H Πόλα Καπόλα γράφει στο Docville: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά

Το Documento απευθύνθηκε στην εκδότρια και πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών Πόλα Καπόλα για να γράψει την άποψή της σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο των εκδόσεων εξαιτίας της πανδημίας

Η πανδηµία βρήκε για άλλη µια φορά τον χώρο του πολιτισµού –του βιβλίου ειδικότερα– έκθετο στις απειλές που προκύπτουν από την κρίση. Το πόσο ευάλωτος είναι ο χώρος του βιβλίου ήδη είχε φανεί από την προηγούµενη οικονοµική κρίση, στην οποία φάνηκαν τόσο έντονα οι συνέπειες της ανυπαρξίας µιας σοβαρής πολιτικής βιβλίου.

Η υγειονοµική κρίση και τα επιβεβληµένα µέτρα αποµάκρυνσης έπληξαν τον χώρο µε σηµαντική µείωση των πωλήσεων πάνω από 50%, αλλά και στέρησαν τη ζωτική για το βιβλίο αλληλεπίδραση µε το αναγνωστικό κοινό, καθώς σταµάτησαν όλες οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν κάθε έκδοση (βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, συνέδρια). Στον τοµέα της παραγωγής οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι ανέστειλαν τις νέες εκδόσεις αναµένοντας τις αποφάσεις των υγειονοµικών.

Τα πρώτα µέτρα ανακούφισης που πήρε η κυβέρνηση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά. Τα εξαγγελθέντα µέτρα του υπουργείου Πολιτισµού για το βιβλίο αφορούν πάγιες δεσµεύσεις του ενταγµένες στον τακτικό προϋπολογισµό, τις οποίες ούτως ή άλλως περιµένουµε χρόνια τώρα να γίνουν πράξη και δεν αποτελούν έκτακτα µέτρα στήριξης. Οι σύλλογοι εκδοτών έχουµε προτείνει µια σειρά από µέτρα στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονοµικών, Πολιτισµού, Ανάπτυξης και Παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ τα εξής: ενεργοποίηση χρηµατοδοτικών µηχανισµών για δάνεια προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις µε εγγύηση του 80% από το κράτος· εκσυγχρονισµός των βιβλιοθηκών και αγορά µεγάλου αριθµού ελληνικών και µεταφρασµένων τίτλων βιβλίων από δηµόσιες και δηµοτικές βιβλιοθήκες µε δυνατότητα εξ αποστάσεως δανεισµού για τους αναγνώστες· επίλυση επιτέλους του κεφαλαιώδους θέµατος του δηµόσιου δανεισµού· µείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία και audiobooks.

Η επόµενη µέρα µας βρίσκει ανήσυχους αλλά χρειάζονται υποµονή, παρατήρηση της κατάστασης και σχεδιασµός των επόµενων βηµάτων. Οφείλουµε να δείξουµε ευελιξία και να γίνουµε ακόµη πιο δηµιουργικοί. Οι εκδόσεις είναι η µεγαλύτερη πολιτιστική βιοµηχανία της Ευρώπης. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις και στην Ελλάδα συµβάλλουν σηµαντικά στην οικονοµία και την απασχόληση και διασφαλίζουν τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισµού.

Ετικέτες