Η πολυγλωσσία των ειδικών μπερδεύει τον κόσμο – Τι λένε για σχολεία και Πάσχα

Οι διαφορετικές απόψεις που ακούγονται καθημερινά από τους ειδικούς σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδέψουν τους πολίτες παρά να δώσουν μια σαφή εικόνα του τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής δίνοντας εν τέλει λανθασμένη μηνύματα.

«Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», παραδέχεται ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΜΕGA, ο καθηγητής για την πορεία σταδιακής άρσης του lockdown, επισήμανε πως «έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος».

«Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away».

«Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια. Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος», εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων είπε πως άνοιξαν για «να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες. Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά για το τι θα γίνει το Πάσχα, είπε πως «αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε».

Βατόπουλος: Διχογνωμία για τα σχολεία και Πάσχα στην… πόλη

Από την πλευρά του,  ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επισήμανε πως το βλέπει δύσκολο να κάνουμε Πάσχα στα χωριά.  «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Για τα σχολεία είπε πως υπάρχει διχογνωμία και όλα θα κριθούν τις επόμενες 3 -4 μέρες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν. «Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Σαρηγιάννης: Θα φοβηθώ να πάω το Πάσχα στο χωριό

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε από την πλευρά του πως ο ίδιος προσωπικά θα φοβηθεί να πάει στο χωριό το Πάσχα, όταν γνωρίζει ότι εάν συμβεί κάτι, δεν θα υπάρχει εύκολα η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στα νοσοκομεία.

«28 Απριλίου είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Εγώ λοιπόν σαν πατέρας -και αν είναι όλα καλά οικογενειακά, κι εγώ θα ήθελα να μπορώ να μετακινηθώ για προσωπικούς λόγους. Ειλικρινά θα φοβηθώ όταν βλέπω πως αν συμβεί κάτι, δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εγώ θα φοβηθώ να πάω στο χωριό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στις τάξεις τους, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι μονόδρομος το άνοιγμα των Λυκείων και πρόσθεσε ότι για τεχνικούς λόγους δεν γίνεται να γίνουν δια ζώσης μαθήματα μόνο στη Γ’ Λυκείου αλλά θα πρέπει να ανοίξουν και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου.

Εξαδάκτυλος: Ναι στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, τάχθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε ωστόσο «τρομακτικά επικίνδυνο» το άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων πριν από το Πάσχα ενώ για τα Λύκεια τόνισε ότι δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Ετικέτες