Η ΠΡΕΣΠΟ-γεωγραφία της Βουλής

Η ΠΡΕΣΠΟ-γεωγραφία της Βουλής

Η τελική στάση των βουλευτών του Ποταμιού που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το τι θα πράξουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΔΗΣΥ τα οποία παρουσιάζονται μετέωρα απέναντι στην ιστορική συγκυρία είναι οι δύο μεταβλητές που θα κρίνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία θα κυρωθεί η διμερής συμφωνία υπό τον ΟΗΕ.

Με δεδομένο ότι από την κυβερνητική πλειοψηφία ο αριθμός των βουλευτών που αναμένεται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία ανέρχεται σε 149, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Ποτάμι, στον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ενδεχομένως σε κάποιον ακόμη από το «στρατόπεδο» της ΔΗΣΥ, μετά και την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της συμφωνίας.

Το θολό «ναι» του Ποταμιού

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πολιτικού συμβουλίου, ΚΟ και των ευρωβουλευτών του κόμματος το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του θα πράξουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας. Στην ανακοίνωση επαναδιατυπώθηκε η συνεδριακή απόφαση υπέρ της λύσης του μακεδονικού, χωρίς όμως να σημειώνεται με ξεκάθαρο τρόπο τι θα κάνουν την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας όσα μέλη της ΚΟ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα υπερψηφίσουν «θωρακίζοντας» τη συμφωνία ή θα απέχουν αποσκοπώντας στην κυβερνητική φθορά;

Σταύρος Θεοδωράκης

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής στον Alpha ξεκαθάρισε ότι το πατριωτικό καθήκον είναι πάνω από το κομματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το βασικό που πρέπει να σκεφτούμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι σχεδόν όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τους γείτονές μας ως Μακεδονία. Εχουμε την ευκαιρία να την προσδιορίσουμε ως Βόρεια Μακεδονία. Πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία».

Γιώργος Μαυρωτάς

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού ακολουθεί πιστά τη γραμμή «δημιουργικής ασάφειας» που δίνει ο Στ. Θεοδωράκης. Δεν έχει κρύψει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση ενόχλησε τον ίδιο αλλά και ευρύτερα το κόμμα, σε βαθμό που δημιουργήθηκαν δεύτερες σκέψεις για τη στάση που θα τηρήσουν όσοι προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Οταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική του παρουσία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Kontra αν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκείνος απάντησε μιλώντας και για τους Στ. Θεοδωράκη και Σπ. Λυκούδη: «Αν θέλετε να πούμε άλλο ρήμα, να πούμε ότι θα “στηρίξουμε”». Οπως διευκρίνισε μετέπειτα ο ίδιος, στο πλαίσιο της στήριξης της συμφωνίας εντάσσεται και η αποχή, η οποία ρίχνει τις αριθμητικές απαιτήσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.

Σπύρος Λυκούδης

Ο βουλευτής του Ποταμιού που όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η θέση του κατά την κρίσιμη ψηφοφορία τελικά αποφάσισε να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Η ανακοίνωση της κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, της οποίας ηγείται, ήταν σαφής: «Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει», ενώ καταλήγει τονίζοντας: «Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος».

Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς

Παρότι έχουν ετερόκλητες ιδεολογικές καταβολές, οι δύο «αρνητές» της συμφωνίας των Πρεσπών στο Ποτάμι έχουν ταυτιστεί πλήρως αναφορικά με το ονοματολογικό, έχοντας δηλώσει πολλάκις ότι θα καταψηφίσουν. Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται ότι όλο αυτό το διάστημα τόσο ο Γιώργος Αμυράς όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός μοιάζουν να βρίσκονται στο κατώφλι της ΝΔ, έτοιμοι να εντάξουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Κλίνει προς το «ναι» ο Θεοχαρόπουλος;

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την τελική στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο Θ. Θεοχαρόπουλος στην ψηφοφορία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τις πληροφορίες, σημαίνοντα στελέχη της παράταξης εκφράζουν ανοιχτά στον πρόεδρο την άποψη ότι πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία, καθώς η επίλυση του μακεδονικού αποτελεί χαρακτηριστικό της ταυτότητας του χώρου εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με πηγές που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου δεν επηρεάζεται από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά ενδεχομένως να μη θεωρείται αμετάβλητη η θέση που είχε εκφράσει στο παρελθόν περί δέσμευσης του πρωθυπουργού για κήρυξη πρόωρων εκλογών προκειμένου ο ίδιος να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Η στάση «πρώην και νυν» των ΑΝΕΛ

Τα δεδομένα είναι ευδιάκριτα όσον αφορά πρώην και νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ. Οι Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αντίστοιχα θα πράξουν Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι έδωσαν όμως ψήφο εμπιστοσύνης, με τον τελευταίο να διαγράφεται από την ΚΟ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος –που παραμένει στις τάξεις των ΑΝΕΛ– θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του, ενώ η Ελενα Κουντουρά, που διαγράφηκε από την ΚΟ, αναμένεται να στηρίξει με την ψήφο της τη συμφωνία των Πρεσπών.

Documento Newsletter