Η πολιτική απάτη περί των «καλών και κακών χωρών»

Η πολιτική απάτη περί των «καλών και κακών χωρών»

Πριν 23 χρόνια  με είχε προσκαλέσει ο Κλίντον  σε ομιλία του με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Δεν αποδέχθηκα τη πρόσκληση  και γνωστοποίησα δημόσια επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ρέιγκαν, Πρόεδρος των ΗΠΑ, της χώρας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πριν 40 χρόνια  αποκάλεσε  τη Σοβιετική ένωση  «Αυτοκρατορία του Κακού», κατά τη διάρκεια του  πρώτου Ψυχρού πολέμου, εισάγοντας στη τότε διεθνή συζήτηση την πολιτική απάτη περί των «καλών και κακών  χωρών »

Από το 1980, οι ΗΠΑ, έχουν επιτεθεί  σε  15 χώρες. Με εκατομμύρια νεκρούς και μετανάστες.

Ο Πούτιν  εισβάλλει  στην Ουκρανία τώρα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο που αφορά στη κυριαρχία κράτους.

 Ο Σόλτς χρηματοδοτεί στρατιωτικό εξοπλισμό στη Γερμανία  με  100 δισ. ευρώ.

O Υπουργός εξωτερικών του Μπαιντεν  σε ρεσιτάλ υποκρισίας  αναφέρθηκε πρόσφατα στον «ιερό» χαρακτήρα της εφαρμογής των Νατοϊκών δεσμεύσεων.

Ο Δεύτερος ψυχρός πόλεμος δεν αποτελεί  κεραυνό εν αιθρία.  Έχει κοινά ιστορικά αίτια,  προκαλεί βίαιες εξελίξεις  και  το περιεχόμενο της επιστολής μου στο τότε  Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι επίκαιρο ιδιαίτερα για τους δυο διαφορετικούς δρόμους  στην πρόσφατη ιστορία.

ΔΗΛΩΣΗ του Στέφανου Τζουμάκα βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην Υπουργού επ’ ευκαιρία της πρόσκλησής του να παρευρεθεί στην ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 1999

William Jefferson Clinton,

Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα του Ξενίου Διός, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Αμερική είναι μεγάλη και όμορφη χώρα και πατρίδα πολλών Ελλήνων. Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και σημαντικές διαφορές.

Οι ΗΠΑ ασκούν μια ηγεμονική πολιτική στο σύγχρονο κόσμο και αυτό ασφαλώς δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι φυσιογνώστες ισχυρίζονται ότι το γεράκι δεν υπερέχει ως προς το περιστέρι επειδή είναι καλύτερο πτηνό, αλλά γιατί είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο. Ωστόσο, το δίκαιο είναι μεγαλύτερο και ισχυρότερο και από τη χώρα μου, αλλά και από τη δική σας χώρα. Ο Διογένης πριν από 23 αιώνες περίπου, ερωτηθείς “πόθεν είη”, “κοσμοπολίτης” έφη. Ο Διογένης αναζητούσε τον άνθρωπο και τις οικουμενικές αξίες, δηλαδή ερωτούσε πολίτης ποιου κόσμου είναι. Του κόσμου που αφορά στο δίκαιο, στη λογική, στην ηθική, στην εμπιστοσύνη, στο σεβασμό, στην αρετή;

Έρχεστε σήμερα σε μια χώρα, που έχει προβεί πολύ παλαιότερα στο παρελθόν σε λανθασμένες επιλογές και δράσεις όμοιες μ’ αυτές που διαπράττει κατά καιρούς η δική σας χώρα. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος των τριών δεκαετιών μεταξύ της Αθηναϊκής και της Πελοποννησιακής Συμμαχίας είναι παλαιότερος από τον αμερικάνικο και άλλους εμφύλιους. Η ιμπεριαλιστική εκστρατεία των Αθηναίων κατά των Συρακουσών είναι παλαιότερη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ρωμαίων, του Ναπολέοντα, του Χίτλερ, αλλά και τόσο από τις επεμβάσεις της δικής σας χώρας στη Λατινική Αμερική, στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στο Κόσσοβο, όσο και από την υποστήριξη της χώρας σας σε αιματοβαμμένα και ανελεύθερα καθεστώτα, πρακτική που συνεχίζεται ως σήμερα.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ καλών και κακών χωρών, αλλά αφορά καθοριστικά στο σύστημα δύναμης, κυριαρχίας και συμφερόντων. Η θεωρία του καλού και του κακού είναι το πρόσχημα. Εμφανίζονται οι ΗΠΑ, ως χώρα που υποστηρίζει τις δημοκρατίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σαν ποιες; Σαν αυτές του αραβικού κόσμου; Δηλαδή ομιλούμε για τη δημοκρατία του πετρελαίου; Στην Άπω Ανατολή το ένα στρατιωτικό πραξικόπημα διαδέχεται το άλλο. Να μη μιλήσουμε για την ξεχασμένη ήπειρο των παλιών και νέων αποικιοκρατών.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για ρεσιτάλ προσποίησης σε θέματα που αφορούν στην ειρήνη και τον ανθρωπισμό. Πρακτικές συμφερόντων εμφανίζονται ως πεποιθήσεις. Το κύριο θέμα της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία ήταν η διαφωνία για τον τρόπο της διακυβέρνησης της χώρας αυτής. Προτάχθηκε όμως το υπαρκτό θέμα των δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων. Ιστορικά είχαν προηγηθεί και άλλοι δάσκαλοι αυτών των πρακτικών. Οι Γερμανοί στρατιώτες στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο φορούσαν ζωστήρες που στην πόρπη τους είχαν το επίγραμμα “Μεθ’ ημών ο Κύριος”.

Οι ΗΠΑ το 1898 αποβιβάστηκαν στην Κούβα με το πρόσχημα να την απελευθερώσουν από την ισπανική τυραννία. Κατέστησαν την Κούβα προτεκτοράτο τους και με την ευκαιρία προσάρτησαν και τις Φιλιππίνες. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακίνλυ επικαλέστηκε τον Κύριο (!), ο οποίος του είπε: “Ήταν καθήκον της Αμερικής να εκπολιτίσει τους κατοίκους των Φιλιππίνων”. Τότε ήταν που ο Γερουσιαστής Άλμπερτ Μπέβεριντζ αναγόρευσε την Αμερική σε κατακτητική χώρα, λέγοντας “Πρέπει να υπακούσουμε στο αίμα μας, να καταλάβουμε νέες αγορές και στην ανάγκη νέα εδάφη”.

Ο στρατηγός σας, κ. Κλαρκ, έλεγε συνεχώς ότι έπρεπε να ταπεινωθεί ο Μιλόσεβιτς. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Μιλόσεβιτς είναι ένας εθνικιστής. Εθνικιστές έχει πάρα πολλούς η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αλβανία, η Ρωσία, η Αμερική, οι παλιές δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Οι εθνικιστές τιμωρήθηκαν στο Κόσσοβο ή οι λαοί και οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι ορδές των εθνικιστών να συνεχίζουν τη δράση τους στην περιοχή; Και οι δήθεν ευαισθησίες για το περιβάλλον ακυρώνονται σε μια περιοχή όπου το απενεργοποιημένο ουράνιο περισσεύει. Εδικαιολογείτο ένα τέτοιο μακελειό; Έγινε ένας νέος πόλεμος δίπλα μας με παμπάλαιους στόχους. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι ανάλογος με τα μέσα είναι και ο σκοπός.

Επισκέπτομαι συχνά την Αμερική. Είναι ωραία χώρα η Αμερική. Ωστόσο έχω ακούσει εκεί πολλές εθνικιστικές κορώνες, όπως ότι η Αμερική είναι η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου. Παλαιότερα η Αμερική είχε αυτοαναγορευτεί σε ηγέτη του ελεύθερου κόσμου. Ήταν τότε που η αμερικάνικη πολιτική αφενός προώθησε τη διχοτόμηση της Κύπρου για να είναι πιο ελεύθερη (!) και αφετέρου στήριξε ένα αιματοβαμμένο καθεστώς στην Ελλάδα για 7 χρόνια. Κανείς από τη γενιά μας δεν έχει θετική γνώμη για την πολιτική σας. Εδώ, όπως και σε άλλα σημεία του πλανήτη, υποφέραμε πολλοί άνθρωποι από τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τις φυλακές. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής.

Ο Γερουσιαστής Φουλμπράιτ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, είχε αναφερθεί στις δύο Αμερικές. Η μία ήταν του Αβραάμ Λίνκολν και του Αντλάι Στήβενσον, που εκπροσωπούσαν το ρεύμα του δημοκρατικού ανθρωπισμού. Η άλλη ήταν η Αμερική του Ρούσβελτ και του αμερικανικού πατριωτισμού, που εκπροσωπούσε το ρεύμα του μισαλλόδοξου πουριτανισμού και όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο Άλντους Χάξλεϋ στο βιβλίο του “The politics of ecology” το 1963: “η οργανωμένη σφαγή είναι το αποτέλεσμα διχογνωμιών σχετικά με ερωτήματα σαν τα ακόλουθα: Ποιο είναι το καλύτερο έθνος; Η καλύτερη θρησκεία; Η καλύτερη πολιτική θεωρία; Ο καλύτερος τρόπος διακυβερνήσεως; Γιατί οι άλλοι άνθρωποι είναι τόσο κουτοί και ανήθικοι; Για τι δεν μπορούν να δουν πόσο καλοί και ευφυείς είμαστε; Γιατί αντιδρούν στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας να τους βάλουμε κάτω από τον έλεγχό μας και να τους κάνουμε σαν κι εμάς;” Ο Άλντους Χάξλεϋ είχε προσδιορίσει από τότε το σύνδρομο της νέας εθνικιστικής ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας που διακατέχει τις ΗΠΑ και συνήθως με την πρόφαση της υπεράσπισης οικουμενικών αξιών, ατομικών ελευθεριών και ίσων ευκαιριών.

Στη Φλωρεντία με Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες θα υπάρξει συζήτηση για τον 21ο αιώνα. Εμείς στην αριστερά της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας μάθαμε την αυτοκριτική. Υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις στην Ελλάδα που τις αρνητικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα της χώρας, τις αποδίδουν συνήθως στον ξένο παράγοντα. Αυτή η πρακτική αποτελεί μια εύκολη προσέγγιση αναφορικά με τις ευθύνες κάθε λαού για την πορεία του. Η χώρα σας έχει ανοιχτή εκκρεμότητα με τη διχοτομημένη Κύπρο. Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου. Τι να πείτε για την επόμενη χιλιετία; Οφείλετε συγγνώμη για την Κύπρο και την 7χρονη τυραννία στην Ελλάδα.

Οι προθέσεις κρίνονται από τις πράξεις. Ασφαλώς, έχετε πάρει κατά καιρούς σωστές αποφάσεις, όπως πρόσφατα η απόφαση να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών χωρών, να σταματήσει η παιδική εργασία και να ενταχθεί η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι η παγκοσμιοποίηση των αγορών είναι σε βάρος της παγκοσμιοποίησης των κοινωνιών.

Την τελευταία τετραετία 3 Αμερικάνοι συμπολίτες σας απέκτησαν περιουσία ίση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 43 χωρών και οι 200 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους. Η αμερικάνικη αριστερά, οι φιλελεύθεροι δημοκράτες στις ΗΠΑ, με τους οποίους είμαστε αλληλέγγυοι, είναι επικριτικοί στις προαναφερθείσες αρνητικές επιλογές. Ασφαλώς και θα ήταν αυθαιρεσία να προσωποποιηθεί μόνο στο πρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ η σύγχρονη βαρβαρότητα και η διεθνής αταξία της παγκοσμιοποίησης.

Ωστόσο, υπάρχει η ατομική ευθύνη των ηγετών. Γνωρίζουμε ότι η άκρα δεξιά και η δεξιά των ΗΠΑ έχουν πολεμήσει λυσσαλέα εναντίον σας. Ως προοδευτικοί άνθρωποι πάντα διακρίνουμε ανάμεσα στις επιφανειακές ομοιότητες. Ο Γουέιν Μέρι από την εφημερίδα Washington Post και οι άλλοι συνάδελφοί του σε αυτές τις “αποστολές”, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ελλάδα, ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα ασφαλώς και δεν γνώρισαν ούτε μια μέρα τη φυλακή για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Η άκρα δεξιά και μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής δεξιάς μαζί με τους Αμερικανούς το 1967, προκειμένου να επιβάλουν δικτατορία στην Ελλάδα, είχαν κατασκευάσει τον κίνδυνο του κομμουνισμού.

Άκουσα προχθές να λέτε, ότι ορισμένοι κομμουνιστές στην Ελλάδα έχουν αντίθετη άποψη για την πολιτική των ΗΠΑ. Μέγα λάθος. Όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι στην Ελλάδα διαφωνούν με αυτή την πολιτική. Εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και αποτελούν ηθικό κεφάλαιο για τον ουμανιστικό κόσμο απέναντι στον κόσμο της βαρβαρότητας που εκπροσώπησε πολλές φορές η αμερικανική πολιτική.

Ρηχές οι φιλοδοξίες της εξωτερικής πολιτικής αυτού του τύπου, καθώς και των πρακτικών της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα που βασίζεται σε είδωλα και γνωστές προβοκατόρικες μεθόδους, που αποβλέπουν σε άλλες επιδιώξεις. Μετά τη λήξη της θητείας σας αξίζει να επισκεφτείτε την ωραία Ελλάδα της ειρήνης, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Έλαβα την πρόσκληση για την ομιλία σας και δεν θα παρευρεθώ

Documento Newsletter