωρείται ότι έχει εξέχουσα θέση στους «εγκέφαλους της παγκόσμιας φοροαποφυγής και τους αρχιτέκτονες των φορολογικών σχημάτων με τα οποία η παγκόσμια ελίτ αποφεύγει τη φορολόγηση των τεράστιων κερδών που αποκομίζει από κάθε είδους δραστηριότητες|» θέμα που έχει απασχολήσει και το… Ευρωκοινοβούλιο.

Και υπό το πρίσμα του νέου έργου που πιθανότατα αναλαμβάνει η PWC αποκτά άλλη διάσταση το γεγονός ότι πριν από 6 μήνες τα 10 εκατ. δολάρια που… δώρισε η Σαουδική Αραβία στη χώρα μας «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» κατέληξε σε λογαριασμό της PWC, όπως είχε καταγγείλει ο πρέσβης επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νίκος Βαμβουνάκης, χωρίς να υπάρξει ποτέ σαφής εξήγηση από την κυβέρνηση.

Οπότε, είτε με «ανεξήγητα» ποσά, είτε με «ανεξήγητες» υπηρεσίες τα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση της κυβέρνησης και της PriceWateHouseCoopers παραέγιναν πολλά για να μπορούν οι «αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες» να τα κρύβουν κάτω από τα χαλιά του ΥΠΕΞ, του υπουργείου Άμυνας ή του Μαξίμου.