Η πληθώρα εγκωμίων αποδεικνύει τον διπλό ρόλο Μανιαδάκη

Η πληθώρα εγκωμίων αποδεικνύει τον διπλό ρόλο Μανιαδάκη
 ¡‘¡»≈”« ‘œ’ Õ… œ’ áՅ¡ƒ¡ « √…¡ ‘«Õ ’–œ»≈”« ‘«” NOVARTIS ”‘œÕ ¡—≈…œ –¡√œ (EUROKINISSI/√…Ÿ—√œ”  œÕ‘¡—…Õ«”)

Επιστολές… όλο μέλι από Στουρνάρα και Αδωνη για να σωθεί ο πάλαι ποτέ «κουκουλοφόρος» στη δίκη με τον Σαλμά

Ο διπλός ρόλος του Νίκου Μανιαδάκη στο σκάνδαλο Novartis αποδείχτηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών την περασμένη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στο εδώλιο του οποίου κάθισε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ύστερα από μήνυση του πρώην υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για όσα είχε καταθέσει σε βάρος του ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2018 ως «Γιάννης Αναστασίου». Ο Μανιαδάκης προσκόμισε στο δικαστήριο, μέσω των συνηγόρων του, δύο ένορκες βεβαιώσεις από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη. Δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ελεγχθεί από τους εισαγγελείς διαφθοράς και τη νυν Οικονομική Εισαγγελία για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis, με τα οποία ο Μανιαδάκης είχε παρανόμως επαφές όσο ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, όπως προέκυψε περίτρανα από τα στοιχεία που είχε καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Στις ένορκες βεβαιώσεις οι πρώην ελεγχόμενοι για το σκάνδαλο Novartis εξαίρουν το «ήθος», την «ακεραιότητα» και τον «άρτιο χαρακτήρα» του Μανιαδάκη. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα αυτές τις μαρτυρίες, καθώς επίσης και λεπτομέρειες από όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τόσο από μάρτυρες όσο και από τον ίδιο τον Μανιαδάκη, τα οποία όχι μόνο τον εκθέτουν αλλά εγείρουν –για άλλη μια φορά– και μια σειρά από ερωτήματα για τον διπλό ρόλο που έπαιξε στο σκάνδαλο Novartis, εξυπηρετώντας το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήταν θυελλώδης. Στο εδώλιο καθόταν ο Ν. Μανιαδάκης έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς για όσα είχε καταθέσει σε βάρος του ως προστατευόμενος μάρτυρας τον Ιανουάριο του 2018 ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου». Ειδικότερα, ο Μανιαδάκης είχε καταθέσει μεταξύ άλλων ότι υπήρχε «διάχυτη φήμη» πως «ο Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών», καθώς επίσης και ότι έπειτα από μια συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας «είχε δει στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του Σαλμά μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Η δίκη, που κατέληξε στην καταδίκη του Ν. Μανιαδάκη σε φυλάκιση 20 μηνών, ξεκίνησε με τον Μ. Σαλμά να καταθέτει ως μηνυτής κατά του Ν. Μανιαδάκη. Ο Σαλμάς ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis, υπόθεση η οποία αρχειοθετήθηκε από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ύστερα από έρευνα.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας από την πρώτη στιγμή είχε «θέσει εαυτόν» στη διάθεση της Δικαιοσύνης και των εισαγγελέων διαφθοράς δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τον χώρο του φαρμάκου. Σε αντίθεση με την τακτική που ακολούθησαν άλλα πολιτικά πρόσωπα που βγήκαν δημόσια και απειλούσαν τους εισαγγελείς και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Μανιαδάκη, μεταξύ των οποίων ο γνωστός δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσαν στο δικαστήριο δύο ένορκες βεβαιώσεις. Η μία από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και η δεύτερη από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Οι βεβαιώσεις δόθηκαν στον Ν. Μανιαδάκη προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπερασπιστικής του γραμμής.

Στουρνάρας: «Εχει ήθος και ακεραιότητα»

Η ένορκη βεβαίωση Στουρνάρα λήφθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου δύο μέρες πριν από τη δίκη και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Γ. Στουρνάρας υπογραμμίζει στη βεβαίωσή του πως «γνωρίζει τον Μανιαδάκη από τότε που ήταν φοιτητής του στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών». Ο κεντρικός τραπεζίτης, αφού πρώτα παραθέτει το βιογραφικό του Μανιαδάκη, στη συνέχεια σημειώνει πόσες φορές έχει συνεργαστεί μαζί του. Η πρώτη, όπως λέει, ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας Στουρνάρα στη θέση του γενικού διευθυντή στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Την περίοδο εκείνη, όπως είχε αποκαλυφθεί ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ο Γ. Στουρνάρας ήταν έμμισθος σύμβουλος της Novartis για κάποιους μήνες. Η σχετική σύμβαση είχε διαβιβαστεί και στη Βουλή από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Η δεύτερη φορά που οι δυο άντρες «συνεργάστηκαν» ήταν επί θητείας Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών το 2012. Οπως τονίζει στην ένορκη βεβαίωσή του ο κεντρικός τραπεζίτης, «ο Μανιαδάκης συμμετείχε μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες στις μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τον τομέα της υγείας». Ο Στουρνάρας στάζει μέλι στη βεβαίωσή του για τον Ν. Μανιαδάκη. Οπως ισχυρίζεται, «είναι ένας αξιόλογος επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση και απήχηση και σημαντικό επιστημονικό έργο», ο οποίος «γνωρίζει σε βάθος τα θέματα των υπηρεσιών υγείας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης στέκεται όμως και στη «συνεργασία» Μανιαδάκη με τους εισαγγελείς διαφθοράς κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Ωστόσο κάνει λόγο για «πιέσεις και προσπάθεια χειραγώγησης» του Μανιαδάκη, την οποία, όπως αναφέρει, «κατήγγειλε δημόσια (σ.σ.: ο Μανιαδάκης) και αποτέλεσε μια από τις αφορμές για την έναρξη της διερεύνησης της ορθότητας και νομιμότητας των χειρισμών από μέρους τους».
«Γνωρίζω το ήθος και την ακεραιότητα του Μανιαδάκη» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Γ. Στουρνάρας.

Αδωνης: «Συνεργαστήκαμε στενά»

Το εγκώμιο του Μανιαδάκη πλέκει όμως στη βεβαίωση που λήφθηκε επίσης στις 7 Δεκεμβρίου και ο Αδ. Γεωργιάδης. Οπως αναφέρει, με τον Μανιαδάκη «συνεργάστηκε στενά κατά την περίοδο 2012-2014, όταν διετέλεσε υπουργός Υγείας». Ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τον Μανιαδάκη «ηθικό και άρτιο χαρακτήρα που τον χαρακτηρίζουν η υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης στέκεται όμως και στο σκάνδαλο Novartis και στην εμπλοκή Μανιαδάκη. Οπως και ο Γ. Στουρνάρας, έτσι και ο Αδ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «σθεναρές πιέσεις» που φέρεται να δέχτηκε ο Μανιαδάκης από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Οβιδιακή μεταμόρφωση μετά τις «απειλές»

Οι δύο βεβαιώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αποκαλύψεων που είχε κάνει ο εκδότης του Documento και δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κων. Αλεβιζοπούλου. Πιο αναλυτικά, ο Κ. Βαξεβάνης είχε καταθέσει ηχογραφημένο υλικό και γραπτά μηνύματα στα οποία ο Μανιαδάκης αποκάλυπτε ότι ως προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis είχε επαφές με τον Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα, όπως έλεγε ο ίδιος ο Μανιαδάκης, ο Γ. Στουρνάρας τον είχε φωνάξει στο γραφείο του στην ΤτΕ και, αφού του έδωσε να καταλάβει πως γνωρίζει ότι έχει καταθέσει εναντίον του και εναντίον των άλλων πολιτικών προσώπων ως προστατευόμενος μάρτυρας, τον είχε απειλήσει. Ο Κ. Βαξεβάνης είχε ζητήσει επίσης με έγγραφο αίτημα μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη από την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου να κληθούν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Μανιαδάκης και Στουρνάρας, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Στην ίδια συνομιλία ο Μανιαδάκης αποκάλυπτε πως παρότι ήταν προστατευόμενος μάρτυρας είχε συχνές επαφές µε τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν ελεγχόμενος για τη Novartis. Μετά τις απειλές ο Ν. Μανιαδάκης άλλαξε στάση και κατήγγειλε ότι πιέστηκε από τους εισαγγελείς και τον Κ. Βαξεβάνη για να καταθέσει κατά των ερευνώμενων πολιτικών προσώπων. Ο Κ. Βαξεβάνης, παρά τις κατάπτυστες κατηγορίες που έστησε σε βάρος του η κυβέρνηση Μητσοτάκη με εφαλτήριο τους ισχυρισμούς Μανιαδάκη, απαλλάχθηκε πανηγυρικά με βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Επρόκειτο για χαστούκι τόσο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και κατά του Μανιαδάκη, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, έπαιξε διπλό ρόλο στο σκάνδαλο Novartis και θα πρέπει να ερευνηθεί από τις αρχές.

«Η φήμη του Μανιαδάκη  δεν ήταν η καλύτερη»

Οσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη Μανιαδάκη ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Ο Μ. Σαλμάς κατά την κατάθεσή του υποστήριξε πως «επί θητείας του μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων κατά 30% σε ετήσια βάση» και ότι δεν «έβλεπε ποτέ μόνος του εκπροσώπους της Novartis». Αναφερόμενος στον Ν. Μανιαδάκη υποστήριξε ότι «τον Νοέμβριο του 2017 πήγε μόνος του στους εισαγγελείς διαφθοράς», δίχως να πει σε κανέναν για πιέσεις.

«Ο Μανιαδάκης ήθελε να με καταστήσει ύποπτο κατηγοριών. Διέσυρε τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Διέσυρε τον θεσμό της δικαιοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μ. Σαλμάς.

Στη συνέχεια ως μάρτυρας κατέθεσε πρώην συνεργάτης του Μ. Σαλμά την περίοδο που ήταν υφυπουργός Υγείας. Ο μάρτυρας, ο οποίος είναι πολιτευτής της ΝΔ στη Μεσσηνία, τόνισε ότι «ο Μανιαδάκης είχε πολύ καλές σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία» και ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν πως κουμάντο στο υπουργείο κάνει ο Μανιαδάκης και όχι ο Σαλμάς».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μ. Σαλμά στο υπουργείο Υγείας την περίοδο εκείνη σημείωσε πως «η φήμη του Μανιαδάκη δεν ήταν η καλύτερη».

«Ξεκίνησα συνεργασία λόγω Στουρνάρα»

Κατά την απολογία του ο Ν. Μανιαδάκης παραδέχτηκε τη σχέση του με τον Γ. Στουρνάρα.

«Ο κ. Στουρνάρας μου ζήτησε να συνεισφέρω όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και να βάλω σε τάξη τα οικονομικά της υγείας» είπε αρχικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Επί κυβερνήσεως Σαμαρά ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το υπουργείο Υγείας λόγω Στουρνάρα».

Ο Ν. Μανιαδάκης αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του με τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά και με άλλους υπουργούς στους οποίους υπήρξε… συνεργάτης.
«Με τον κ. Γεωργιάδη είχα πιο στενή σχέση απ’ ό,τι με τον κ. Σαλμά» σημείωσε ο Ν. Μανιαδάκης και συμπλήρωσε: «Υπήρξα συνεργάτης όλων των υπουργών».

Στη συνέχεια ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριξε για ακόμη μια φορά πως όσα είπε ως προστατευόμενος μάρτυρας σε βάρος του Μ. Σαλμά ήταν κατόπιν πιέσεων των τότε εισαγγελέων διαφθοράς.

«Οσο πλησίαζαν οι εκλογές η πίεση από τους εισαγγελείς προς το πρόσωπό μου ήταν όλο και μεγαλύτερη. Ημουν κάτω από καθεστώς πίεσης» τόνισε ο Ν. Μανιαδάκης και συμπλήρωσε: «Μου ασκούσαν πιέσεις να ψευδομαρτυρήσω».

Ο Μανιαδάκης δεν έπεισε το δικαστήριο

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ν. Μανιαδάκη για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης, της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης και του επέβαλε ποινή φυλάκισης είκοσι μηνών με αναστολή.

Σημειώνεται ότι η καταδίκη του Ν. Μανιαδάκη ήταν ομόφωνη από το δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος πρότεινε να κριθεί ένοχος ο Μανιαδάκης για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και καταμήνυσης και όχι γι’ αυτό της συκοφαντικής δυσφήμησης.

 

Documento Newsletter