Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει τι κρύβουν οι αλλαγές που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΕΣΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει τι κρύβουν οι αλλαγές που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΕΣΥ

Τι έκρυβαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν υπερήφανος;

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναλύουν αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός περί ιδιωτικοποίησης και κατάργησης νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) αποδομεί και αποκαλύπτει το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Τέσσερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού που διαφωνούμε, δύο παραδοχές για τη κατάσταση του συστήματος και όσα ξέχασε να πει για εμάς τους ήρωες όπως μας ονομάζουν.

ΣΗΜΕΙΟ 1ο.

ΠΡΟΣΛΑΒΑΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για να καλύψουμε τα κενά μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή θα παραμείνει με συμβάσεις με αβέβαιο μέλλον. 16.000 υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν από 30/10/2021. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000.
Καλύπτουν όλοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν πολλά χρόνια.. Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα.

ΣΗΜΕΙΟ 2ο.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ.

Ο Πρωθυπουργός εννοεί συμπράξεις δημοσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.α.λ.
Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά no covid.
Το σύστημα υγείας πάσχει από το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 5% του ΑΕΠ.Η πανδημία ήταν μία μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης του συστήματος που δυστυχώς χάνεται.
Πως τα άλλα κράτη της Ευρώπης αντέχουν δημόσιες δαπάνες υγείας πάνω από 7% του ΑΕΠ.

ΣΗΜΕΙΟ 3ο.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ.

Προωθούν την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας που θα συμπεριλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων. Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν χάσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού και λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η

ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΒΙΝΤ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΨΟΥΜΕ.

Είναι όσα εμείς αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια και μας διαψεύδουν οι διοικούντες το σύστημα, διώκουν πειθαρχικά και ποινικά συνδικαλιστικά στελέχη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

Τα κέντρα Υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, λειτουργούν πολλά κέντρα υγείας μόνο ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία.

ΞΕΧΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΠΩΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ, Η ΜΟΝΙΜΟΠΙΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ, ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΊ ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ.»

ΣΥΡΙΖΑ/Ξανθός: Πρόθεση της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων

Για τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Υγείας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σχολίασε ο Ανδρέας Ξάνθος, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Πρώην Υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός από τις δηλώσεις του δείχνει ότι δεν έχει αναστοχαστεί από την εμπειρία της πανδημίας και δεν έχει πάρει το σωστό μήνυμα. «Όταν μας λέει, ότι στο εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό, αυτό κατά την άποψη μου είναι πλήρης αμφισβήτηση του Ιδρυτικού ρόλου του ΕΣΥ» ανέφερε.

«Το σύστημα υγείας σύμφωνα με το νόμο, αποτελείται από Δημόσιες δομές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας τα οποία λειτουργούν υπό τον κρατικό έλεγχο» είπε.

Ο κ. Ξανθός έθεσε το εξής κρίσιμο ερώτημα το οποίο προκύπτει από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το νεο ΕΣΥ, λέγοντας «Θα επενδύσουμε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο ανθρώπινο δυναμικό τους, στις δημόσιες υποδομές στον εξοπλισμό τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες με ποσοτικό και ποιοτικό τρόπο ή θα αρχίσουμε ανοίγουμε κομμάτια τα φιλέτα του δημόσιου συστήματος υγείας στην αγορά και να δίνουμε χώρο σε ιδιώτες επενδυτές και συμπράξεις με ασφαλιστικές εταιρίες;»

Παράλληλα επισήμανε ότι: «Βλέπω μια ευθεία πρόθεση από την κυβέρνηση, ιδιωτικοποίησης κρίσιμων τομέων. Αυτό καταλαβαίνω από αυτή την προσέγγιση που λέει ότι το Δημόσιο δεν είναι κατ΄ ανάγκη κρατικό, αλλά μπορεί να είναι ενδεχομένως με υπηρεσίες ιδιωτικές τις οποίες θα αγοράζει κατά κάποιο τρόπο το κράτος»

«Αυτό ως μια γενική ιδέα είναι σωστό, να έχει ένα επικουρικό και συμπληρωματικό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας.»

«Άλλο όμως είναι το ΕΣΥ, ως εθνικό σύστημα υγείας που απέδειξε εδώ και 35 χρόνια λειτουργίας του, την αξία του στην Πανδημία, αν πρέπει περαιτέρω να ενισχυθεί ή να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν είναι το δίδαγμα που προκύπτει από την πανδημία.»

Τουρισμός – Εμβολιασμός

Στην συνέχεια της εκπομπής ο κος Ξανθός μίλησε για την επανεκκίνηση του Τουρισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να έρχονται στην χώρα μας οι τουρίστες με μοριακό τεστ και όχι μόνο με εισιτήριο τον εμβολιασμό, διότι οι έρευνες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός δεν αποτρέπει την μετάδοση του ιού.
Επίσης, θεωρεί ότι ο έλεγχος του προσωπικού που απασχολούνται στον Τουρισμό με self test, δεν είναι τόσο αξιόπιστος, και γι αυτό έπρεπε να γίνεται με rapid test που είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα τους.

«Μπροστά στην ανάγκη και στην αγωνία να υπάρξει επανεκκίνηση του τουρισμού θα κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία» επισήμανε.

Documento Newsletter