Η πολιτική αλλαγή προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή

Η πολιτική αλλαγή προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή

Η Ελλάδα το διάστηµα 2019-23 οπισθοδρόµησε. Στην τετραετία της διακυβέρνησής της η Ν∆ δηµιούργησε µια χώρα άνιση, άδικη και αβίωτη για τους πολλούς. Οι υποκλοπές και οι συστηµατικές θεσµικές εκτροπές συρρίκνωσαν τη δηµοκρατία και έπληξαν το κράτος δικαίου. Οµως όταν η δηµοκρατία µικραίνει κερδίζουν οι λίγοι. Κι αυτή ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύµφωνα µε τη Eurostat, την περίοδο 2019-21 είχαµε µείωση του εισοδήµατος πάνω από 13%, ενώ οι ανισότητες την τελευταία τετραετία οξύνθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο, µε τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος των µεσαίων και των φτωχών στρωµάτων του πληθυσµού που βιώνουν ραγδαία υποβάθµιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τα κουπόνια, το µόνο µέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας, όχι µόνο προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά αποτελούν µια καθ’ όλα αποτυχηµένη πολιτική. Η κυβέρνηση λεηλατεί τα χαµηλά στρώµατα µέσω αυξανόµενων έµµεσων φόρων (του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και του ΕΦΚ στα καύσιµα) και στη συνέχεια επιδοτεί την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά σε ενέργεια, καύσιµα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο πληθωρισµός στα τρόφιµα ξεπέρασε το 15% και για τον Μάρτιο. Εδώ και µήνες είµαστε στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε απόλυτες τιµές καυσίµων, ενώ το κόστος στην ενέργεια παραµένει πολύ υψηλό παρότι οι διεθνείς τιµές έχουν µειωθεί σηµαντικά. Το 2022 κι ενώ η αγοραστική δύναµη των πολιτών κατακρηµνίστηκε, µε τους πιο αδύναµους να έχουν χάσει το 40%, µόλις 13 εισηγµένες στο χρηµατιστήριο εταιρείες πέτυχαν ρεκόρ εικοσαετίας στην κερδοφορία τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε τη χώρα σε µια εκρηκτική κοινωνική συνθήκη. Εν µέσω ακραίου πληθωρισµού και αύξησης των επιτοκίων επέλεξε να αβαντάρει τη µεγαλύτερη αναδιανοµή ακίνητης περιουσίας που έχει συµβεί ποτέ, µέσω της άρσης κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αποτέλεσµα; Αδύναµοι οφειλέτες χάνουν τα σπίτια τους για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ χωρίς να τους παρέχεται καν η δυνατότητα διαπραγµάτευσης και ρύθµισης. Γι’ αυτό προµετωπίδα του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πλαίσιο ρύθµισης του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και τα funds, τα ασφαλιστικά ταµεία και την εφορία και η προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελµατικής στέγης από τους πλειστηριασµούς.

Ταυτόχρονα, κι ενώ το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισµό, η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης αποκλειστικά στα χέρια λίγων µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων αντί για το σύνολο των παραγωγικών δυνάµεων της οικονοµίας. Είναι λοιπόν ζωτική κοινωνική ανάγκη να κάνουµε πράξη την προσµονή για καλύτερες µέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι εδώ, έτοιµος να δώσει λύσεις.

Αναβαθµίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών µέσω της αύξησης των µισθών και την ανάσχεση της ακρίβειας. Με σύγχρονη στεγαστική πολιτική. Με µείωση των ανισοτήτων µέσω ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, µε δίκαιο φορολογικό σύστηµα.

Για ένα νέο παραγωγικό µοντέλο, µε τη ρύθµιση του ιδιωτικού χρέους, µε τη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσµου µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων.

Για να µπει ένα τέλος στον θεσµικό και ηθικό κατήφορο και να αποκαταστήσουµε το κράτος δικαίου.

Ολα αυτά απαιτούν πολιτική αλλαγή. Είναι πλέον ώρα για «∆ικαιοσύνη παντού!».

*Ο Τάκης Παπαϊωάννου είναι υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τραπεζικός/οικονομολόγος MSc

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter